Νέο Toyota Land Cruiser 2024: Τα «όπλα» του στο off-road

Όπως κάθε γενιά του Toyota Land Cruiser, έτσι και η πιο πρόσφατη, είναι πραγματικά… ασταμάτητη εκτός δρόμου. Τι εφόδια του έχει δώσει η ιαπωνική μάρκα;

  • -
  • -

Το Toyota Land Cruiser είναι ένα από τα θρυλικά μοντέλα της μάρκας. Έχει φανατικό κοινό σε όλο τον πλανήτη, ενώ σε χώρες που οι εκτός δρόμου ικανότητες, η αντοχή και η πολυτέλεια είναι πιο σημαντικά στοιχεία από την οικονομία καυσίμου και την τιμή αγοράς, πετυχαίνει και πολύ καλές πωλήσεις. Πριν από λίγο καιρό παρουσιάστηκε και η νεότερη εκδοχή του Land Cruiser, η οποία παραμένει πεισματικά σταθερή στα «πιστεύω» του μοντέλου. Οι χώροι, η περιπετειώδης εμφάνιση, η απαράμιλλη αντοχή στην κακομεταχείριση και η τεχνολογία συνδυάζονται με την πολυτέλεια και τις εξαιρετικές εκτός δρόμου ικανότητες.

Ισορροπία εντός-εκτός δρόμου

Για αρχή, η «βάση» των εξαιρετικών εκτός δρόμου ικανοτήτων έρχεται από την πλατφόρμα GA-F της Toyota, στην οποία και βασίζεται το μοντέλο. Η μάρκα την έχει εξελίξει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Land Cruiser, κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο αν σκεφτούμε ότι πρέπει να συνδυαστούν οι κορυφαίες εκτός δρόμου ικανότητες, με την άνεση εντός ασφάλτου. Η ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός, με μια διάταξη τεσσάρων συνδέσμων και άκαμπτο άξονα πίσω. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Toyota έχει μελετήσει και προσαρμόσει τη γωνία caster για σταθερότητα εντός δρόμου, ενώ η απόσβεση ρυθμίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιτρέπει τη «βουτιά» του μπροστινού στο έντονο φρενάρισμα, αυξάνοντας την ευστάθεια όταν χρειαστεί απότομη πέδηση.

Ο κατάλογος με τα off-road… βοηθήματα!

Φυσικά, ατελείωτες είναι οι επιλογές για εκτός δρόμου οδήγηση. Εκτός των γνωστών (κλείδωμα διαφορικών, κοντές σχέσεις), το Toyota Land Cruiser φέρνει διάφορα ακόμη συστήματα, όπως για παράδειγμα το Crawl Control. Με λίγα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα… cruise control για εκτός δρόμου οδήγηση, αφού ο οδηγός ρυθμίζει την επιθυμητή ταχύτητα κίνησης και το αυτοκίνητο αναλύει τα δεδομένα του δρόμου, επιλέγοντας τους τροχούς που θα καταλήξει η ροπή για να υπάρχει βέλτιστη πρόσφυση σε δύσκολα κομμάτια. Έτσι ο χειριστής μπορεί να αφοσιωθεί στο τιμόνι και το πέρασμα που θα ακολουθήσει για να βγει από το εμπόδιο.

Σε συνδυασμό με το Multi-Terrain Select (MTS) που επιτρέπει στον οδηγό να διαλέξει το έδαφος στο οποίο κινείται (Mud, Sand, Rock, Dirt, Deep Snow, Auto) το Land Cruiser μπορεί να ανταπεξέλθει σε απίστευτες συνθήκες, ακόμη και με οδηγούς που έχουν μηδενική εμπειρία στην εκτός δρόμου οδήγηση. Ακόμη ένα βοήθημα που έχει στο πλάι του ο χειριστής, είναι το Panoramic View Monitor ή το Multi-Terrain Monitor (λειτουργούν μέχρι τα 12 km/h), συστήματα που προβάλλουν περιμετρική θέαση του οχήματος στην κεντρική οθόνη, ώστε να γνωρίζει ακριβώς τι γίνεται μπροστά, πίσω, πλάι, ακόμη και κάτω από το αυτοκίνητο χωρίς να χρειάζεται να κατέβει για να δει με τα μάτια του.

Δείτε ακόμη: Το Toyota Land Cruiser γίνεται για πρώτη φορά υβριδικό

Οι κάμερες καλύπτουν κάθε «νεκρή» γωνία και μέσω ψηφιακής επεξεργασίας, μπορούν ακόμη και να «εξαφανίσουν» το όχημα (Under Vehicle Terrain View). Ενδεικτικά της προσοχής στη λεπτομέρεια, είναι ότι οι κάμερες έχουν και ενσωματωμένο σύστημα πλύσης, για να παραμένουν λειτουργικές ακόμη και αν έχουν λασπωθεί! Τέλος, το σύστημα Stabiliser Disconnect Mechanism κάνει αυτό που λέει: αποσυνδέει τις αντιστρεπτικές από το αμάξωμα. Με αυτή την τεχνολογία ο οδηγός έχει τις αντιστρεπτικές συνδεδεμένες όταν οδηγεί στον δρόμο, για καλύτερο έλεγχο του αμαξώματος από την ανάρτηση, περιορισμό στις κλίσεις και στην τάση του πλαισίου να ανοίξει την τροχιά του στρίβοντας, όμως με το πάτημα ενός κουμπιού αποσυνδέονται από το αμάξωμα στην εκτός δρόμου χρήση, δίνοντας πολύ μεγαλύτερη ελευθερία άρθρωσης στην ανάρτηση!

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...