Μάλλον ΟΧΙ στα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα ή με το km

Αρνητικό το Υπουργείο Οικονομικών στην αλλαγή του ισχύοντος μέτρου

  • -
  • -

Ανάμεσα στις αλλαγές που πρότεινε η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών στη φορολογία των αυτοκινήτων, είναι και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα ή με το χιλιόμετρο. Ωστόσο, όπως φαίνεται η ηγεσία του υπουργείου βλέπει μάλλον αρνητικά τη συγκεκριμένη πρόταση. Το σχέδιο χρέωσης με το μήνα που προτάθηκε προβλέπει ο φορολογούμενος να μπορεί να άρει την προσωρινή ακινησία και να πάρει πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του από την εφορία, καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει οπότε θα συνεχιστεί το σημερινό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για το ολόκληρη τη χρονιά, ακόμη κι αν πάρει πίσω τις πινακίδες τον Δεκέμβριο.

Μια άλλη σκέψη που επίσης φαίνεται προς το παρόν να μην υλοποιείται, είναι η χρέωση με το χιλιόμετρο. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε όχημα εφοδιάζεται με δορυφορικό σύστημα GPS (Global Positioning System), το οποίο καταγράφει και μεταφέρει ηλεκτρονικά τα διανυόμενα χιλιόμετρα σε έναν κεντρικό κόμβο. Με μια χρέωση 0,02 ευρώ ανά χιλιόμετρο, για ένα αυτοκίνητο που κάνει 10.000 χιλιόμετρα ανά έτος τα τέλη κυκλοφορίας θα διαμορφώνονταν στα 200 ευρώ.

Εμείς θα προτείνουμε κάτι πολύ πιο απλό: Γιατί δεν καταργούνται τα τέλη κυκλοφορίας και να ενσωματωθεί ένας μέσος φόρος στην τιμή των καυσίμων έτσι ώστε να πληρώνουμε όλοι αυτόματα αλλά έμμεσα το φόρο αναλόγως του πόσο χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας αλλά και του πόσο οικονομικά/ οικολογικά οδηγούμε; Για παράδειγμα, με επιβάρυνση 0,002 ευρώ ανά λίτρο καυσίμου, κάποιος που κάνει 10.000 km το χρόνο με μέση κατανάλωση στα 8 lt/100 km θα πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 160 ευρώ, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα μειώνοντας τη χρήση ή οδηγώντας πιο οικονομικά να μειώσει το συνολικό κόστος για τέλη κυκλοφορίας.

Εσείς τι γνώμη έχετε; Περιμένουμε τις απαντήσεις στο παρακάτω poll.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...