Top Αυτονομίας: 7 ηλεκτρικά που ξεπερνούν τα 500 km

Το άγχος της αυτονομίας εξαφανίζεται με αυτά τα ηλεκτρικά μοντέλα, αφού μπορούν να σε φτάσουν πολύ μακριά με μια μόνο φόρτιση.

  • -
  • -

Η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης είναι τα δύο πιο συχνά θέματα συζήτησης αλλά και… άγχους, για τα ηλεκτρικά μοντέλα. Φυσικά, στην αγορά υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που βάζουν σε δεύτερη μοίρα αυτές τις ανησυχίες, χάρη στα εξελιγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Μεγάλες μπαταρίες, χαμηλοί χρόνοι φόρτισης και προηγμένες μονάδες διαχείρισης της ενέργειας, που δίνουν εγγύηση για πολλά, ξέγνοιαστα χιλιόμετρα.

Εδώ θα ασχοληθούμε με 7 ηλεκτρικά μοντέλα που παρέχουν ονομαστική αυτονομία πάνω από τα 500 χιλιόμετρα. Τα νούμερα που δίνουν οι κατασκευαστές προκύπτουν από τον ρεαλιστικό κύκλο μετρήσεων WLTP, αλλά οι μέγιστες τιμές έρχονται στις μετρήσεις για εντός πόλης μετακινήσεις, εκεί που ένα ηλεκτρικό διατηρεί χαμηλότερες ταχύτητες και έχει περισσότερες ευκαιρίες ανάκτησης ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΟΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥΣ;

Στον αυτοκινητόδρομο τα καταφέρνουν επίσης καλά, με τα περισσότερα από τα μοντέλα που ακολουθούν να εξασφαλίζουν πάνω από 400 χιλιόμετρα κίνησης με υψηλές ταχύτητες χωρίς στάση σε φορτιστή. Να σημειώσουμε, ότι δεν συμπεριλάβαμε διάφορα πανάκριβα μοντέλα που έχουν αυτονομία άνω των 500 χιλιομέτρων (Tesla Model S, X, Porsche Taycan, Mercedes EQS κλπ) επειδή θέλαμε να κρατήσουμε το κόστος σε ένα «φυσιολογικό» επίπεδο, όσο φυσιολογικό μπορεί να είναι όταν μιλάμε για εξελιγμένα ηλεκτροκίνητα μοντέλα που ενσωματώνουν κορυφαία τεχνολογία και συστήματα.

Audi Q4 e-tron

Το SUV της Audi παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες και δίνει τη λύση σε όσους αναζητούν ένα premium, ηλεκτρικό αυτοκίνητο με το όνομα ενός κορυφαίου Ευρωπαίου κατασκευαστή σε «λογικό» κόστος. Στην κορυφαία του έκδοση διατίθεται με μπαταρία 77 kWh, που εξασφαλίζει αυτονομία έως και τα 520 χιλιόμετρα. Διαβάστε εδώ τη δοκιμή του! 

Ford Mustang Mach-E

Το όνομα Mustang σε ηλεκτρικό SUV; Πολλούς τους ξένισε, όμως όσοι το είδαν από κοντά ή πολύ περισσότερο, το οδήγησαν, τότε αναθεώρησαν πλήρως. Ένα από τα καλύτερα ηλεκτρικά μοντέλα σήμερα, που στην πισωκίνητη έκδοση με τη μεγάλη μπαταρία των 88 kWh μπορεί να καλύψει έως και 610 χλμ με μια φόρτιση. Εντυπωσιακό, όχι όμως τόσο εντυπωσιακό όσο η οδήγησή του! Διαβάστε εδώ τη δοκιμή του!

Kia EV6

Το εντυπωσιακό KIA EV6 αλλάζει το image της μάρκας από τη Νότια Κορέα με την εμφάνιση, αλλά και την τεχνολογία του. Με την μπαταρία των 77,4 kWh όμως, γίνεται και ένα από τα πιο αγχολυτικά ηλεκτρικά μοντέλα, χάρη στην αυτονομία των 528 χιλιομέτρων. Την ίδια ώρα, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι υποστηρίζει φόρτιση με ισχύ έως και 350 kW! Δείτε εδώ τη video-δοκιμή του, στην οποία πήγαμε Αθήνα-Αράχωβα και πίσω, χωρίς φόρτιση!

Skoda Enyaq

H Skoda ξέρει πως να φτιάχνει ενδιαφέροντα, πρακτικά μοντέλα με μπόλικη τεχνολογία, οπότε το ηλεκτροκίνητο Enyaq ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Με πολλές επιλογές ισχύος αλλά και μπαταρίας, το SUV των Τσέχων αριστεύει σε όλους τους τομείς. Στη «μεγάλη» του έκδοση με την μπαταρία των 77 kWh, η αυτονομία αγγίζει τα 537 χιλιόμετρα, με μια φόρτιση. Δείτε εδώ τη video-δοκιμή του!

Tesla Model 3

Όταν μιλάμε για ηλεκτρικό, το μυαλό μας αυτόματα πάει στην Tesla. Η ανατρεπτική εταιρεία του Elon Musk εκτόξευσε τον ανταγωνισμό και είναι μια πολύ βασική αιτία για όλη αυτή την εξέλιξη στα ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι σήμερα. Μάλιστα, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί. Το επιτυχημένο Model 3 στην έκδοση Long Range μπορεί να καλύψει έως και 602 χιλιόμετρα με μια φόρτιση, ενώ το δίκτυο ταχυφορτιστών (Superchargers) της μάρκας (έχουμε και στην Ελλάδα) δίνει ισχύ φόρτισης έως και 250 kW για να γεμίζει αστραπιαία τη μπαταρία. Δείτε τη video δοκιμή του Tesla Model 3 Long Range εδώ. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε εδώ τη δοκιμή μας για το ισχυρότερο Tesla Model 3 Performance, το οποίο έχει μικρότερη αυτονομία μεν, άνω των 500 χλμ δε.  

Volkswagen ID.3 / ID.4

Ο όμιλος Volkswagen δεν μένει ποτέ έξω από τις εξελίξεις και με τα ID.3 / ID.4 δίνει τις δικές του επιλογές σε δύο ανταγωνιστικές κατηγορίες. Αμφότερα είναι διαθέσιμα σε διάφορες εκδόσεις ισχύος, εξοπλισμού, αλλά και χωρητικότητας μπαταρίας. Η κορυφαία επιλογή είναι με την μπαταρία των 77 kWh. Στο ID.3 δίνει αυτονομία έως και 550 χιλιόμετρα, ενώ στο μεγαλύτερο ID.4, έως 520 χιλιόμετρα. Διαβάστε εδώ τη δοκιμή μας για το Volkswagen ID.3. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε εδώ τη δοκιμή μας για το Volkswagen ID.4 1st Edition Max

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...