Η πραγματική ιστορία του Honda NSX που… "σαπίζει" στο τελωνείο Χανίων [video]

Σπαρακτικό: ένα από τα ελάχιστα NSX που βρίσκονται στην Ελλάδα, προορίζεται για scrap!

  • -
  • -

Αυτό το Honda NSX που αργοπεθαίνει στην αποθήκη του τελωνείου Χανίων έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία. Και σίγουρα, έχει δει καλύτερες μέρες. Για να είμαστε πιο ακριβείς, το συγκεκριμένο δεν είναι Honda αλλά Acura, καθώς ήρθε από τον Καναδά.

Το γιαπωνέζικο sportscar “φονέας γιγάντων” βγήκε στην παραγωγή το 1990. Συνδέθηκε με τον Ayrton Senna, καθώς εκείνη την εποχή ο Βραζιλιάνος Θεός μεσουρανούσε με τη McLaren – Honda. Και υμνήθηκε από τον Τύπο για την τεχνολογία του, για τις αρετές του V6 με τεχνολογία VTEC και το αλουμινένιο πλαίσιο. Η κορυφαία οδική συμπεριφορά του συνδύαζε την πρακτικότητα μιας 911, με ακόμη καλύτερες επιδόσεις στην πίστα από αυτή αλλά και από την Ferrari 348. Για όλους αυτούς τους λόγους το αυτοκίνητο αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.

Δεν εισήχθη ποτέ στην Ελλάδα, και τα ελάχιστα που πάτησαν στους δρόμους μας ήταν ανεξάρτητες εισαγωγές από ιδιώτες. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το συγκεκριμένο. Αγοράστηκε όπως είπαμε από τον Καναδά. Το έφερε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη ο ελληνικής καταγωγής, Καναδός υπήκοος Κώστας Μ. Είχε μόλις 17.000 km και ήταν σε κατάσταση σχεδόν concours, πρακτικά σαν καινούριο. Είχα την ευκαιρία να το οδηγήσω τότε μέσα στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όταν εκεί υπήρχε και πίστα dragster.

Ο ιδιοκτήτης, λάτρης της ταχύτητας με έντονη συμμετοχή στους αγώνες dragster, γρήγορα άρχισε τις βελτιώσεις. Παρά τις προτροπές να μην αλλοιώσει τον original χαρακτήρα. Αρχικά ο κινητήρας διατηρήθηκε ατμοσφαιρικός. Με το αυτοκίνητο να γράφει στο 400άρι χρόνο 11"730 με ταχύτητα εξόδου 196 km/h , σε αγώνα στις Σέρρες. Και να γίνεται το ταχύτερο στον κόσμο μεταξύ των ατμοσφαιρικών NSX “βόλτας”. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης έβαλε όλη του την αγάπη και τις γνώσεις για τους κινητήρες Honda, κάνοντας το NSX του υπερτροφοδοτούμενο. Το οποίο στην κορυφαία στιγμή του ξεπέρασε και ακόμη και τους 1.000 ίππους (με διπλό τούρμπο, μεθανόλη και νίτρο).   

Η σπανιότητα και οι επιδόσεις του, έκαναν το κόκκινο NSX διάσημο. Είχε άλλωστε παρουσιαστεί από αρκετά περιοδικά, sites και κανάλια YouTube σχετικά με το αυτοκίνητο, τους αγώνες και τις βελτιώσεις. Και η φήμη σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα. Το γνωστό στην Κρήτη -και όχι- μόνο αυτοκίνητο μπήκε στο μικροσκόπιο των τελωνειακών αρχών. Αμφισβητήθηκε το καθεστώς εισαγωγής του και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπονταν στον ιδιοκτήτη του να το έχει στη χώρα μας. Ο ίδιος, από τότε και φυσικά ακόμη και σήμερα δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι πληροί τις προϋποθέσεις, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι έχει πληρώσει περισσότερα από €100.000.

Το αυτοκίνητο ανήκει στο κράτος από το 2013 και προορίζεται για scrap. Πριν παραδοθεί στο τελωνείο αφαιρέθηκαν από πάνω του όλα όσα μπορεί να είχαν αξία, λειτουργική, εμπορική, ακόμη και συναισθηματική (τα σωθικά του κινητήρα, εγκέφαλος, εξατμίσεις, σύστημα ψεκασμού, ζάντες και πολλά ακόμη). Παρόλα αυτά στα Χανιά φτάνουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και από το εξωτερικό με προτάσεις εξαγοράς του, αν βρεθεί λύση στο γραφειοκρατικό θέμα. Και ελπίζουμε πραγματικά να βρεθεί και να διασωθεί από τη διάλυση ένα τόσο σπάνιο κόσμημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...