Σε ποιους τροχούς βάζω τις αλυσίδες χιονιού;

Σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και με το χιόνι να καλύπτει την επιφάνεια των περισσότερων δρόμων, οι αντιολισθητικές αλυσίδες αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο.

  • -
  • -

Με τους μετεωρολόγους να αναφέρουν πως το Aegean Lake Effect θα φέρει χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα, καλό είναι να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι, ειδικά οι οδηγοί. 

Το βασικότερο όπλο ενός αυτοκινήτου στο χιόνι, δεν είναι κάποιο σύστημα τετρακίνησης, αλλά οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Βοηθούν τους τροχούς να βρίσκουν τη -δυσεύρετη- πρόσφυση με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να συνεχίσει να κινείται. Φυσικά, ένα καλό χιονολάστιχο μπορεί να σταθεί στο ύψος των περισσότερων περιστάσεων (εκτός ακραίων συνθηκών) αλλά οι Έλληνες οδηγοί σπάνια τα επιλέγουν, αφού φαίνονται χρήσιμα για λίγες μόλις μέρες του χρόνου.

Δείτε ακόμη: Δεν έχω αλυσίδες - Μπορώ να ξεκολλήσω στο χιόνι;

Οι αλυσίδες είναι φθηνότερες και διαρκούν για πάντα, οπότε είναι πιο εύκολο να αποθηκευτούν στο γκαράζ και να τις βάλει ο οδηγός στο πορτμπαγκάζ όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Ποιοι είναι όμως οι κατάλληλοι τροχοί για να τοποθετηθούν, όταν χρειάζονται; Αυτό εξαρτάται από τη μετάδοση κίνησης του κάθε αυτοκινήτου. Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά όλες οι πιθανές περιπτώσεις για όλα τα μοντέλα που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Κίνηση στους εμπρός τροχούς / FWD

Το πιο συνηθισμένο σενάριο, είναι η κίνηση του αυτοκινήτου να μεταφέρεται στον εμπρός άξονα. Σε συνθήκες χιονιού, αυτό βολεύει πάρα πολύ γιατί τοποθετείς τις αλυσίδες μπροστά και καλύπτεις τις περισσότερες ανάγκες κίνησης. Τι εννοούμε; Το αυτοκίνητο κινείται, στρίβει και φρενάρει (κυρίως) με τους εμπρός τροχούς, οπότε οι πίσω, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και να μην έχουν αλυσίδες. Το μειονέκτημα των προσθιοκίνητων, ότι μόνο δύο τροχοί τους πρέπει να στρίβουν, να φρενάρουν και να κινούν το όχημα ταυτόχρονα, εδώ μεταμορφώνεται σε ένα δυνατό πλεονέκτημα.

Κίνηση στους πίσω τροχούς / RWD

Στα πισωκίνητα αυτοκίνητα, οι αλυσίδες θα πρέπει να τοποθετηθούν στον κινητήριο άξονα, δηλαδή στον πίσω. Η πρόσφυση θα βελτιωθεί σημαντικά, όμως στο πυκνό χιόνι, οι εμπρός τροχοί αν δεν έχουν αλυσίδες δεν θα μπορούν να κατευθύνουν σωστά το όχημα, οπότε θα εμφανίζει συχνά υποστροφή και δεν θα καταφέρνουν να το φρενάρουν αποτελεσματικά, γιατί ένα αυτοκίνητο φρενάρει κυρίως με τους εμπρός τροχούς. Το ιδανικό, είναι να τοποθετηθεί ένα δεύτερο σετ αλυσίδων εμπρός ή χιονοκουβέρτες, που επίσης κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ειδικά εφόσον δεν μεταφέρεται κίνηση στον άξονα και τις θέλουμε μόνο για τη σωστή διεύθυνση του οχήματος, αλλά και για πιο αποτελεσματική πέδηση, αποτελούν μια αξιόλογη λύση.

Κίνηση στους τέσσερις τροχούς / 4x4

Τα τετρακίνητα αυτοκίνητα τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα με τις χαμηλές συνθήκες πρόσφυσης, επειδή μεταφέρουν την κίνηση σε όλους τους τροχούς. Εδώ όμως, γίνεται συχνά μια παρεξήγηση. Η τετρακίνηση απλώς τα πάει καλύτερα στην ελκτική πρόσφυση, δεν σημαίνει ότι το όχημα γίνεται άτρωτο στις καιρικές συνθήκες. Με το χιόνι να «ζορίζει» και τα ελαστικά να είναι καλοκαιρινά, ένα τετρακίνητο είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται αντιολισθητικές αλυσίδες. Συνήθως, τις τοποθετούμε μπροστά για καλύτερο φρενάρισμα και σωστό έλεγχο του οχήματος από το τιμόνι. Φυσικά, αν υπάρχει η δυνατότητα και για ένα δεύτερο σετ, η ύπαρξη αντιολισθητικών αλυσίδων και στον πίσω άξονα θα κάνει το αυτοκίνητο πολύ πιο ικανό. Τέλος, να προσθέσουμε ότι αν το όχημα θα πρέπει να ανέβει μεγάλες ανηφόρες με χιόνι, τότε καλύτερα οι αλυσίδες να τοποθετηθούν πίσω, αν υπάρχει μόνο ένα σετ. Στις ανηφόρες, το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους πέφτει στον πίσω άξονα, οπότε θα προσφέρουν καλύτερη ελκτική πρόσφυση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...