Ευρώπη: Η χώρα που οι κάτοικοι είπαν οριστικό ΟΧΙ σε βενζίνη και diesel

Στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα, το 2023, πάνω από το 80% των οδηγών επέλεξαν ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

  • -
  • -

Η Νορβηγία θεωρείται χώρα-πρότυπο στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Τα τελευταία χρόνια έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα EV, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιλέγουν να λανσάρουν πρώτα εκεί τα νέα τους ηλεκτρικά μοντέλα.

Στόχος της νορβηγικής κυβέρνησης δεν είναι απλά να καταργήσει την πώληση diesel κινητήρων έως το 2025, αλλά να τερματίσει οποιοδήποτε όχημα φέρει κινητήρα εσωτερικής καύσης. Για να το πετύχει αυτό, προσφέρει στους φορολογούμενους πολίτες μια σειρά κινήτρων και παροχών.

norway

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της οδικής ομοσπονδίας της χώρας (OFV), αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί. Το 2023, οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έφτασαν το εκπληκτικό ποσοστό του 82,4%. Αυτό σημαίνει πως, πάνω από τα 8 στα 10 νέα επιβατικά οχήματα που πωλήθηκαν μπαίνουν στην πρίζα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με CO2 και ΝOx.

Πρώτο το Tesla Model Y

Στην κορυφή των πωλήσεων της αγοράς της Νορβηγίας φιγουράρει η Tesla, με το μερίδιο της αμερικανικής φίρμας να ανέρχεται στο 20%. Δεύτερη ήταν η Toyota (12,4%) και τρίτη η Volkswagen (10,8%), ενώ στα αυτοκίνητα πρώτο και με διαφορά αναδείχθηκε το Tesla Model Y, ακολουθούμενο από τα Volkswagen ID.4 και Skoda Enyaq.

norway

Δείτε ακόμη: Η χώρα που έβαλε τέλος στις επιδοτήσεις ηλεκτρικών

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Νορβηγικής Ένωσης ηλεκτρικών οχημάτων, Christina Bu, το μερίδιο αγοράς των EV το 2024 εκτιμάται πως θα φτάσει το 95%. Από την πλευρά της, η Moller Mobility Group, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης αυτοκινήτων της Νορβηγίας που εκπροσωπεί τις μάρκες Volkswagen, Audi και Skoda, προέβλεψε ότι τα ηλεκτροκίνητα θα αντιπροσωπεύουν το 90% τη φετινή χρονιά και πως ο στόχος του 100% για το 2025, χρειάζεται πολύ δουλειά για να επιτευχθεί.

Πηγή: reuters

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...