Τα μυστικά του 1.0 EcoBoost της Ford

Ο κινητήρας που έχει σαρώσει τα βραβεία στο θεσμό “Διεθνής Κινητήρας της Χρονιάς” και όχι μόνο

  • -
  • -

Ο μικρός αλλά θαυματουργός 1.000άρης EcoBoost της Ford βραβεύτηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ως “Διεθνής Κινητήρας της Χρονιάς”, ανεβάζοντας τις σημαντικές διακρίσεις που έχει κερδίσει σε 13! Ο μικρός βενζινοκινητήρας εντυπωσιάζει με την οδηγησιμότητα, τις επιδόσεις, την οικονομία, την πολιτισμένη λειτουργία και την τεχνολογία του, είτε βρίσκεται κάτω από το καπό του Fiesta είτε κινώντας με προθυμία τα επαγγελματικά Transit και Tourneo.

 

Η εξέλιξη

Ο χιλιάρης EcoBoost λανσαρίστηκε το 2012 με το Ford Focus και πλέον διατίθεται με εννέα ακόμα μοντέλα: Fiesta, B-MAX, EcoSport, C-MAX και Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect και Transit Courier. Επόμενο μοντέλο που θα φιλοξενήσει τον 1.0 EcoBoost κάτω από το καπό του είναι το νέο Mondeo που θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά: πρόκειται για το μικρότερο κινητήρα που θα διατίθεται με ένα τόσο μεγάλο οικογενειακό αυτοκίνητο.

Πέραν των εκδόσεων 100 PS και 125 PS, η Ford πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο μιας νέας έκδοσης 140 PS του κινητήρα στα νέα μοντέλα Fiesta Red Edition και Fiesta Black Edition, τα ισχυρότερα αυτοκίνητα δρόμου παραγωγής 1000 cc με επιτάχυνση 0-100 km/h σε 9 sec, τελική ταχύτητα 201 km/h και κατανάλωση 4,5 lt/100 km με εκπομπές CO2 στα 104 g/km!

 

Παγκόσμια ισχύς

Το ένα στα πέντε Ford που πωλούνται στις 20 παραδοσιακές Ευρωπαϊκές αγορές της μάρκας εφοδιάζονται με τον 1.000άρη EcoBoost. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2014, οι αγορές όπου ο 1.0 EcoBoost γνώρισε τη μεγαλύτερη δημοτικότητα ήταν η Ολλανδία (38% όλων των αυτοκινήτων που αγοράστηκαν), και ακολούθησε η Δανία (37%) και η Φινλανδία (33%). Τα Ευρωπαϊκά εργοστάσια τη Ford στην Κολωνία (Γερμανία) και στην Κραϊόβα (Ρουμανία) κατασκευάζουν ένα νέο κινητήρα EcoBoost κάθε 42 δευτερόλεπτα και πρόσφατα ξεπέρασαν το ορόσημο των 500.000 μονάδων.

Τα μοντέλα Ford που εφοδιάζονται με τον 1.0 EcoBoost διατίθενται τώρα σε 72 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αξιοσημείωτο είναι πως ο λιλιπούτειος κινητήρας διατίθεται και στην αγορά όπου ανέκαθεν τα πολλά κυβικά έχαιραν μεγάλης εκτίμησης. Οι πελάτες της Ford στις ΗΠΑ θα μπορούν μέσα στο 2014 να αγοράσουν το νέο Focus 1.0 EcoBoost, ενώ το Fiesta 1.0 EcoBoost βρίσκεται ήδη στις αμερικανικές εκθέσεις.

Η Ford πρόσφατα ξεκίνησε την παραγωγή του 1.0 EcoBoost στο Chongqing, (Κίνα) υποστηρίζοντας τη ζήτηση στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού. Για το πρώτο τρίμηνο του 2014 πάνω από το ένα τρίτο των αγοραστών του νέου Fiesta στο Βιετνάμ επέλεξε τον 1.0 EcoBoost.

 

Καινοτόμος μηχανολογία

Πάνω από 200 μηχανικοί και σχεδιαστές των κέντρων έρευνας & εξέλιξης (R&D) της Ford στις πόλεις Aachen & Merkenich της Γερμανίας και Dagenham & Dunton, της Βρετανίας, αφιέρωσαν πάνω από πέντε εκατομμύρια ώρες στην εξέλιξη του 1.0 EcoBoost. Ο συμπαγής, χαμηλής αδράνειας υπερσυμπιεστής (τούρμπο) ανεβάζει μέχρι 248.000 rpm - πάνω από 4.000 στροφές το δευτερόλεπτο και σχεδόν διπλάσιες από αυτών που εφοδιάζουν τους κινητήρες των φετινών αγωνιστικών μονοθεσίων της F1! Ο υπερσυμπιεστής του 1.0 EcoBoost των 140 PS παράγει πίεση υπερπλήρωσης 1,6 bar (24 psi). Η μέγιστη πίεση ανάφλεξης των 124 bar (1.800 psi) ισοδυναμεί με ένα Αφρικανικό ελέφαντα βάρους πέντε τόνων που πατά πάνω στο έμβολο!

Με συμπαγές μπλοκ κεφαλής από χυτοσίδηρο, που χωράει στο ντουλάπι οροφής ενός αεροπλάνου, ο κινητήρας περιλαμβάνει επίσης αλουμινένια κυλινδροκεφαλή με ενσωματωμένη πολλαπλή εξαγωγής που μειώνει τις θερμοκρασίες των καυσαερίων για βελτιστοποιημένη αναλογία καυσίμου /αέρα. Μία καινοτόμος σχεδίαση βολάν και εμπρός τροχαλίας πετυχαίνει πιο πολιτισμένη λειτουργία συγκριτικά με τους παραδοσιακούς τρικύλινδρους κινητήρες. Η τριβή του κινητήρα μειώνεται από έμβολα με ειδική επίστρωση, ελατήρια χαμηλής τάσης, τσιμούχες στροφάλου χαμηλής τριβής και ιμάντα χρονισμού βουτηγμένο σε λάδι. Μια αντλία λαδιού μεταβλητής παροχής προσαρμόζει τη λίπανση στις εκάστοτε απαιτήσεις και βελτιστοποιεί την πίεση για μικρότερη κατανάλωση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...