Μη φας αυτές τις τροφές πριν από ταξίδι με αυτοκίνητο! [video]

Το GOCAR, με τη βοήθεια της SEAT, σας προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για το καλοκαίρι

  • -
  • -

Με την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών να έχει ξεκινήσει για τα… καλά, οι εξορμήσεις των αδειούχων όλο και πληθαίνουν. Πολλοί, μάλιστα, δε διστάζουν να διανύσουν και εκατοντάδες χιλιόμετρα με το ΙΧ τους, μόνο και μόνο για να βρεθούν στον αγαπημένο τους προορισμό. 

Για όσους ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, κρίνεται απαραίτητο να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα. Και δεν αναφερόμαστε στα… βασικά (όπως το να μην οδηγήσετε φορώντας σαγιονάρες) , αλλά να προσέξετε ακόμη και τις τροφές που θα καταναλώσετε. Διαφορετικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να φλερτάρετε με στομαχόπονο, υπνηλία, άγχος και κούραση, τα οποία θα επηρεάσουν τη συγκέντρωσή σας πίσω από το τιμόνι. Εάν είστε άνθρωποι με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, καλό θα ήταν να δώσετε προσοχή στα στοιχεία που θα σας παραθέσουμε παρακάτω.

Δείτε ακόμη: Διακοπές με αυτοκίνητο: Σε ποιο νησί συμφέρει να πας φέτος;

Το GOCAR με τη βοήθεια του Dr. Mari Carmen López, ο οποίος εργάζεται στο ιατρικό κέντρο της SEAT, σας παρέχει χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για την οδήγηση:

1. Μην τρώτε του σκασμού


Οι κοιλιακοί πόνοι, το έντονο αίσθημα κόπωσης και η καούρα οφείλονται εν πολλοίς στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, ειδικά όταν έχετε φάει… λαίμαργα. Πρόκειται για απευκταία συμπτώματα που παρεμποδίζουν τις… επιδόσεις σας στο δρόμο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμα και ένα «κανονικό» γεύμα μειώνει τις επιδόσεις κατά 10%. Πριν επιβιβαστείτε στο τιμόνι, λοιπόν, προτιμήστε ένα μικρό γεύμα και αν ξαναπεινάσετε, τότε κάντε μία στάση και επιλέξτε ένα σνακ.

2. Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Ο προορισμός σας απέχει αρκετά χιλιόμετρα; Τότε αποφύγετε όπως ο… διάολος το λιβάνι, τα τηγανητά που έχουν «κολυμπήσει» στο λάδι, τα πικάντικα, τις αλοιφές (για τους φίλους μας τους Σαλονικιούς), τα φασόλια και τα ζυμαρικά.

Δείτε ακόμη: Φεύγεις διακοπές - Ξέρεις τι επιτρέπεται να μεταφέρεις με το αυτοκίνητο;

Μην ξεχνάμε πως η οδηγική διαδικασία δεν απαιτεί την πρόσληψη πολλών θερμίδων και ως εκ τούτου καλό θα ήταν να μην καταναλώσετε τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, καθώς σας φουσκώνουν. Ακόμη, μέσα σε λίγα λεπτά, θα ξαναπεινάσετε! Τροχοπέδη, παράλληλα, αποτελούν τα φρούτα που είναι πλούσια σε κιτρικό οξύ, μιας και προκαλούν όξινη δυσπεψία.

3. Προστατευτείτε από την αφυδάτωση


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 από το Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτου Ενυδάτωσης, οι οδηγοί που κατανάλωναν μόνο μια γουλιά νερού (25ml) ανά ώρα, έκαναν υπερδιπλάσιο αριθμό σφαλμάτων στο δρόμο, σε σχέση με εκείνους που είχαν ενυδατωθεί σωστά. Ο αριθμός, μάλιστα,  των σφαλμάτων ήταν ισοδύναμος με εκείνων των ατόμων που “ανιχνεύθηκαν” με περιεκτικότητα 0,08% αλκοολούχων ποτών στο αίμα, ποσότητα που αποτελεί το τρέχον όριο κατανάλωσης αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε ακόμη: Ενοικίαση αυτοκινήτου στις διακοπές: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Τα λάθη αφορούσαν καθυστερημένη πέδηση, απόκλιση σε μια λωρίδα κυκλοφορίας (και σε διπλή διαχωριστική).Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα των οδηγών δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως κόπωση, ζάλη, πονοκέφαλο, ξηροστομία και βραδύτερους χρόνους αντίδρασης. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, πολύ απλά, μέσω της κατανάλωσης περισσότερου νερού.

4. Μενού για οδηγούς που θα ταξιδεύουν από το πρωί μέχρι το απόγευμα

Πρωινό: Δύο φέτες ψωμί του τοστ με ζαμπόν και τυρί

Ένα φρούτο

Καφές ή τσάι

Ενδιάμεσο γεύμα:

Ένα σάντουιτς για χορτοφάγους

Μεσημερινανό: Σαλάτα

Ψητό κρέας ή ψάρι

Ένα φρούτο

Καφές ή τσάι

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...