To ιπτάμενο αυτοκίνητο AirCar πήρε έγκριση για πτήσεις

Τα αυτοκίνητα που πετάνε αποτελούν όραμα της ανθρωπότητας εδώ και δεκαετίες. Αν και οι περιορισμοί είναι σφικτοί, κάποια πειραματικά μοντέλα αποδεικνύουν πως… υπάρχει φως!

  • -
  • -

Η κίνηση στους δρόμους και η αιώνια επιθυμία του ανθρώπου να φτιάξει ένα «αυτοκίνητο που πετάει» έχουν φέρει στην επιφάνεια πολλά πειράματα με ιπτάμενα αυτοκίνητα. Εννοείται ότι οι υποδομές, οι νομοθεσίες αλλά και οι απαιτήσεις μιας πτήσης δεν καθιστούν το εγχείρημα εύκολο, όμως οι προσπάθειες συνεχίζονται. Το AirCar από τη Σλοβακία, είναι ένα παράδειγμα. Έγινε για πρώτη φορά γνωστό τον Ιούλιο του 2021, όταν πέταξε με επιτυχία από μια μεγάλη πόλη της Σλοβακίας σε μια άλλη.

Έκτοτε έχει καλύψει πάνω από 70 ώρες δοκιμών, 200 απογειώσεις και προσγειώσεις, αλλά και δοκιμές σε απότομες στροφές 45 μοιρών κλίσης. Μάλιστα έχει πάρει την απαραίτητη έγκριση από τις αρχές της Σλοβακίας, όπως και πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο έχει μέγιστη εμβέλεια πτήσης στα 500 χιλιόμετρα, αναδιπλούμενα φτερά και έναν κινητήρα της BMW 160 ίππων.

Επιπρόσθετα, εφοδιάζεται με… αλεξίπτωτο, αν κάτι πάει λάθος. Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την εξέλιξη του ιπτάμενου αυτοκινήτου δουλεύει ήδη πάνω στο επόμενο μοντέλο, που ουσιαστικά θα αποτελεί μια εξέλιξη του σημερινού. Ο στόχος τους είναι να διπλασιάσουν την εμβέλεια πτήσης στα 1.000 χιλιόμετρα, με cruising speed στα 300 km/h. Το όραμα του ανθρώπου που έχει αναλάβει το project είναι να επανέλθει η φιλοσοφία ελευθερίας που συνεπάγεται της ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμη Volocopter: Έτοιμη για το λανσάρισμα των ιπτάμενων ταξί [video]

Υποστηρίζει ότι σήμερα, με την κίνηση στους δρόμους δεν έχεις αυτό το αίσθημα και μπορεί να λυθεί μόνο με ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο. Θέλει οι χρήστες του να οδηγούν μέχρι το πλησιέστερο σημείο ασφαλούς απογείωσης, να πετάνε στον προορισμό τους και να προσγειώνονται σε ένα σημείο ασφαλούς προσγείωσης. Στη συνέχεια, θα οδηγούν ξανά μέχρι την τελική τοποθεσία που θέλουν να βρεθούν. Φιλόδοξο, όμως ακόμη κι αν γίνει τελικά πραγματικότητα, θα απευθύνεται σε εξαιρετικά λίγους. Η τιμή του AirCar θα μπορούσε να είναι μεταξύ των 540.000 και 630.000€.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...