Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο κοστίζει η φόρτιση στο σπίτι;

Πόσα ευρώ κοστίζει η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι; Είναι φθηνότερη από τη βενζίνη και το diesel ή όχι;

  • -
  • -

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ότι μπορούν να φορτίσουν στο σπίτι, είτε από απλή οικιακή πρίζα (τύπου σούκο), είτε από κάποιο wallbox, δηλαδή επιτοίχιο φορτιστή. Αυτό μεταφράζεται σε ευκολία και άνεση, καθώς ο χρήστης του αυτοκινήτου το συνδέει όταν φτάνει στο σπίτι και το πρωί το βρίσκει φορτισμένο. Έτσι η αναζήτηση για κάποιον δημόσιο φορτιστή περιορίζεται στο ελάχιστο, ενώ μπορεί ακόμα και να μηδενιστεί.

Το ρεύμα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι ώστε να φορτίσουμε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί απλά κομμάτι της συνολικής μας κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο πάροχος ρεύματος δεν μπορεί να ξέρει αν το ρεύμα πηγαίνει για την φόρτιση αυτοκινήτου ή όχι. Έτσι, οι kWh που καταλήγουν στην μπαταρία του αυτοκινήτου χρεώνονται ακριβώς με την ίδια τιμή που πληρώνουμε για το φως, την κουζίνα, το θερμοσίφωνο και όλες τις άλλες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f503b1ffc9069eaf8ac2d17e19857b7f.jpg

Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα, η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι;

Στην Ελλάδα σήμερα ο κάθε πάροχος ρεύματος έχει το δικό του τιμολόγιο, όμως υπάρχει μία μέση τιμή η οποία ανακοινώνεται επίσημα. Για τον Φεβρουάριο του 2024 η μέση τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 22,97 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα (0,2297 €/kWh).

Δείτε ακόμαΑυξάνεται η επιδότηση για απόσυρση αυτοκινήτων- Ποια είναι η προϋποθέση;

Χρησιμοποιώντας αυτό το νούμερο είναι εύκολο να υπολογίσουμε το κόστος φόρτισης του ηλεκτρικού μας αυτοκινήτου στο σπίτι. Κατά μέσο όρο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο καταναλώνει 18 kWh/100 km. Αυτό σημαίνει ότι τελικά το κόστος μετακίνησης με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαμορφώνεται στα 4,13 ευρώ για κάθε 100 km (4,13 €/100 km). Φυσικά μερικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση, ενώ κάποια άλλα έχουν μικρότερη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a5946a9ae9f06adbad1ec6472568fd01.jpg

Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα, η κίνηση ενός αυτοκινήτου με βενζίνη ή diesel;

Υποθέτοντας ότι ένα αυτοκίνητο βενζίνης καταναλώνει κατά μέσο όρο 7,5 lt/100 km και με την τιμή στα 1,949 ευρώ/λίτρο, το κόστος μετακίνησης με βενζίνη διαμορφώνεται στα 14,62 ευρώ για κάθε 100 km (€/100 km).

Όσον αφορά το diesel, η μέση κατανάλωση είναι στα 6 lt/100 km, ενώ η τιμή του καυσίμου αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι 1,686 ευρώ/λίτρο. Αυτό σημείναι ότι ένα diesel αυτοκίνητο βγάζει από την τσέπη του οδηγού 10,12 ευρώ για κάθε 100 km (10,12 €/100 km).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8e9d7f4386433d262960855e1757d4e5.jpg

Πώς μπορούμε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο το κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Μπορεί το κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να είναι πολύ μικρό, όμως μπορεί να γίνει ακόμα χαμηλότερο με μια σειρά από τρόπους. Ο πρώτος και πιο εύκολος είναι να φορτίζουμε τις ώρες που εφαρμόζεται η μειωμένη χρεώση (νυχτερινό ρεύμα). Επιπλέον, σε κάποιες κατοικίες υπάρχει η δυνατότητα να μπουν φωτοβολταϊκά. Αυτή η κίνηση θα ρίξει συνολικά το κόστος του ρεύματος για το σπίτι (μπορεί ακόμα και να το μηδενίσει), αλλαγή που θα αντανακλάται και στο κόστος μετακίνησης με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και κάποιοι δωρεάν φορτιστές, Εννοείται ότι η χρήση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν πρέπει να γίνεται με μοναδικό στόχο να φορτίζουμε δωρεάν, όμως αν πάμε να ψωνίσουμε κάπου και πάρουμε μερικές τσάμπα kWh, είναι ένα ευχάριστο bonus. Άλλωστε ποτέ κανένας δεν πρόσφερε δωρεάν λίτρα βενζίνης ή diesel.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...