Διακοπές με αυτοκίνητο: Τι αποσκευές απαγορεύεται να φορτώσω;

Κάποια πράγματα δεν χωράνε στο πορτμπαγκάζ και προσπαθείτε να τα χωρέσετε με κάθε τρόπο, αλλά να έχετε στο νου σας την ασφάλεια και... την αστυνομία.

  • -
  • -

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, πολλοί είναι αυτοί φορτώνουν το αυτοκίνητο κυριολεκτικά μέχρι τον ουρανό. Κατά καιρούς, στον δημόσιο δρόμο έχουμε δει οχήματα να κουβαλούν ακόμη και πολυθρόνες ή καναπέδες, πορτμπαγκάζ να είναι μισάνοικτα και δεμένα με σκοινιά, και τις αποσκευές να αναπηδούν σε κάθε λακκούβα. Την ίδια στιγμή, οι επιβάτες βρίσκονται στριμωγμένοι στην καμπίνα έχοντας στα πόδια τους βαλίτσες, σακούλες με φαγητά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Η δικαιολογία όλων είναι πως δεν υπάρχει χώρος και καθετί από αυτά είναι χρήσιμο. Ωστόσο, στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έχει συσταθεί ολόκληρο άρθρο που ορίζει τι επιτρέπεται, αλλά και ποιες είναι οι ποινές για όσους παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Δεν φορτώνουμε ό,τι θέλουμε στο αυτοκίνητο

Το πρώτο πράγμα που αναφέρεται στο Άρθρο 32 του ΚΟΚ, είναι πως το μεικτό βάρος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος. Με απλά λόγια δεν μπορείς να φορτώσεις βάρος 500 κιλών ενώ ο κατασκευαστής ορίζει 400 κιλά. Το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος για όσους δεν γνωρίζουν, αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.

portbagaz

Επίσης, το φορτίο πρέπει να είναι τακτοποιημένο και να έχει στοιβαχτεί με τέτοιο τρόπο που να μην εκθέτει σε κίνδυνο τον οδηγό και τους επιβάτες, να μην παρεμποδίζει την ορατότητα του οδηγού αλλά και να μην προκαλούνται… θόρυβοι ή άλλες ενοχλήσεις όπως λέει ο ΚΟΚ.

Σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί ιμάντες, καλώδια, σκοινιά ή καλύμματα για την προστασία του φορτίου, επιβάλλεται να έχουν σφιχτεί και στερεωθεί κατάλληλα. Τίποτα δεν μπορεί να καλύπτει τα φώτα, την πινακίδα κυκλοφορίας το διακριτικό σήμα της χώρας απογραφής του οχήματος και τα όποια αντανακλαστικά στοιχεία φέρει το όχημα από τον κατασκευαστή του.

Το βασικότερο όλων είναι τα φώτα και τα αλάρμ. Δεν είναι δυνατόν ένας μουσαμάς για παράδειγμα να καλύπτει τα φώτα και τα φρένα.

Πόσο πρέπει να είναι το μήκος των αντικειμένων στο αυτοκίνητο

Για τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλων σε μήκος, ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος. Ειδικότερα, το φορτίο απαγορεύεται να προεξέχει από το πίσω τμήμα του οχήματος περισσότερο από 30% του συνολικού μήκους του αμαξώματος. Ανάλογη απαγόρευση υπάρχει και για τα μοτοποδήλατα, τις μοτοσικλέτες και τα τρίτροχα οχήματα. Εκεί το φορτίο απαγορεύεται να προεξέχει περισσότερο από 0,40 μ. από τις πλευρές τους, με την απόσταση να υπολογίζεται από την εξωτερική πλευρά του εμπρός προβολέα.

Διαβάστε επίσης: Ξέρεις πόσο είναι το πρόστιμο για τα φώτα ομίχλης;

portbagaz

Στην περίπτωση που θέλετε να μεταφέρετε αντικείμενα με το αυτοκίνητο σας που προεξέχουν από το πίσω τμήμα περισσότερο από το 30% του μήκους το αμαξώματος, απαιτείται άδεια της κατά τόπον αρμόδιας Τεχνικής υπηρεσίας.

Δείτε εδώ: Πόσοι επιβάτες επιτρέπονται στο αυτοκίνητο; Τι πρόστιμο υπάρχει;

Τέλος, απαγορεύεται η μεταφορά αντικειμένων που έχουν επαφή με το οδόστρωμα. Επιτρέπεται μόνο αν αυτά δεν προκαλούν φθορές ή κίνδυνο για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου και ύστερα από ειδική άδεια της αρμόδιας κατά τόπον Τεχνικής Υπηρεσίας.

Πόσο είναι το πρόστιμο

Σε περίπτωση που η αστυνομία εντοπίσει κάποιον οδηγό να παραβαίνει κάποιες από τις παραπάνω διατάξεις του ΚΟΚ, το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 80 ευρώ. Σε περίπτωση επικίνδυνης φόρτωσης μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ακινητοποίηση του οχήματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...