1 εκατ. νεκροί ετησίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση – Η πιο επιβαρυμένη περιοχή

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την ατμοσφαιρική ρύπανση με τους μισούς από αυτούς τους θανάτους να αναφέρονται σε μια περιοχή!

  • -
  • -

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το περιοδικό «The Lancet Planetary Health» και έπειτα από έρευνες που διεξήγαγε από το 2000 έως και το 2020, διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει ετησίως 1 εκατ. ανθρώπους, χωρίς μάλιστα σε αυτόν τον αριθμό να υπολογίζονται και όσοι νοσούν από κάποια ασθένεια του αναπνευστικού ή από κάποιας μορφής καρκίνου που οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στην ανατολική Ασία το 50% των θανόντων

Η ανατολική Ασία είναι όπως αποδεικνύεται η πιο επιβαρυμένη περιοχή του πλανήτη σε ότι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, με τους περισσότερους από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως να λαμβάνουν χώρα στα εδάφη της, ενώ η Ευρώπη καταγράφει ένα ποσοστό της τάξεως του 12%.

Η μελέτη κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα, εξετάζοντας τα επίπεδα ρύπανσης των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 και τη θνησιμότητα σε περισσότερες από 13.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο τον κόσμο για αυτές τις δύο δεκαετίες.

Αυτό που προκύπτει από τα δεδομένα, είναι ότι αρκεί να εκτεθεί ο ανθρώπινος οργανισμός για λίγες ώρες έως και λίγες ημέρες στην ατμοσφαιρική ρύπανση ώστε να του δημιουργήσει χρόνια προβλήματα υγείας έως και πρόωρο θάνατο. Αναμενόμενο, ότι σχεδόν τα 2/5 των θανάτων λαμβάνουν χώρα σε αστικές περιοχές.

Στην Ασία αντιστοιχεί περίπου το 65,2% της παγκόσμιας θνησιμότητας, στην Αφρική το 17%, στην Ευρώπη το 12,1%, στην Αμερική το 5,6% και στην Ωκεανία το 0,1%.

Δείτε ακόμα: Νέα πατέντα της Google κρατά τον μολυσμένο αέρα έξω από το αυτοκίνητο!

Η επιβάρυνση ήταν υψηλότερη στις πυκνοκατοικημένες και άκρως μολυσμένες περιοχές της ανατολικής Ασίας, της νότιας Ασίας και της δυτικής Αφρικής. Το επίσης ανησυχητικό δεδομένο παρουσιάστηκε στις περισσότερες περιοχές της Αυστραλίας όπου σημειώθηκε μικρή μεν μείωση του αριθμού των αποδιδόμενων θανάτων, αλλά το ποσοστό αυξήθηκε από 0,54% το 2000 σε 0,76% το 2019, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη υποπεριοχή εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως οι μεγάλες πυρκαγιές του 2019.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...