H Mercedes-Benz βάζει στα αυτοκίνητα της τιρκουάζ φώτα – Γιατί;

Η εξέλιξη μίας τεχνολογίας οδηγεί την γερμανική μάρκα στο να τοποθετήσει για πρώτη φορά τιρκουάζ φώτα σε συγκεκριμένα μοντέλα της. Που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται;

  • -
  • -

Η Mercedes-Benz γίνεται η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που εξασφάλισε άδειες για ειδικά εξωτερικά φώτα σήμανσης για τα οχήματα που χρησιμοποιούν σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Η εφαρμογή αυτού θα ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τις πολιτείες Καλιφόρνια και Νεβάδα. Η άδεια της Καλιφόρνια επιτρέπει στα οχήματα δοκιμών να χρησιμοποιούν αυτά τα τιρκουάζ φώτα αρχικά για δύο έτη, ενώ η άδεια της Νεβάδα αφορά και τα οχήματα παραγωγής 2026. Αυτό θα ισχύει τουλάχιστον έως ότου θεσπιστούν νομοθετικές τροποποιήσεις.

1

Αυτά τα νέα φώτα εξυπηρετούν έναν κρίσιμο σκοπό, ενισχύοντας την παρουσία της αυτοματοποιημένης οδήγησης και αυτομάτως την αποδοχή της από το κοινό, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και την οδική ασφάλεια. Ενσωματωμένα στα εμπρός και πίσω φώτα, αλλά και στους εξωτερικούς καθρέφτες, τα τιρκουάζ φώτα υποδεικνύουν αν χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή σύστημα αυτόνομης οδήγησης, βοηθώντας τόσο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου όσο και τις αστυνομικές αρχές.

Δείτε ακόμη: Πόσα είναι τα επίπεδα αυτόνομης οδήγησης; Ποιες οι διαφορές τους;

Η πρώτη εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας θα γίνει με το Drive Pilot, το πρώτο σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 με διεθνή έγκριση. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει εγκριθεί για χρήση στη Γερμανία από το 2021, ενώ το ίδιο ισχύει από φέτος και για τις δύο πολιτείες των ΗΠΑ που αναφέραμε παραπάνω. Στην Γερμανία μάλιστα είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελία.

2

Γιατί όμως επιλέχθηκε το τιρκουάζ για αυτή τη δουλεία;

Σύμφωνα με τη Mercedes-Benz, ο λόγος που τα συγκεκριμένα φώτα θα έχουν αυτή την απόχρωση είναι διότι η γερμανική μάρκα θεωρεί πως είναι η πιο ευδιάκριτη, κάνοντας τον εντοπισμό τους εύκολο από τους υπόλοιπους οδηγούς και χρήστες. Επίσης διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα χρώματα που μπορεί να συναντήσει κανείς στο δρόμο. Μάλιστα, η Mercedes-Benz στοχεύει στην κοινή αποδοχή του χρώματος τιρκουάζ ως αυτό που θα εκπροσωπεί την αυτόνομη οδήγηση για όλους τους κατασκευαστές παγκοσμίως, κάτι που θα οδηγήσει στην ευκολότερη διάδοση της τεχνολογίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...