Πόσα είναι τα επίπεδα αυτόνομης οδήγησης; Ποιες οι διαφορές τους;

Adaptive cruise control, διατήρηση λωρίδας, αυτόματο φρενάρισμα και πολλά συστήματα που έρχονται. Σε ποιο στάδιο αυτόνομης οδήγησης είμαστε και πόσα υπάρχουν;

  • -
  • -

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της τεχνολογίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, η έννοια των αυτόνομων οχημάτων έχει εξάψει τη φαντασία πολλών, υποσχόμενη ένα μέλλον όπου τα αυτοκίνητα θα οδηγούν μόνα τους, αφήνοντας τους ανθρώπους να καθίσουν και να χαλαρώσουν. Αυτό το όραμα κατηγοριοποιείται σε 5 διαφορετικά επίπεδα αυτοματοποίησης της οδήγησης, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα στην τεχνολογική πρόοδο.

Τα 5 επίπεδα της αυτόνομης οδήγησης

Επίπεδο 1: Συστήματα υποβοήθησης οδηγού

Εισάγονται συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, όπως το adaptive cruise control, αλλά ο οδηγός πρέπει να παραμένει σε εγρήγορση, έτοιμος να αναλάβει τον έλεγχο αν χρειαστεί.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0818bf1f07e6091bb58b7ce2eaebbdac.jpeg

Επίπεδο 2: Μερική αυτοματοποίηση της οδήγησης

Εδώ, το όχημα μπορεί να χειριστεί λειτουργίες όπως το φρενάρισμα, η διατήρηση στη λωρίδα κυκλοφορίας, το αυτόματο φρενάρισμα πανικού και η επιτάχυνση, αλλά η επίβλεψη είναι απαραίτητη. Η λειτουργία Autopilot της Tesla εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.

Δείτε ακόμα: Είναι επίσημο! Νόμιμα τα αυτόνομα οχήματα στην Ελλάδα - Δείτε τι ισχύει ακριβώς

Επίπεδο 3: Αυτόνομη οδήγησης υπό όρους

Το όχημα αναλαμβάνει όλες τις εργασίες οδήγησης, αλλά πρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει άνθρωπος για να επεμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Το Traffic Jam Pilot της Honda και το Drive Pilot της Mercedes-Benz έχουν επιτύχει αυτό το ορόσημο.

Επίπεδο 4: Υψηλός αυτοματισμός οδήγησης

Σε αυτό το στάδιο, το αυτοκίνητο είναι πλήρως αυτόνομο εντός ορισμένων παραμέτρων, όπως η ταχύτητα και η θέση. Για παράδειγμα μπορεί να κινηθεί τελείως αυτόνομα σε προκαθορισμένες περιοχές, που έχουν κριθεί κατάλληλες για αυτόν τον σκοπό. Μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης επιβραδύνοντας ή ακόμα και σταματώντας αυτόνομα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a68ee3e7fcc64f9db55ebe10a8971c9e.jpg

Επίπεδο 5: Πλήρως αυτόνομη οδήγηση

Αυτό το επίπεδο σηματοδοτεί το αποκορύφωμα των αυτόνομων οχημάτων. Οι άνθρωποι απλώς εισάγουν τον προορισμό, παραδίδοντας κάθε έλεγχο. Το αυτοκίνητο μπορεί να πλοηγηθεί σε οποιαδήποτε κατάσταση ή συνθήκη, χωρίς να υφίστανται περιορισμοί θέσης ή ταχύτητας.

Πόσο κοντά είναι η πλήρως αυτόνομη οδήγηση;

Ενώ αυτές οι εξελίξεις περιγράφουν ένα ειδυλλιακό μέλλον, η πραγματικότητα στους δρόμους λέει μια διαφορετική ιστορία. Το Τμήμα Μηχανοκίνητων Οχημάτων της Καλιφόρνιας, το οποίο αποτελεί σημαντική Αρχή για τις δοκιμές αυτόνομων οχημάτων, αποκαλύπτει μια έντονη αντίθεση μεταξύ της προόδου των ημιαυτόνομων (επίπεδο 3) και των πλήρως αυτόνομων (επίπεδο 4 και άνω) τεχνολογιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών έχει δοκιμάσει πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα με αυτοματισμό επιπέδου 3, όπου εξακολουθεί να είναι απαραίτητος ο ανθρώπινος οδηγός. Αντίθετα, μόνο μια χούφτα εταιρείες έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στα επίπεδα 4 και 5, διανύοντας σημαντικά λιγότερα χιλιόμετρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e28a756e597133be6f018a04e179a9d7.jpeg

Θα φτάσουμε ποτέ στην πλήρως αυτόνομη οδήγηση;

Αυτή η διαφορά υπογραμμίζει τις πολύπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί και οι προγραμματιστές για την επίτευξη της πλήρως αυτόνομης οδήγησης. Παρά τον ενθουσιασμό που περιβάλλει την προοπτική των αυτοκινήτων που οδηγούνται μόνα τους, το ταξίδι προς την αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 5 είναι μια σταδιακή διαδικασία, που απαιτεί σχολαστικές δοκιμές, καινοτομία και προσαρμογή στις κανονιστικές διατάξεις.

Έτσι, για όσους περιμένουν με ανυπομονησία τη μέρα που θα μπορούν να παρακολουθούν Netflix ενώ το αυτοκίνητο θα αναλαμβάνει τη μετακίνηση, ο δρόμος μπροστά τους είναι πολλά υποσχόμενος αλλά απαιτεί υπομονή. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι κανονισμοί προσαρμόζονται, το όνειρο της πλήρως αυτόνομης οδήγησης πλησιάζει, υποσχόμενο ένα μέλλον όπου η θέση του οδηγού μπορεί να γίνει εξίσου άνετη με μία θέση στο σπίτι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...