Έχεις αυτοκίνητο με παλιές πινακίδες; Δες πότε κινδυνεύεις με πρόστιμο 300 €!

Η νομοθεσία σχετικά με την κυκλοφορία των οχημάτων είναι ξεκάθαρη. Όποιος δεν τηρεί τις διατάξεις, κινδυνεύει με πρόστιμο.

  • -
  • -

Στον δρόμο, άπαντες πρέπει να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να είναι προσεκτικοί και να σέβονται τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Κάθε όχημα, είτε είναι ΙΧ, είτε επαγγελματικό, είτε μοτοποδήλατο, είτε ρυμουλκούμενο, για να κυκλοφορεί απαιτείται να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, οι οποίες χορηγήθηκαν νόμιμα από την υπηρεσία Μεταφορών.

Οι πινακίδες κυκλοφορίας πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, να είναι σωστά τοποθετημένες τόσο εμπρός όσο και πίσω στο όχημα, ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων και φυσικά, να μην έχει τοποθετηθεί αντανακλαστικό υλικό.

pinakides

Στην Ελλάδα ωστόσο, τόσο στις πόλεις, όσο και στην επαρχία, παρατηρούμε συνεχώς οχήματα που κυκλοφορούν με φθαρμένες πινακίδες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι πινακίδες είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις γράμματα και αριθμούς, αφού έχουν ξεβάψει εντελώς.

Προφανώς και αυτό είναι παράνομο, με την Αστυνομία να έχει το δικαίωμα να βεβαιώσει παράβαση, η οποία επιφέρει πρόστιμο 300 €, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 90 του ΚΟΚ.

Φυλάκιση 1 έτος για πινακίδες κυκλοφορίας

Το ίδιο Άρθρο, λέει πως απαγορεύεται για οποιαδήποτε αιτία αντικατάσταση των πινακίδων ή παραποίηση με οποιαδήποτε μορφή (τεμαχισμό, αλλαγή σχήματος ή γράμματος, κάμψη της πινακίδας κ.λπ.). Επίσης, απαγορεύεται ή μετάθεση πινακίδων από ένα όχημα σε άλλο ή κατασκευή από άλλον πλην του κατά τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα οριζομένου και κατά τρόπο διάφορο, ως και η πώληση, αγορά και χρήση τέτοιων πινακίδων.

Δείτε ακόμη: Ποια παράβαση έχουμε κάνει όλοι και έχει πρόστιμο 700 €;

Οι παραβάτες της διάταξης αυτής, ως και αυτοί που υποβάλλουν ψευδή στοιχεία, για τη λήψη ανταλλακτικών πινακίδων για το σκοπό παράνομης χρησιμοποίησής τους, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 1 έτους.