Υπό κατασκευή ο δρόμος που φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα εν κινήσει! [video]

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τον πρώτο δρόμο στον κόσμο στον οποίο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν να κινούνται και ταυτόχρονα να φορτίζουν, με τη Σουηδία να είναι αυτή που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία.

  • -
  • -

Η Σουηδία πρόκειται να γράψει ιστορία το 2025, ανοίγοντας το πρώτο μόνιμα ηλεκτροδοτούμενο τμήμα δρόμου στον κόσμο. Το ηλεκτρικό οδικό σύστημα (Electric Road System – ERS) έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στα ηλεκτρικά οχήματα να φορτίζουν εν κινήσει, αυξάνοντας έτσι την απόσταση που μπορούν να διανύσουν μεταξύ των επισκέψεων σε σταθμούς φόρτισης.

Ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που θα διαθέτει το εν λόγω σύστημα θα είναι ο E20, ο οποίος διέρχεται από το κέντρο μεγάλων πόλεων της Σουηδίας, όπως της Στοκχόλμης, του Γκέτεμποργκ και του Μάλμε. Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα στο φιλόδοξο σχέδιο της Σουηδίας να ηλεκτροδοτήσει πάνω από 3.000 χιλιόμετρα δρόμων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a3c0faf540e5320a6d4f8e39b035cb42.jpg

Οι τρεις τρόποι για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων εν κινήσει

Η Σουηδία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δοκιμών ηλεκτροδοτούμενων δρόμων, έχοντας δοκιμάσει μέχρι στιγμής τρεις κορυφαίες λύσεις. Η πρώτη λύση χρησιμοποίησε εναέριες ηλεκτρικές γραμμές για να επιτρέψει στα βαρέα οχήματα να φορτίζονται μέσω παντογράφων, παρόμοια με τα ηλεκτρικά τρένα, τα τρόλεϊ ή τα τραμ. Η δεύτερη λύση περιελάμβανε την ηλεκτροδότηση ενός τμήματος του δρόμου με τη χρήση πηνίων φόρτισης, τοποθετημένων κάτω από την άσφαλτο. Η τρίτη και πιο πρόσφατη λύση εισήγαγε την πρώτη στον κόσμο ράγα φόρτισης, που επιτρέπει στα ηλεκτρικά οχήματα να κατεβάζουν έναν κινούμενο βραχίονα που παίρνει ρεύμα.

Δείτε ακόμα: Η λύση για πιο φτηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Δρόμοι ασύρματης φόρτισης!

Αν και το σύστημα εναέριας γραμμής τροφοδοσίας προορίζεται αποκλειστικά για φορτηγά, ένα επαγωγικό σύστημα φόρτισης κάτω από το δρόμο θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα. Η τεχνολογία αυτή λειτουργεί όπως η ασύρματη φόρτιση Qi στα κινητά τηλέφωνα, με μια πλάκα ενσωματωμένη κάτω από το δρόμο και τα ηλεκτρικά οχήματα που είναι εξοπλισμένα με ένα πηνίο λήψης να φορτίζουν καθώς περνούν από πάνω του. Η λύση αυτή έχει επίσης δοκιμαστεί στη Γερμανία και το Μίσιγκαν. Προς το παρόν η Σουηδία δεν έχει καταλήξει ποια λύση από τις δύο τελευταίες θα επιλέξει, όμως άπαξ και το κάνει υπολογίζει ότι ο δρόμος θα έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το 2025.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/16be66e285344e1e18d9e084e05c3258.jpg

Τα οφέλη από την ύπαρξη ασύρματης φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η χρήση του ERS έχει πολλά οφέλη, επεκτείνοντας την ωφέλιμη εμβέλεια ενός ηλεκτρικού οχήματος και οδηγώντας σε φθηνότερα ηλεκτρικά οχήματα χάρη στις μικρότερες μπαταρίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 25% του σουηδικού οδικού δικτύου χρειάζεται να ηλεκτροδοτηθεί για να υπάρξει η μέγιστη αποδοτικότητα.

Η Σουηδία έχει συνεργαστεί με τη Γερμανία και τη Γαλλία για την ανταλλαγή εμπειριών και ερευνητικών ευρημάτων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ινδία διπλασιάζουν επίσης τις προσπάθειές τους για την κατασκευή ηλεκτροδοτούμενων δρόμων. Η εφαρμογή του ERS αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίτευξη μεταφορών με μηδενικές εκπομπές ρύπων, συμβάλλοντας τελικά στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...