Ford: Τέλος το άγχος αυτονομίας με τη φορητή μπαταρία οροφής!

Η αμερικανική μάρκα βρήκε μια λύση για τους φίλους του off-roading που δεν θέλουν να βάλουν όρια στα ταξίδια με το ηλεκτρικό τους SUV.

  • -
  • -

Η Ford κατέθεσε μια αρκετά ενδιαφέρουσα πατέντα που ίσως λύσει τα χέρια όσων ήθελαν να πάνε για εκτός δρόμου περιπέτειες με το ηλεκτρικό τους αλλά το άγχος της αυτονομίας δεν τους το επέτρεπε. Πρόκειται για μια εφεδρική μπαταρία τοποθετημένη στην οροφή του αυτοκινήτου, ικανή να φορτίσει την βασική μπαταρία του οχήματος έως και το 100 % σε μέρη όπου η εύρεση φορτιστή ίσως είναι κομματάκι δύσκολη.

Το έγγραφο που υποβλήθηκε στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (USPTO) εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ένα αμερικανικό forum και δείχνει ένα SUV που θυμίζει αρκετά το Ford Bronco με σχάρα οροφής και από πάνω ένα κουτί που μοιάζει με κλασική μπαγκαζιέρα αποσκευών. Ωστόσο, ένα καλώδιο φόρτισης βγαίνει από το πίσω μέρος του κουτιού, κάνοντάς το να μοιάζει λίγο πολύ με εφεδρική μπαταρία που θα χρησιμοποιούσε κάποιος για να επαναφορτίσει ένα smartphone.

ford-patent-for-roof-mounted-ev-backup-battery-1

Σύμφωνα με την πατέντα η εφεδρική μπαταρία θα μπορούσε να εγκατασταθεί κατά την προετοιμασία για ένα ταξίδι όπου η δυνατότητα εύρεσης σημείου φόρτισης είναι περιορισμένη και να απεγκατασταθεί μετά την επιστροφή στο σπίτι, όπου ο ιδιοκτήτης έχει πιθανότατα εγκατεστημένο φορτιστή για να φορτίσει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή-μαμούθ: Πού φτάνουν 57 ηλεκτρικά ταξιδεύοντας με 130 km/h

Έτοιμη για off-road περιπέτειες

Επιπλέον, η αμερικανική μάρκα αναφέρει πως η πρόσθετη μπαταρία έχει αεραγωγούς και στις δύο πλευρές του περιβλήματος για τη βελτίωση της ψύξης των κυψελών και ότι μπορούν να εξοπλιστούν με τηλεχειριζόμενες βαλβίδες που κλείσουν για να σταματήσουν νερό, υπερβολικό κρύο ή άμμο από το να εισέλθουν στο εσωτερικό και να προκαλέσουν ζημιά στην μπαταρία.

ford-patent-for-roof-mounted-ev-backup-battery-2

Το περίβλημα που εμφανίζεται στην πατέντα περιλαμβάνει ένα καπάκι και βάση επενδυμένη με αφρό πολυουρεθάνης για να βοηθήσει στη διαχείριση της θερμοκρασίας μέσα στο περίβλημα και να διατηρήσει το εσωτερικό σχετικά δροσερό. Η Ford αναφέρει ότι η εφεδρική μπαταρία μπορεί να φορτιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως το αυτοκίνητο, μέσω του διαθέσιμου καλωδίου. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι έχει σχεδιαστεί ώστε να επικοινωνεί ασύρματα με το αυτοκίνητο και να προγραμματίζει από μόνη της το πότε θα ξεκινήσει να παρέχει ενέργεια στην βασική μπαταρία, χωρίς καμία παρέμβαση από τον οδηγό, με την εναλλαγή να γίνεται χωρίς οι επιβάτες να καταλάβουν κάτι.

Δείτε ακόμη: Ford: Έρχονται 10 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2024

Πώς επηρεάζει την οδική συμπεριφορά αυτή η προσθήκη;

Είναι μια ωραία ιδέα που θα μπορούσε να λύσει όντως το πρόβλημα των ανέμελων εκτός δρόμου περιηγήσεων με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Τι γίνεται με το βάρος; Είναι γνωστό ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι αρκετά βαριές και με την τοποθέτηση μίας τέτοιας στην οροφή ενός SUV που έχει ούτως ή άλλως υψηλό κέντρο βάρους, τότε ο κίνδυνος του να τουμπάρει… καραδοκεί.

Εσείς τι λέτε; Πρόκειται για μία όντως έξυπνη λύση ή για μπελά;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...