Toyota: Πέθανε ο υιός του ιδρυτή και πρώην πρόεδρος, Shoichiro Toyoda

Ο υιός του δημιουργού του ιαπωνικού κολοσσού και πατέρας του εν ενεργεία CEO, Akio Toyoda, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 97 ετών.

  • -
  • -

Ο Shoichiro Toyoda, γιος του ιδρυτή της Toyota Motor Corporation και πατέρας του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου Akio Toyoda, πέθανε σήμερα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου σε ηλικία 97 ετών. Η αιτία θανάτου σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας ήταν καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Toyoda, ο οποίος μπήκε ως εργαζόμενος στην Toyota το 1952 αμέσως μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο της Nagoya, ήταν υπεύθυνος για την επέκταση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, το λανσάρισμα της πολυτελούς μάρκας Lexus, αλλά και καθοριστικού πλέον, υβριδικού Prius. Επίσης, ήταν αυτός πίσω από το πρωτοποριακό νέο μοντέλο ποιοτικού ελέγχου της διαδικασίας κατασκευής.

Δείτε ακόμη: No1 σε πωλήσεις αυτοκινήτων παγκοσμίως η Toyota – Ποια είναι 2η

Η επαγγελματική πορεία του Shoichiro Toyoda

Έγινε διευθύνων σύμβουλος το 1961 και μετά από προαγωγές σε ανώτερο διευθύνοντα σύμβουλο το 1967 και εκτελεστικό αντιπρόεδρο το 1972, διορίστηκε πρόεδρος του τμήματος πωλήσεων της Toyota το 1981. Μετά τη συγχώνευση των τμημάτων πωλήσεων και παραγωγής το 1982 έγινε πρόεδρος της TMC, υπηρετώντας αργότερα ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από το 1992 έως το 1999. Αφού υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο για 57 χρόνια, ο Shoichiro Toyoda ανέλαβε τη θέση του επίτιμου προέδρου το 1999 μέχρι και τον θάνατό του.

Πέθανε λιγότερο από ένα μήνα αφότου ο 66χρονος γιος του, Akio Toyoda, η τρίτη γενιά της ιδρυτικής οικογένειας που διηύθυνε την αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του προέδρου της αυτοκινητοβιομηχανίας ώστε να αναλάβει την θέση του επικεφαλής διοικητικού συμβουλίου.

«Ο Shoichiro Toyoda φρόντισε ώστε η Toyota να γίνει η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida σε συλλυπητήρια δήλωση του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...