Μπορώ να παρκάρω trailer στον δρόμο; Τι λέει ο ΚΟΚ;

Η άνοιξη, το Πάσχα που έρχεται αλλά και το καλοκαίρι που ακολουθεί, είναι περίοδοι εξαιρετικές για χρήση τρέιλερ, τόσο για σκάφη όσο και για αποσκευές. Μπορούν, όμως, να παρκάρουν στον δρόμο;

  • -
  • -

Τα τρέιλερ μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, ειδικά τους επόμενους μήνες που θα βελτιώνεται συνεχώς ο καιρός, καθώς με αυτά μπορούμε να μεταφέρουμε σκάφη, jet ski ή ακόμα και αποσκευές. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με ένα τρέιλερ μεταφέρονται ακόμα moto και αυτοκίνητα, αγωνιστικά ή κλασικά.

Οι ελληνικοί νόμοι έχουν ειδικές προβλέψεις και ρυθμίσεις για τη νόμιμη χρήση των τρέιλερ, μεταξύ των οποίων είναι και η ύπαρξη ξεχωριστής πινακίδας κυκλοφορίας. Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι σε ποια σημεία μπορούν να παρκάρουν.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1e44c222fdce6f98ddecdc534f5e162d.jpg

Τα τρέιλερ μπορούν να παρκάρουν παντού;

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για κανονικά οχήματα αλλά για ρυμουλκούμενα, τα τρέιλερ δεν μπορούν να παρκάρουν παντού. Ο ΚΟΚ θέτει κάποιους περιορισμούς στον χρόνο στάθμευσης ενός τρέιλερ, ώστε οι θέσεις να μένουν διαθέσιμες για τα υπόλοιπα οχήματα, όπως τα ΙΧ.

Δείτε ακόμα: Τρέιλερ με πινακίδες και ασφάλεια - Τι κάνεις για να μην είναι παράνομο

Μπορεί ένα τρέιλερ να παρκάρει σε κατοικημένη περιοχή; Τι λέει ο ΚΟΚ;

Ο χρονικός περιορισμός που θέτει ο ΚΟΚ αναφέρεται στο άρθρο 34, Παράγραφος 5. Εκεί διαβάζουμε ότι «Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους πάνω από 3,5 τόνους, λεωφορείων, μηχανημάτων έργων, αγροτικών μηχανημάτων, ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέραν από 24 συνεχείς ώρες

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/455560539f786491305493c139618e7d.jpg

Παρκάρισμα τρέιλερ για περισσότερο από 24 ώρες - Αυτό είναι το πρόστιμο

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ένα τρέιλερ μπορεί να παρκάρει στον δρόμο, ακόμα και σε κατοικημένη περιοχή, όμως όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών συνεχόμενα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη συγκεκριμένη διάταξη του ΚΟΚ, το πρόστιμο που προβλέπεται φτάνει το ποσό των 40 ευρώ.

Η υποχρέωση των δήμων για το παρκάρισμα και τη φύλαξη των τρέιλερ

Βέβαια, στο άρθρο 34 Παράγραφος 5 του ΚΟΚ υπάρχει ένα ακόμα σημείο, το οποίο αναφέρει τα παρακάτω. «Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες, οι οποίοι μεριμνούν και για τη φύλαξή τους, ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημόσιας Τάξης και Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημόσιων 'Εργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής, στην οποία προβλέπονται και οι δαπάνες φύλαξης, συντήρηοης κ.λπ.»

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια σχετική κίνηση, ενώ είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει μέριμνα για τη φύλαξή τους.