Απίστευτη πατέντα της Ford: Οδηγείς όρθιος, βλέποντας... πάνω από την οροφή!

Η νέα πατέντα που κατέθεσε η Ford σκοπεύει να χαρίσει μία «πανοραμική θέα» στους οδηγούς των off-road και SUV μοντέλων της.

  • -
  • -

Αν και η Ford μας έχει συνηθίσει πλέον σε ευφάνταστες ιδέες για νέες πατέντες, η τελευταία της προσθήκη μάλλον ξεχωρίζει. Γιατί; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε για αυτοκίνητο το οποίο μπορείς να το οδηγήσεις όρθιος; Κι όμως η αμερικανική μάρκα δείχνει πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εφικτό και μάλιστα η εν λόγω λειτουργία έχει και τίτλο. “Redundant Vehicle Controls Based On User Presence And Position” ονομάζεται και έχει ως στόχο την διευκόλυνση των οδηγών off-road οχημάτων σε περιπτώσεις που μπορεί να χρειάζονται καλύτερη περιμετρική ορατότητα, ή γενικότερα να δουν το περιβάλλον γύρω τους από άλλη γωνία.

ford-patent-driving-standing-1

Στις εικόνες βλέπουμε τον οδηγό ενός Ford Bronco να μπορεί να χειρίζεται το όχημα ενώ βρίσκεται όρθιος στην θέση του οδηγού με τον κορμό του έξω από το αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένα χειριστήρια στο πάνω μέρος του παρμπρίζ. Φυσικά αισθητήρες θα ελέγχουν πως ο οδηγός βρίσκεται εντός του οχήματος, ακόμη κι αν δεν είναι καθιστός, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κατάχρηση και κατ’ επέκταση κάποιο ατύχημα.

Δείτε ακόμη: Στην Ευρώπη το Ford Bronco - Με τι κινητήρα έρχεται; [video]

ford-patent-driving-standing-2

Βέβαια είναι πολύ παράμετροι που θα πρέπει να ελεγχθούν πριν η Ford αποφασίσει να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην συγκεκριμένη ιδέα. Για παράδειγμα τα SUV και γενικότερα τα υπερυψωμένα μοντέλα είναι πιο επιρρεπή στο να τουμπάρουν λόγω του υψηλότερου κέντρου βάρους. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν καταστροφικό εάν ο οδηγός βρίσκεται έξω από τον χώρο της καμπίνας.

Δείτε ακόμη: Ford: Τέλος το άγχος αυτονομίας με τη φορητή μπαταρία οροφής!

Όπως και να ‘χει, το αν η Ford θεωρεί πως η συγκεκριμένη πατέντα αξίζει θα το μάθουμε στο μέλλον, αλλά σίγουρα η οδήγηση ενός θηρίου όπως το Bronco από όρθια θέση, θα είναι μία ξεχωριστή εμπειρία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...