Πρώτη οδήγηση: Ford Tourneo Courier

Η Ford αυξάνει κάθετα τις προσφερόμενες επιλογές, κάνοντας κίνηση- ματ με την προσάρτηση επιβατικών εκδόσεων στα επαγγελματικά της μοντέλα. Το μικρότερο του είδους, αποδεικνύει την ορθότητα της επιλογής

  • -
  • -
με μια ματιά

Η αίσθηση είναι αυτή ενός ιδιαίτερα φιλικού αυτοκινήτου, το οποίο με τους χώρους και τις λύσεις που δίνει σε επίπεδο τακτοποίησης αντικειμένων με τους αμέτρητους διαθέσιμους χώρους του, «κακομαθαίνει» τους επιβάτες και πραγματικά τους οδηγεί στο να ξεχάσουν τις όποιες ενστάσεις έχουν για τα σκληρά πλαστικά της καμπίνας. Το μικρότερο των Tourneo έχει όλα όσα χρειάζεται για να παίξει το ρόλο του πλήρους οικογενειακού αυτοκινήτου, καλύπτοντας και με το παραπάνω τις ανάγκες των αγοραστών του B-Max. Αν τιμολογηθεί «έξυπνα» θα μπορέσει να λάμψει ακόμα περισσότερο.

Η σειρά Tourneo είναι πλούσια και εντυπωσιακή. Κι αν κάποτε λέγαμε συγκαταβατικά πως η προσαρμογή κάποιων επαγγελματικών μοντέλων για την κάλυψη αναγκών επιβατικού αυτοκινήτου, είναι επιτυχής, τώρα πια δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο. Η Ford το αποδεικνύει περίτρανα με τις εκδόσεις Tourneo, πάνω στην πλατφόρμα του Transit. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, πρέπει να πούμε πως το σύγχρονο Transit δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολλά επιβατικά αυτοκίνητα. Στέκεται άριστα στο δρόμο, τα μηχανικά του σύνολα είναι αποδοτικά και οικονομικά και σε επίπεδο εξοπλισμού, δεν του λείπει τίποτα ουσιώδες. Αυτό έχει να κάνει με την εξέλιξη του κάθε τομέα ξεχωριστά, με το σύνολό τους να συνθέτει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Εύλογο φαίνεται το επακόλουθο της προώθησης επιβατικών εκδόσεων, αφού σε τίποτα δεν υπολείπεται το αυτοκίνητο σε σχέση με τα «εκ γενετής» επιβατικά.

Έχοντας οδηγήσει πρόσφατα το μεγαλύτερο Tourneo Connect στις αντίστοιχες επιβατικές του εκδόσεις (και θα ακολουθήσει σύντομα και το ακόμα μεγαλύτερο Tourneo Custom), η σύντομη επαφή με το Courier άφησε ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις. Το μικρότερο μοντέλο της οικογένειας, επιβάλει όπως και τα υπόλοιπα τα σκληρά πλαστικά και τη σχετική εικόνα που δημιουργούν στο απόλυτα σύγχρονο εσωτερικό αλλά αντισταθμίζει την όποια ένσταση με πλουσιοπάροχη ευρυχωρία. Το οδηγείς και αισθάνεσαι πως είναι ένα τυπικό μικρό αυτοκίνητο αλλά οι χώροι του σε στέλνουν. Ο χώρος για τα κεφάλια των επιβατών απλά δεν υπάρχει, ενώ με τις συρόμενες πίσω πόρτες η πρόσβαση γίνεται παιχνίδι. Ομοίως στο χώρο αποσκευών χάνεται η μπάλα. Με τιμή εκκίνησης τα 708 λίτρα (χωρίς την εταζέρα) και μάξιμουμ μεταφορικής ικανότητας τα 1.656 λίτρα αναδιπλώνοντας τα πίσω καθίσματα, το Courier κλέβει την παράσταση στα μάτια όλων όσοι έχουν τον τομέα των χώρων πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους.

Οι κινητήρες που κάνουν τη διαφορά

Ένας ακόμα άσσος στο μανίκι του νέου πολυμορφικού της Ford, είναι και οι κινητήρες με τους οποίους εφοδιάζεται. Με δύο επιλογές diesel και μια βενζίνης, όπου η κάθε μια ξεχωριστά διακρίνεται για τις μειωμένες απαιτήσεις σε καύσιμο αλλά και τις ανάλογα χαμηλές εκπομπές CO2. Αναλυτικότερα, κάτω από το καπό του Courier μπορεί να δει κανείς είτε ένα diesel 1.5 λίτρων με 75 ίππους, που οι εκπομπές CO2 του είναι μόλις 103 γρ./χλμ. και η κατανάλωση 3,9 λτ./100 χλμ. Αμέσως επόμενο σκαλί σε χωρητικότητα, είναι το TDCi σύνολο των 1,6 λίτρων που αποδίδει 95 ίππους και καταναλώνει 3,7 λτ./100 χλμ., ενώ εκπέμπει με την προσάρτηση στον εξοπλισμό του ενός κόφτη στα 100 χλμ./ώρα, μόλις 97 γρ./χλμ. Μόνο με το σύστημα start/stop και χωρίς τον κόφτη, οι εκπομπές του μοντέλου με τον ίδιο κινητήρα είναι 100 γρ. CO2/χλμ. Τέλος, το «αστέρι» της Ford, ο πολυβραβευμένος χιλιάρης Ecoboost δίνει και αυτός το παρόν στο Courier, με απόδοση 100 ίππων, κατανάλωση 5,2 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 119 γρ./χλμ. Με λίγα λόγια, το Courier εμφανίζεται με το αβαντάζ των μηδενικών τελών κυκλοφορίας ή στη χειρότερη περίπτωση με 107€, ενώ όλες οι εκδόσεις του κυκλοφορούν καθημερινά στον πράσινο δακτύλιο. Στην πράξη, έχοντας τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση από την έκδοση με το βενζινοκινητήρα και την αντίστοιχη με τον TDCi των 95 ίππων, η εικόνα είναι πολύ καλή και στις δύο περιπτώσεις με τις διαφορές να ορίζονται από λεπτομέρειες. Τέτοια είναι η εύλογα μεγαλύτερη προθυμία του diesel συνόλου στις χαμηλές στροφές, με το χιλιάρι «θαύμα» να παίρνει το αίμα του πίσω χάρη στης ευστροφία του. Συγκριτικά, καλύτερη αίσθηση αφήνει το βενζινοκίνητο Courier μια και με την κλιμάκωση του κιβωτίου των ταχυτήτων δείχνει να διαχειρίζεται πιο πρόθυμα το βάρος του αμαξώματος που κυμαίνεται ανάλογα την έκδοση από 1.190 έως 1.205 κιλά.    

Ευχάριστο σαν Fiesta, σίγουρο σαν B-Max

Στο δρόμο το Courier αναδεικνύει το γεγονός πως «μοιράζεται» την πλατφόρμα πάνω στην οποία έχουν «χτιστεί» τα Ford Fiesta και B-Max. Αυτό σημαίνει πως η ευελιξία είναι μέσα στα προτερήματά του, ενώ την ίδια στιγμή εμπνέει ιδιαίτερη σιγουριά στον οδηγό του. Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι εξαιρετική και λειτουργεί υπέρ της άνεσης των επιβατών, που θα καλύψουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς να δυσανασχετήσουν. Ούτως ή άλλως, έχουν στη διάθεσή τους χώρο για να σηκωθούν μέχρι και όρθιοι για να ξεπιαστούν σε περίπτωση μεγάλης διαδρομής. Σε επίπεδο εξοπλισμού δεν υπολείπεται σε τίποτα απέναντι στα υπόλοιπα επιβατικά της γκάμας της Ford. Περισσότερα θα μπορούμε να πούμε από τον Ιούνιο που θα αρχίσει η διάθεσή του στις Ευρωπαϊκές αγορές και θα το έχουμε για πλήρη δοκιμή επί ελληνικού εδάφους. Προς το τέλος του τρέχοντος μήνα, θα έχουμε και περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την τιμή αγοράς του στη χώρα μας, με την εξίσωση να γίνεται σύνθετη από την ύπαρξη του Fiesta κοντά στα 10 χιλιάρικα και του Focus στα 13, μια και το Courier θα έρθει να «κουμπώσει» κάπου ανάμεσα.

VIDEOS

Ford Tourneo Courier

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...