Επίσημο: Οι ΗΠΑ πατούν φρένο στην ηλεκτροκίνηση – Τι αποφάσισαν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έριξε νερό στο κρασί της σε ότι αφορά τη μετάβαση της χώρας στην ηλεκτροκίνηση, χαλαρώνοντας τους κανόνες αναφορικά με τα οχήματα που θα χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης.

  • -
  • -

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε θέσει πολύ αυστηρούς κανόνες αναφορικά με τον «εξηλεκτρισμό» των οχημάτων που κυκλοφορούν στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Για την ακρίβεια είχε νομοθετήσει πως μέχρι το 2032 το μερίδιο αγοράς των EV στις Η.Π.Α θα πρέπει να ανέρχεται στο 67% επί του συνόλου των πωλήσεων νέων οχημάτων! Ειδάλλως, τα πρόστιμα θα έπεφταν βροχή…

Λιγότερο από 8% η διείσδυση των EV πέρσι στη χώρα

Παρά τις φιλόδοξες βλέψεις του κυβερνητικού επιτελείου του Προέδρου Μπάιντεν για τη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας σε μια νέα, αμιγώς ηλεκτρική εποχή, η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων πέρσι στην αγορά των Η.Π.Α ανήλθε σε μόλις 8%!

Βλέποντας λοιπόν το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί μόνο με ένα θαύμα μπορούν να γίνουν πράξη, αποφάσισε να «χαλαρώσει» τα λουριά στην εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία, επιτρέποντας της να συνεχίσει την παραγωγή αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης αρκεί, να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων κατά 65% έως το 2030.

Στόχος είναι, να βοηθηθούν ουσιαστικά οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που πωλούν σαν τρελές βενζινοκίνητα μοντέλα, σε αντίθεση με τις ηλεκτρικές τους προτάσεις (εξαιρείται μονάχα η Tesla) οι οποίες δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης εκτίμησης από το κοινό. Για την ακρίβεια, υπάρχουν εταιρείες που δεν έχουν ταξινομήσει ούτε ένα ηλεκτρικό μοντέλο!

Η υποχώρηση του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος θεωρείται υπέρμαχος της ηλεκτροκίνησης,  έρχεται καθώς η εκστρατεία επανεκλογής του το 2024 βάλλεται τόσο από τους Big Three όσο φυσικά και από τον Τράμπ, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί βροντοφωνάζει ότι η ηλεκτροκίνηση είναι μια φούσκα που θα καταστρέψει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και θα οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας από τη μεριά της, επικρότησε την απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας τονίζοντας ότι θα ήταν αδύνατο και καταστροφικό να ισχύσουν αυτοί οι νόμοι. Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα, σε περίπτωση που ο Μπάιντεν δεν έβαζε νερό στο κρασί του, οι αυτοκινητοβιομηχανίες των Η.Π.Α και συγκεκριμένα οι Big Three του Ντιτρόιτ, θα έρχονταν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2032 επειδή δε θα πετύχαιναν τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση του!

Δείτε ακόμα: Αυτόν τρέμουν όλοι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων

Οι νέοι κανόνες που θα ισχύσουν, θα έχουν αρκετές ακόμα αλλαγές και ενδέχεται να επιτρέψουν στους κατασκευαστές να πωλούν μεν βενζινοκίνητα μοντέλα με τον περιορισμό που προαναφέραμε ως προς τις εκπομπές ρύπων αλλά θα πρέπει επίσης να κατασκευάζουν και ηλεκτρικά οχήματα σε ποσοστό μικρότερο του 50% της συνολικής τους παραγωγής μέχρι το 2030.

Βέβαια αυτό μένει να ανακοινωθεί επίσημα αργότερα μέσα στη χρονιά και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα έχουν και οι Προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α, γιατί προφανώς άλλη θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Μπάιντεν εάν εκλεγεί κι άλλη ο Τράμπ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...