Προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση εγκεφαλικά επεισόδια;

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology» πιστοποιούν αυτό που λίγο έως πολύ όλοι γνωρίζουν…

  • -
  • -

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology», η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μάλιστα, όχι μόνο συνδέεται αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες από την έκθεση σε βεβαρημένο από ρύπανση περιβάλλον! Η επιστημονική ομάδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας ανέλυσε περισσότερες από 110 μελέτες που αφορούσαν τουλάχιστον 18 εκατ. περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ρύποι, όπως το διοξείδιο του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα καθώς και το διοξείδιο το θείου επηρεάζουν σημαντικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Ένα θανατηφόρο κοκτέιλ

Επίσης, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, που προέρχονται από τη βιομηχανική ρύπανση (PM1), τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, την καύση καυσίμων από σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τις πυρκαγιές δασών και χόρτων (PM2,5), όπως και τη σκόνη από δρόμους και εργοτάξια (PM10), επιβαρύνουν τα μέγιστα όχι μόνο τον εγκέφαλο του ανθρώπου αλλά συνολικά το αναπνευστικό του σύστημα.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου συνδέονταν με 28% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, τα υψηλότερα επίπεδα όζοντος με 5% αύξηση, το μονοξείδιο του άνθρακα με 26% αύξηση και το διοξείδιο του θείου με 15% αύξηση.

Η υψηλότερη συγκέντρωση σωματιδίων PM1 συνδέθηκε με 9% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, τα PM2,5 με 15% αυξημένο κίνδυνο και τα PM10 με 14%.

Δείτε ακόμα: Το 98% των κατοίκων της Ευρώπης αναπνέει τοξικό αέρα!

Η συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι ισχυρή και αλληλένδετη, και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο από εγκεφαλικό επεισόδιο εντός πέντε ημερών από την έκθεση του ατόμου σε περιβάλλον με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση», δήλωσε ο συγγραφέας της έκθεσης, Ahmad Toubasi από το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας στο Αμμάν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...