Πάμε διακοπές: 10 Tips για ασφαλές ταξίδι με το αυτοκίνητο

Το καλοκαίρι είναι εδώ, οι διακοπές πλησιάζουν και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να τις απολαύσουμε ταξιδεύοντας με ασφάλεια και άνεση.

  • -
  • -

Οι σκέψεις μας για τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές ξεκινάνε από τη στιγμή που… επιστρέφουμε από τις καλοκαιρινές διακοπές! Αναμφίβολα, πρόκειται για την πιο ξέγνοιαστη περίοδο του χρόνου, παραμερίζοντας τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις που μπορεί να έχουμε. Ωστόσο, η ασφάλεια είναι πάντα πάνω απ’ όλα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσο ταξιδεύουμε.

Για αυτό λοιπόν, συγκεντρώσαμε 10 βασικές συμβουλές για να απολαύσετε τις διακοπές σας και να αποφύγετε όσο το δυνατό περισσότερο τις δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι εύκολες και αποτελεσματικές, ενώ δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις προκειμένου να πραγματοποιηθούν. Αν τις ακολουθήσετε το μόνο που έχετε να κάνετε μετά είναι να επιλέξτε παρέα, μουσική, να αγοράστε καφέδες και… καλό ταξίδι!

Ξεκινήστε το ταξίδι ξεκούραστοι

Η απόλυτη προσοχή είναι απαραίτητη όσο οδηγείτε, για αυτό και θα πρέπει να ξεκινήσετε το ταξίδι σας ξεκούραστοι. Κοιμηθείτε καλά, ξυπνήστε με την ησυχία σας και βγείτε στο δρόμο με «γεμάτη τη μπαταρία» σας, για να έχετε το 100 % του εαυτού σας διαθέσιμο αν χρειαστεί. Ιδανικά, ταξιδέψτε πρωί και όχι τις βραδινές ώρες, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι τη μέρα κουραζόμαστε πιο δύσκολα.

Προγραμματίστε τη διαδρομή σας

Αν πηγαίνετε σε ένα άγνωστο για εσάς μέρος, τότε φροντίστε πριν φύγετε να ρίξετε μια ματιά στον χάρτη και να αποκτήσετε μια ιδέα για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσετε. Η πλοήγηση μέσω GPS βοηθάει πολύ, όμως δεν αρκεί όταν δεν γνωρίζεις καθόλου το μέρος που πρόκειται να φτάσεις! Οπότε, ξοδέψτε 5 λεπτά από τον χρόνο σας για να δείτε τους βασικούς οδικούς άξονες που θα χρησιμοποιήσετε.

Φορτώστε σωστά το αυτοκίνητο

Αν ανοίξετε το πορτμπαγκάζ και απλά… πετάξετε μέσα τις αποσκευές σας, δεν κάνετε σωστή δουλειά. Ο χώρος αποσκευών πρέπει να είναι τακτοποιημένος, με τα βαρύτερα αντικείμενα χαμηλά και τα πιο ελαφριά, ψηλά. Επίσης, μη φορτώσετε τίποτα «χύμα» στις σχάρες οροφής, δεμένο απλώς με ιμάντες. Αν ο χώρος δεν σας φτάνει, προμηθευτείτε μια μπαγκαζιέρα οροφής με ειδική πιστοποίηση ασφαλείας. Καλύτερα να ξοδέψετε μερικά χρήματα περισσότερα παρά να θέσετε σε κίνδυνο εσάς αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Ελέγξτε το αυτοκίνητο

Το λέμε συχνά, όμως ελάχιστοι το κάνουν. Πριν ταξιδέψετε, δείτε τη στάθμη των υγρών στο αυτοκίνητο (λάδια, αντιψυκτικά, υγρά φρένων, πλυστικό παρμπρίζ) και φροντίστε να βρίσκονται εντός των προβλεπόμενων ορίων. Το αυτοκίνητό σας θα κάνει πολλά χιλιόμετρα και μάλιστα, σε δύσκολες συνθήκες (ζέστη, άμμος, υψηλότερο φορτίο) οπότε θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και «ετοιμοπόλεμο». Κρίμα είναι να περάσετε τις διακοπές σας στη ΛΕΑ με ανοικτό το καπό! Αν δεν έχετε τις γνώσεις να ελέγξετε το αυτοκίνητο, ζητήστε να το δει κάποιος που γνωρίζει ή πηγαίντε μια επίσκεψη στον μηχανικό σας. Το πιθανότερο είναι να το τσεκάρει χωρίς να ζητήσει χρήματα!

Ελέγξτε τα ελαστικά

Όπως είπαμε, η ασφάλειά μας είναι πάντα πάνω απ’ όλα. Οπότε μερικές μέρες πριν φύγετε, δείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ελαστικά σας. Αν τα έχετε πολλά χρόνια ή έχουν φθαρεί πολύ, τότε το καλύτερο είναι να τα αντικαταστήσετε. Η ελληνική επαρχία δεν φημίζεται για την ποιότητα της ασφάλτου της και οι πιο πολλοί δρόμοι είναι «γυαλί», άρα ένα φρέσκο σετ ελαστικών θα σας κρατήσει ασφαλείς. Αν τα ελαστικά σας είναι εντάξει, πριν φύγετε τσεκάρετε την πίεση και στους τέσσερις τροχούς. Ακολουθήστε τις τιμές που προτείνει ο κατασκευαστής. Το ταμπελάκι θα το βρείτε είτε στην πόρτα του οδηγού, είτε στο πορτάκι της τάπας του ρεζερβουάρ. Προσοχή: ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών πρέπει να γίνεται πάντα με κρύα λάστιχα, άρα στην αρχή της διαδρομής σας.

Δείτε εδώ ποια είναι η σωστή πίεση ελαστικών για το αυτοκίνητό σας

Φτιάξτε σωστά τη θέση οδήγησης

Όταν ξεκινάμε ένα ταξίδι, θα πρέπει να οδηγούμε με τον σωστό τρόπο για να έχουμε καλό έλεγχο του αυτοκινήτου και να μην κουραζόμαστε. Ρυθμίστε τη θέση οδήγησης ώστε να φτάνετε άνετα στο τιμόνι και τα πεντάλ, ενώ η πλάτη δεν θα πρέπει να βρίσκεται ούτε σε πολύ «όρθια», ούτε πολύ «ξαπλωμένη» θέση. Βεβαιωθείτε ότι βλέπετε καλά από όλους τους καθρέπτες και μπορείτε να ξεχωρίσετε εύκολα το όριο του αυτοκινήτου σας, είτε κοιτάζετε μπροστά, είτε πίσω και πλάγια.

Φροντίστε να έχετε όλα τα απαραίτητα

Το προειδοποιητικό τρίγωνο, ο πυροσβεστήρας και το φαρμακείο υπάρχει λόγος που πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Ελέγξτε ότι πράγματι, βρίσκονται στις θέσεις τους και ανοίξτε το φαρμακείο για να δείτε αν υπάρχουν μέσα όλα τα απαραίτητα. Μη ξεχάσετε να δείτε τις ημερομηνίες λήξης και να αντικαταστήσετε αν κάτι από όλα αυτά είναι ληγμένο. Το ίδιο ισχύει και για τον πυροσβεστήρα. Αν κάτι χρειάζεται αντικατάσταση, μπορείτε να βρείτε έτοιμα, σφραγισμένα σετ με όλα τα απαραίτητα σε πολλά καταστήματα με είδη αυτοκινήτου. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο, βεβαίωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ, κάρτα καυσαερίων).

Εφεδρικά κλειδιά

Επειδή στις διακοπές μας, όπως είπαμε, είμαστε ανέμελοι, καλό θα ήταν να πάρετε μαζί σας και τα δεύτερα κλειδιά του αυτοκινήτου. Βάλτε τα σε ασφαλές σημείο της βαλίτσας σας και μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, αποθηκεύστε τα κάπου μέσα στο δωμάτιό σας μαζί με τα προσωπικά σας αντικείμενα. Έτσι, αν για κάποιο λόγο χάσετε τα πρώτα, δεν θα σας πιάσει πανικός. Θα συνεχίσετε τις διακοπές σας με τα εφεδρικά κλειδιά και όταν με το καλό γυρίσετε, επισκεφθείτε κάποιον ειδικό για να βγάλετε νέα.

Προστατευθείτε από τον ήλιο

Ο ήλιος κουράζει τα μάτια μας αλλά και εμάς τους ίδιους αν βρισκόμαστε σε απευθείας έκθεση στις ακτίνες του. Πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει καλά τα τζάμια για να μη δημιουργούνται αντανακλάσεις και φορέστε καλά γυαλιά ηλίου που θα κρατάνε τις υπεριώδεις ακτίνες μακριά από τα μάτια σας. Αν ταξιδεύετε συχνά, καλό θα είναι να τοποθετήσετε ειδικές αντιηλιακές μεμβράνες, τα γνωστά και ως φιμέ. Αν σας ενοχλεί η σκουρόχρωμη απόχρωση στα κρύσταλλα, υπάρχουν και διάφανες μεμβράνες που κάνουν την ίδια δουλειά.

Δείτε ακόμη: Φιμέ τζάμια - Τι λέει ο νόμος;

Τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα

Αν ταξιδεύετε με παιδιά, θα πρέπει απαραιτήτως να κάθονται σε ειδικά καθίσματα. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητο ζήτημα ασφάλειας και δεν θα πρέπει να κάνετε ούτε μέτρο αν δεν δεθούν σωστά στις θέσεις τους. Άλλωστε, αυτό προβλέπεται και από τον νόμο. Βεβαιωθείτε ότι τα καθίσματα που χρησιμοποιείτε «κάνουν» για τα κιλά και τις γενικότερες διαστάσεις των παιδιών σας, καθώς προστατεύουν μόνο αν έχουν τις σωστές προδιαγραφές.

Συγκεντρώστε ό,τι έγγραφα χρειάζεστε για το εξωτερικό

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας για ταξίδι εκτός Ελλάδας, θα πρέπει σίγουρα να μιλήσετε με την ασφαλιστική εταιρεία σας προκειμένου να προμηθευτείτε τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα» που καλύπτει ατυχήματα και εκτός συνόρων. Μετά από αυτό, μελετήστε σωστά τι ισχύει με τον ΚΟΚ της χώρας που θα πάτε, αλλά και των χωρών που θα περάσετε μέχρι να φτάσετε σε αυτή. Να θυμάστε, ότι στο εξωτερικό είναι πολύ πιο τυπικοί με όλες τις διαδικασίες ελέγχων και δεν θα θέλατε να σας βρουν κάποια έλλειψη ή παρατυπία. Εννοείται, ότι πάντα θα πρέπει να σέβεστε και να τηρείτε τα όρια ταχύτητας.