Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Μπορούν να πετύχουν την επίσημη αυτονομία τους στο ταξίδι; (video)

Πόσα χιλιόμετρα κάνουν στον αυτοκινητόδρομο τα πιο «καυτά» καινούργια ηλεκτρικά; Πλησιάζουν άραγε στην πράξη την αυτονομία που ανακοινώνει ο κατασκευαστής;

  • -
  • -

Ο περισσότερος κόσμος που παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στην ηλεκτροκίνηση, στέκεται στο κομμάτι της αυτονομίας και του χρόνου φόρτισης. Πράγματι, ένα κομμάτι που πονάνε τα ηλεκτρικά είναι στο ταξίδι με υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο, όμως οι ταχυφορτιστές που εντοπίζονται πλέον σε πολλά σημεία των εθνικών μας δρόμων, αναλαμβάνουν να επιλύσουν το πρόβλημα, τουλάχιστον σε ένα βαθμό.

Στην Αγγλία, το Carwow έκανε ένα πείραμα για να διαπιστώσει πόσα χιλιόμετρα μπορούν να διανύσουν στον αυτοκινητόδρομο τα πιο ενδιαφέροντα καινούργια ηλεκτρικά crossover, διατηρώντας μια ταχύτητα εντός του νόμιμου ορίου των 70 μιλίων/ώρα (112 km/h). Ο απόλυτος αριθμός χιλιομέτρων που κάλυψε το κάθε μοντέλο εξαρτάται φυσικά από το μέγεθος της μπαταρίας και από τα χαρακτηριστικά της έκδοσης που επιλέχθηκε για το καθένα – π.χ. άλλα ήταν πισωκίνητα, άλλα τετρακίνητα. Περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτή τη δοκιμή ίσως έχει το πόσο κοντά πλησίασε το κάθε ηλεκτρικό στην ονομαστική αυτονομία που ανακοινώνει ο κατασκευαστής του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ PLUG-IN HYBRID ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΝΤΕΠΟΖΙΤΟ;

Τα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν ήταν το Audi Q4 e-tron, η BMW iX3, η Ford Mustang Mach-E Standard Range, το Hyundai Ioniq 5, το KIA EV6 και το Skoda Enyaq iV. Η δοκιμή έγινε ταυτόχρονα με όλα τα μοντέλα, σε αυτοκινητόδρομο του Ην. Βασιλείου και με ταχύτητα κίνησης 100-110 km/h.

Το Ford Mustang Mach-E, στην πιο προσιτή εκδοχή του με τη μπαταρία των 76 kWh, κάλυψε 365 χιλιόμετρα πριν σταματήσει, πετυχαίνοντας το 83% της ονομαστικής αυτονομίας του. Το επόμενο που «έμεινε» ήταν τo Audi Q4 e-tron καλύπτοντας 374 χιλιόμετρα (78% της ονομαστικής αυτονομίας) ενώ πολύ κοντά του ήταν το Hyundai Ioniq 5 με 379 χιλιόμετρα (83% της ονομαστικής αυτονομίας). Αμέσως επόμενο μοντέλο ήταν η BMW iX3. Το γερμανικό SUV έκανε 411 χιλιόμετρα πριν «μείνει» εντελώς, αλλά το εντυπωσιακότερο είναι ότι κατάφερε να φτάσει στο 91% της αυτονομίας που ανακοινώνει η BMW.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η MERCEDES ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΕ 1.000 km ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Μια ανάσα από την κορυφή, έχουμε το Skoda Enyaq iV. Το τσεχικό SUV έκανε 422 χιλιόμετρα πριν μείνει από μπαταρία (το 87% της ονομαστικής του αυτονομίας) όμως έχει και ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: όταν μείνει, δεν ακινητοποιείται αλλά προσφέρει δυνατότητα κίνησης με πολύ χαμηλή ταχύτητα (6 km/h) για να το μετακινήσει ο οδηγός σε ασφαλές σημείο ή να το φορτώσει σε όχημα της οδικής βοήθειας χωρίς μπλέξιμο.

Τέλος, στην πρώτη θέση, βρίσκουμε το Kia EV6. Η νέα πρόταση των Κορεατών στην κατηγορία των ηλεκτρικών κατάφερε να κάνει 437 χιλιόμετρα πριν αδειάσει η μπαταρία του, πετυχαίνοντας το 91% της ονομαστικής του αυτονομίας, ποσοστό με το οποίο «ισοφαρίζει» τη BMW iX3.

Δείτε παρακάτω το πλήρες video της δοκιμής:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...