5+1 tips προετοιμασίας του αυτοκινήτου για τον χειμώνα

Το κρύο, οι βροχές και τα χιόνια του χειμώνα επηρεάζουν το αυτοκίνητό μας, οπότε ας δούμε μερικές συμβουλές που θα το κάνουν να αντέχει σε όλες τις συνθήκες!

  • -
  • -

Άργησε, αλλά επιτέλους ήρθε. Ο λόγος για τον φετινό χειμώνα, ο οποίος δεν έκανε από νωρίς την εμφάνισή του και περίμενε το τέλος του έτους για να μας συστηθεί. Με φθινοπωρινή διάθεση και ελάχιστα κρύα έως τώρα, θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα για να υποδεχτείτε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επιφυλάσσει ο χειμώνας, πριν να είναι αργά. Το αυτοκίνητο επίσης χρειάζεται την προστασία του, αν θέλετε να παραμείνει πιστός σας σύμμαχος μέσα στους επόμενους μήνες.

Για αυτό, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα το βοηθήσουν να διατηρηθεί στην καλύτερη κατάστασή του. Θα επικεντρωθούμε στα κομμάτια που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια κατά τις μετακινήσεις, αλλά και την υγεία του οχήματος. Πολλές φορές, ένα κακοσυντηρημένο αυτοκίνητο προκαλεί μπελάδες μέσα στην καρδιά του χειμώνα, με τα προβλήματα να αποδεικνύονται αρκετά ενοχλητικά. Ο τρόπος για να τα αποφύγουμε είναι απλός και πολύ… φθηνότερος από την ταλαιπωρία που θα βιώσουμε όταν εμφανιστεί το πρόβλημα!

1 - Έλεγχος αντιψυκτικού

Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους έχει υδρόψυκτους κινητήρες. Το υγρό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του μοτέρ θα πρέπει να είναι στη σωστή στάθμη, ακόμη και σε συνθήκες κρύου. Ο κινητήρας ενός οχήματος μπορεί να έχει αυξημένες ανάγκες ψύξης ακόμη και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όμως, τον χειμώνα θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι η ποσότητα του συστατικού που αποτρέπει το πάγωμα του ψυκτικού υγρού βρίσκεται σε σωστή αναλογία. Αλλιώς, ένα πρωί μπορεί το συγκεκριμένο υγρό να έχει… παγώσει. Ειδικά αν το όχημα κινείται σε περιοχή της Ελλάδας με πολλά κρύα. Αντίστοιχο αντιψυκτικό θα πρέπει να προστεθεί και στο παγούρι με το υγρό πλύσης των υαλοκαθαριστήρων, για να μην παγώσει το κύκλωμα και το ίδιο το υγρό.

Δείτε ακόμη: Παγώνουν τα λάδια του αυτοκινήτου τον χειμώνα;

2 - Έλεγχος στις τσιμούχες – κλειδαριές

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πολύ συχνά προκαλούν κόλλημα των ελαστικών μερών ενός αυτοκινήτου. Οι τσιμούχες στις πόρτες αρχικά πιάνουν υγρασία και μετά, αυτή η υγρασία παγώνει, «κολλώντας» την πόρτα πάνω στο πλαίσιο του αυτοκινήτου. Αν θέλετε να μην έχουμε τέτοιο πρόβλημα, πρέπει να προμηθευτείτε ένα ειδικό υγρό προστασίας των τσιμουχών από το πάγωμα που πωλείται στο εμπόριο. Αντίστοιχη φροντίδα χρειάζονται και οι κλειδαριές. Αν κάποια από αυτές «κολλάει» ή δυσλειτουργεί, είναι βέβαιο ότι μια κρύα ημέρα δεν θα ανταποκρίνεται. Εδώ τη λύση δίνει ένα απλό αντισκωριακό γενικής χρήσης. Ψεκάζοντας μια γενναία ποσότητα μέσα στην κλειδαριά (προσοχή: όχι υπερβολές), θα αποτρέψει το κόλλημα των μηχανικών μερών της.

3 - Έλεγχος στην μπαταρία και τα φώτα

Το κρύο δεν είναι φίλος της μπαταρίας. Για την ακρίβεια, είναι εχθρός της και τη δυσκολεύει στο έργο της. Μια μπαταρία που δεν είναι «σε φόρμα» εύκολα θα προδώσει τον οδηγό σε ένα κρύο πρωινό και το αυτοκίνητο, απλά δεν θα πάρει μπροστά. Επίσης, ο κρύος κινητήρας και το λάδι του μοτέρ που έχει την τάση να γίνεται πιο παχύρευστο στις χαμηλές θερμοκρασίες, κάνει ακόμη πιο απαιτητική την κατάσταση. Δοκιμάστε να μετρήσετε την μπαταρία σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα και να διαπιστώσετε αν έχει την απαραίτητη τάση. Σε περίπτωση που παρατηρείτε πτώση της τάσης όταν χρησιμοποιούνται πολλά ηλεκτρικά συστήματα ή καθυστερεί την εκκίνηση του μοτέρ, αντικαταστήστε την πριν σας εγκαταλείψει. Επίσης, ελέγξτε διεξοδικά τη σωστή λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων. Στοπ, θέσης, προβολείς, αλάρμ, φως όπισθεν, φως στις πινακίδες… Στη δύσκολη ορατότητα κατά τη βροχή ή την ομίχλη επιβάλλεται να λειτουργούν σωστά!

4 - Έλεγχος ελαστικών

Οι βροχές μέσα στο φθινόπωρο ήταν λίγες. Τον χειμώνα όμως, είναι βέβαιο ότι θα τις συναντάμε όλο και συχνότερα! Αν τα ελαστικά είναι πολλών ετών, επιβάλλεται να αλλαχθούν, το ίδιο κι αν έχουν φθαρεί από τη χρήση. Το πέλμα θα πρέπει να έχει βάθος για να περιοριστεί ο κίνδυνος της υδρολίσθησης, ενώ η σωστή τους πίεση επιβάλλεται, για να λειτουργούν σωστά σε όλες τις συνθήκες. Αν καταλάβετε ότι τα ελαστικά σας αρχίζουν να γλιστράνε ακόμη και σε στεγνό οδόστρωμα, μη το σκεφτείτε περισσότερο και αλλάξτε τα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα πράγματα πάνω στο αυτοκίνητο που πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος και μάλιστα, σοβαρός.

Δείτε ακόμη: Τι είναι η υδρολίσθηση και πώς την αποφεύγουμε; Μάθετε τα πάντα εδώ 

5 - Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων

Για τον ίδιο λόγο που πρέπει να ελέγξετε τα ελαστικά σας, οφείλετε να διαπιστώσετε ότι οι υαλοκαθαριστήρες σας λειτουργούν χωρίς πρόβλημα. Ένας υαλοκαθαριστήρας που δεν σκουπίζει σωστά το παρμπρίζ αφήνει θολούρες και γραμμές, εμποδίζοντας το οπτικό πεδίο. Η έτσι κι αλλιώς επιβαρυμένη ορατότητα κατά τη βροχή γίνεται πιο δύσκολη. Οι υαλοκαθαριστήρες είναι αρκετά φθηνοί και αν δεν λειτουργούν καλά, φροντίστε να τους αντικαταστήσετε άμεσα. Έτσι θα βλέπετε καλύτερα σε όλες τις συνθήκες και θα έχετε περισσότερο χρόνο αντίδρασης, αν παραστεί ανάγκη.

+1 – Πρέπει να έχω στο αυτοκίνητο αλυσίδες χιονιού;

Μετά τα… ευτράπελα του 2021, από φέτος όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να εφοδιάζονται με αλυσίδες για τα χιόνια, χιονοκουβέρτες, χιονολάστιχα ή M+S ελαστικά με 3PMSF πιστοποίηση, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού. Δείτε τα πάντα για τις αντιολισθητικές αλυσίδες εδώ, μαζί με το… πρόστιμο για τους παραβάτες.