Υποχρεωτικές από τον Οκτώβριο οι αντιολισθητικές αλυσίδες! Τι ισχύει

Από φέτος όλα τα οχήματα είναι υποχρεωμένα να εφοδιάζονται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Δες από πότε ισχύει το μέτρο και γιατί πρέπει να σπεύσεις να αγοράσεις.

  • -
  • -

Η Ελλάδα υιοθετεί το πλάνο χειμερινής οδικής ασφάλειας των βόρειων χωρών της Ευρώπης, υποχρεώνοντας όλους τους οδηγούς να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα (π.χ. χιονοκουβέρτες) συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μετά και την περσινή κακοκαιρία, με τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και στην Αθήνα και τα όσα ακολουθήσαν, το υπουργείο Μεταφορών, έλαβε την απόφαση, από τον Οκτώβριο – δηλαδή τον επόμενο μήνα – έως και τον Απρίλιο, όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο εθνικό ή περιφερειακό δίκτυο της χώρας, πρέπει να εφοδιάζονται υποχρεωτικά με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, ή να είναι εξοπλισμένα με χιονολάστιχα που φέρουν ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S.

snow

Το μέτρο ισχύει από αυτόν τον Οκτώβριο, όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν και αφορά στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών. Ειδικότερα, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.
  • Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους.
  • Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά μέσα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.


Αγόρασε τώρα αλυσίδες χιονιού

Επειδή από τον επόμενο κιόλας μήνα θα πρέπει υποχρεωτικά να έχεις τις αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ, μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή. Μερίμνησε και τοποθέτησε τις αντιολισθητικές αλυσίδες στον χώρο αποσκευών, ακόμη κι αν κατοικείς στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αν δεν διαθέτεις ήδη το απαραίτητο σετ, κάνε μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα ή κάνε έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο. Δες ποιες είναι αυτές που ταιριάζουν στη διάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου σου και επέλεξε μία όσο το δυνατόν νωρίτερα. Μην το αφήσεις για αργότερα, διότι υπάρχει περίπτωση είτε να μην βρεις, είτε να τις πληρώσεις σε πολύ υψηλότερη τιμή.

snow

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σχέδια και σε διαφορετικό κόστος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν αγοράσεις είναι να γνωρίζεις την ακριβή διάσταση του ελαστικού σου και το δεύτερο να επιλέξεις ένα σετ αλυσίδας που καλύπτει τις προδιαγραφές. Προφανώς, τα οικονομικά των περισσότερων δεν επιτρέπουν μεγάλες σπατάλες, αλλά απέφυγε τη φθηνότερη λύση, διότι είτε θα ταλαιπωρηθείς κατά την εφαρμογή, είτε μπορεί να χαλάσει αμέσως. Μετά τα περσινά στην Αθήνα, καλό είναι όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί και υποψιασμένοι.

Δείτε ακόμη: Αντιολισθητικές αλυσίδες: Ποιες να επιλέξω;

Πόσο είναι το πρόστιμο;

Το πρόστιμο για όσους οδηγούς δεν έχουν εφοδιάσει το όχημα με αντιολισθητικές αλυσίδες, ανέρχεται στα 80 ευρώ. Τα αντιολισθητικά μέσα πρέπει να βρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

snow

Δείτε ακόμη: Τα καλύτερα λάστιχα 4 εποχών

Τέλος, τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.