Audi Q8 e-tron: Πώς αύξησαν την αυτονομία οι επαναστατικοί καθρέφτες του

Για να αυξηθεί η αυτονομία σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο υπάρχουν λύσεις όπως μεγαλύτερη μπαταρία, καλύτερη αεροδυναμική κ.ά. Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι καθρέφτες;

  • -
  • -

Οι καθρέφτες του Audi Q8 e-tron είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την προσοχή που δείχνουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σήμερα ακόμα και σε πολύ μικρές λεπτομέρειες, ενώ μέσω αυτών εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο η συνεχής προσπάθεια που κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες ακόμα και για το παραμικρό όφελος.

Τα τελευταία 20 και παραπάνω χρόνια οι εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου. Αυτό γίνεται αφενός επειδή οι αγοραστές θέλουν να χαλάνε λιγότερα λεφτά στο πρατήριο και αφετέρου λόγω των περιορισμών που θέτει η ΕΕ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1bfd64934c3afb6fe8e39f2e76473394.jpg

Πώς ρίχνουν την κατανάλωση οι αυτοκινητοβιομηχανίες;

Αυτές οι προσπάθειες στην εποχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων γίνονται ακόμα πιο έντονες, αφού η μειωμένη κατανάλωση συνεπάγεται μεγαλύτερη αυτονομία, δηλαδή ακριβώς αυτό το οποίο αναζητούν πολλοί αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμα: Audi Q8 e-tron: Νέο ηλεκτρικό SUV με 3 μοτέρ και αυτονομία 600 km [video]

Εκτός από τα κλασικά όπως αεροδυναμικό σχήμα, κλειστές επιφάνειες, περιορισμό της τελικής ταχύτητας, προγράμματα οδήγησης και μεγαλύτερη μπαταρία, η Audi κατάφερε να κερδίσει χιλιόμετρα αυτονομίας ακόμα και από τους καθρέφτες. Πατήστε εδώ για να δείτε τις εντυπώσεις μας από την αναλυτική δοκιμή του Audi Q8 e-tron.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b47a970299c555f5f49cf47e38fcee77.jpg

Πώς επηρεάζουν οι καθρέφτες την κατανάλωση;

Οι καθρέφτες γενικά αποτελούν ένα κομμάτι του αυτοκινήτου που χαλάει σημαντικά την αεροδυναμική του απόδοση, καθώς πρόκειται για επιφάνειες που προεξέχουν, ακριβώς στο σημείο που ο αέρας έχει αρχίσει να παίρνει ροή προς τα πλαϊνά και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνουν σημαντικά τις αεροδυναμικές αντιστάσεις, άρα και την κατανάλωση καυσίμου, είτε αυτό είναι ρεύμα, είτε βενζίνη, πετρέλαιο ή οτιδήποτε άλλο. Στο Audi Q8 e-tron αυτό ισχύει σε πολύ μικρότερο βαθμό, καθώς η λύση που έχει βρει η γερμανική μάρκα ελαχιστοποιεί την επίδρασή τους. Πατήστε εδώ για να δείτε το αναλυτικό video από την εκτενή δοκιμή του Audi Q8 e-tron.

Πού πήγαν οι καθρέφτες του Audi Q8 e-tron;

Οι Γερμανοί επέλεξαν να καταργήσουν τους κλασικούς καθρέφτες, Στη θέση τους έχουν τοποθετήσει δύο κάμερες, οι οποίες μεταδίδουν την εικόνα που συλλαμβάνουν σε δύο οθόνες, τοποθετημένες στο εσωτερικό των θυρών.

audi-q8-e-tron-othoni-kathreftis

Η εφαρμογή αυτής της λύσης στα ηλεκτρικά SUV της Audi ξεκίνησε με την πρώτη γενιά του e-tron, στην οποία το σύστημα των καμερών ήταν προαιρετικό. Αυτό που διαπίστωσαν οι άνθρωποι της γερμανικής μάρκας είναι η σημαντική μείωση των αεροδυναμικών αντιστάσεων όταν ο πελάτης επέλεγε τις κάμερες αντί για τους καθρέφτες. Συγκεκριμένα, ο αεροδυναμικός συντελεστής με τους καθρέφτες ήταν στο Cd 0,28, ενώ με τις κάμερες έπεφτε στο Cd 0,27.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5d32bb14c5efca928f30d071f96ee887.jpg

Αυτή η μείωση του αεροδυναμικού συντελεστή ήταν αρκετή ώστε το e-tron προηγούμενης γενιάς με κάμερες, να κερδίζει 6 km αυτονομίας σε σχέση με το ίδιο αυτοκίνητο όταν στις δύο πόρτες τοποθετούνταν κανονικοί καθρέφτες.

Το παραπάνω αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της σημασίας που έχει η αεροδυναμική στα σύγχρονα αυτοκίνητα. Όταν ακόμα και σε ένα μεγάλο SUV όπως είναι το Q8 e-tron, κάτι τόσο μικρό όπως η αλλαγή από κανονικούς καθρέφτες σε κάμερες, μπορεί να προσφέρει σημαντική βελτίωση, δεν προκαλεί εντύπωση γιατί οι εταιρείες ασχολούνται με κάθε λεπτομέρεια.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά, τον εξοπλισμό και τις τιμές του Audi Q8 e-tron

.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...