Greenpeace: Από τις χειρότερες υπηρεσίες στα ΜΜΜ η Ελλάδα

Σύμφωνα με νέα έκθεση μου αφορά 30 χώρες, η Ελλάδα δεν τα πάει καθόλου καλά στο θέμα των υπηρεσιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Δείτε τους λόγους.

  • -
  • -

Η Greenpeace πραγματοποίησε μια μεγάλη μελέτη προκειμένου να διαπιστώσει τις πραγματικές υπηρεσίες που παρέχουν 30 ευρωπαϊκές χώρες και οι πρωτεύουσές τους στον τομέα των δημόσιων μεταφορών. Στην έρευνα, αξιολογήθηκαν τέσσερις τομείς και ειδικότερα οι:

  • απλότητα του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων
  • τιμή των εισιτηρίων διαρκείας
  • εκπτωτικά εισιτήρια σε κοινωνικά αδύναμες ομάδες
  • συντελεστής ΦΠΑ

Όπως απεφάνθη η Greepeace, η Ελλάδα αν και παρέχει ένα από τα πιο ανταγωνιστικά εισιτήρια σε επίπεδο τιμής, προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις και μειωμένες τιμές σε ορισμένες ομάδες ατόμων, είναι ουραγός της Ευρώπης στις υπηρεσίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, λαμβάνοντας μόλις 2 βαθμούς στους 100. Ο λόγος που συνέβη αυτό, είναι διότι δεν υπάρχει καν εισιτήριο για το κλίμα ούτε οτιδήποτε άλλο σχετικό προκειμένου να συγκεντρώσει πόντους στη γενική κατάταξη.

ticket

Συγκεκριμένα, στο σύνολο η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση της λίστας μαζί με την Κροατία. Η μοναδική χώρα που δεν κατάφερε να λάβει ούτε έναν βαθμό και παρέμεινε τελευταία είναι η Βουλγαρία.

Η Greenpeace προτείνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εισαγάγουν «κλιματικά εισιτήρια» ως απάντηση στις κρίσεις του κλίματος, της ενέργειας και του κόστους ζωής, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας. Αυτές οι 3 χώρες έχουν δημιουργήσει δίκαια και προσιτά εισιτήρια διαρκείας για τις δημόσιες συγκοινωνίες που καλύπτουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι καθημερινές ανάγκες κινητικότητας όλων των ανθρώπων στην ΕΕ μπορούν να καλυφθούν άμεσα με τρόπο φιλικό προς το κλίμα.

Πόσο ακριβά είναι τα εισιτήρια των ΜΜΜ στην Ελλάδα

Στον τομέα της ακρίβειας, η χώρα μας τα πηγαίνει σχετικά καλά, καταλαμβάνοντας την 9η θέση σε σύνολο 30 χωρών, καταγράφοντας 88.54 βαθμούς. Το ετήσιο εισιτήριο στην Αθήνα κοστίζει 300 €, που ισοδυναμεί με 357 € μετά την προσαρμογή του επιπέδου τιμής, με βάση την έκθεση.

Στην Ελλάδα, παρότι οι πολιτικές ποικίλλουν ανά πόλη, τρόπο μεταφοράς και μεταφορικό φορέα, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να λάβουν έκπτωση έως και 50% σε όλα τα δρομολόγια εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων και πούλμαν των ΚΤΕΛ. Για το ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα από την άλλη, απαιτούνται πολύ μεγάλες επενδύσεις για να λειτουργήσει σωστά.

ticket

Επίσης, κάποιες ομάδες όπως άνεργοι, φοιτητές, ηλικιωμένοι και πολύτεκνοι, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ταξιδεύουν δωρεάν ή δικαιούνται μειωμένες τιμές, κάτι το οποίο συναντάτε και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Βερολίνο, η Λισαβόνα και η Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: Έφαγες πρόστιμο στα ΜΜΜ; Δες πώς γίνεται η ακύρωσή του ηλεκτρονικά

Τα φθηνότερα μηνιαία ή ετήσια εισιτήρια είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή σε Πράγα, Μπρατισλάβα, Ρώμη, Βιέννη και Μαδρίτη. Κοστίζουν 0,85 € ή λιγότερο την ημέρα μετά την προσαρμογή του επιπέδου τιμής. Το Λουξεμβούργο όμως, το Ταλίν και η Βαλέτα, παρέχουν δωρεάν τα μέσα μεταφοράς.

Αντίθετα, τα πιο ακριβά εισιτήρια έχουν το Λονδίνο, το Δουβλίνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ, με το κόστος κατά μέσο όρο να είναι στα 2,25 € την ημέρα.

ticket

Ποια χώρα έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ

Κατά μέσο όρο, ο φόρος τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών στην Ευρώπη είναι στο 11%. Τον χαμηλότερο ΦΠΑ έχουν Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο (μηδενικό) και τον υψηλότερο η Ουγγαρία με 27%. Πολύ υψηλή φορολογία έχουν επίσης, η Κροατία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Πηγή: euronews.com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...