Απόφαση-σταθμός από το ΕΔΔΑ για την Κλιματική Αλλαγή! Έρχονται νέα μέτρα;

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) υπέρ της προσφυγής που κατηγορούσε κράτη για ανεπαρκείς ενέργειες περιορισμού της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέα μέτρα που θα επηρεάσουν και την αγορά αυτοκινήτου.

  • -
  • -

Το ΕΔΔΑ απεφάνθη υπέρ της ένωσης «Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος» που προσέφυγαν κατά της ελβετικής κυβερνήσεως για «ανεπαρκείς προσπάθειες να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους κατά τη διάρκεια συνθηκών καύσωνα».

Τι έκρινε το ΕΔΔΑ
Οι, περισσότερες από 2.000 γυναίκες μέσου όρου ηλικίας 73 ετών, κατέφυγαν στο ΕΔΔΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν μείωσε επαρκώς τις εκπομπές αερίων από ορυκτά καύσιμα, και το δικαστήριο έκρινε ότι με τον τρόπο αυτό «παραβιάστηκε το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή» αφού «απέτυχε να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει».

edda

Η απόφαση του ΕΔΔΑ είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς πλέον αποτελεί δεδικασμένο και σε παρόμοιες υποθέσεις μπορεί να αποτελέσει οδηγό για περαιτέρω μηνύσεις σε κυβερνήσεις στην Ευρώπη για αποτυχίες σε υποθέσεις που αφορούν το κλίμα.

Το ΕΔΔΑ απέρριψε δύο παρόμοιες υποθέσεις

Παράλληλα πάντως, απορρίφθηκαν δύο ακόμα παρόμοιες υποθέσεις που εκδικάστηκαν, η προσφυγή έξι νεαρών Πορτογάλων κατά 32 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και η προσφυγή του πρώην δημάρχου της γαλλικής πόλης Γραντ-Σινθ που κινήθηκε κατά της κυβέρνησής της χώρας του προκειμένου να λάβει μέτρα για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή.

edad2

Τι σημαίνει η απόφαση του ΕΔΔΑ

Με τους πολίτες πλέον να έχουν στα χέρια τους ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο σε περιπτώσεις που θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις δεν μεριμνούν επαρκώς για την ευζωία τους, μη καταφέρνοντας να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή, μένει να δούμε ποιες θα είναι οι μελλοντικές εξελίξεις και αν αυτή η απόφαση θα οδηγήσει τελικά σε νέα, αυστηρότερα μέτρα, την στιγμή που πολλοί τάσσονται υπέρ της χαλάρωσής των απαιτήσεων για κλιματική ουδετερότητα.

ev

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...