Επιτρέπονται οι φιμέ πινακίδες - Τι λέει ο νόμος;

Κατά καιρούς αντικρίζουμε οχήματα και μοτοσυκλέτες με πλαστικά καλύμματα στις πινακίδες κυκλοφορίας. Είναι όμως νόμιμο κάτι τέτοιο και αν όχι τι πρόστιμο προβλέπεται.

  • -
  • -

Στον δρόμο, αρκετά συχνά βλέπουμε αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες να κυκλοφορούν με ένα σκουρόχρωμο φιμέ πλαστικό κάλυμμα στην πινακίδα κυκλοφορίας. Εύλογα λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: ποια είναι η χρησιμότητά του και κατά πόσο είναι νόμιμo;

Οι πιο παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει ότι υπάρχουν και διάφορες διαβαθμίσεις διαφάνειας, ανάλογα με το πόσο… τολμηροί είναι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων. Κάποια είναι εντελώς διάφανα και μοιάζουν περισσότερο με προστατευτικό κάλυμμα, ενώ άλλες φορές, είναι τόσο σκουρόχρωμα που με δυσκολία διακρίνεις ότι υπάρχει πινακίδα από πίσω. Φυσικά, για να διαβάσεις τον αριθμό κυκλοφορίας, ούτε λόγος.

Σε τι χρησιμεύουν τα φιμέ καλύμματα πινακίδας;

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα πλαστικά προστατευτικά καλύμματα για… ομορφιά αλλά και -ας μην κρυβόμαστε- για να μην είναι εύκολα ορατή η πινακίδα κυκλοφορίας. Τόσο για τους γύρω, όσο και για τα ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής και βεβαίωσης παραβάσεων, όπως οι κάμερες ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους. Το συναντάμε κυρίως σε μοτοσυκλέτες, αλλά και αυτοκίνητα. Επιπλέον οφέλη δεν προκύπτει από τη χρήση τους, πέρα από ότι διατηρεί την πινακίδα κυκλοφορίας… καθαρή. Το τελευταίο σίγουρα δεν απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών!

Είναι νόμιμα τα φιμέ καλύμματα πινακίδας;

Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός σε ό,τι έχει να κάνει με την πινακίδα κυκλοφορίας και την απρόσκοπτη θέα της. Υπάρχει πρόστιμο ακόμη και αν δεν είναι… καθαρή η επιφάνεια, οπότε προφανώς, το προστατευτικό κάλυμμα δεν είναι νόμιμο. Ούτε τα διάφανα, ούτε τα… κατάμαυρα. Οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε περίπτωση που βεβαιωθεί η παράβαση.

pinakides

Δείτε ακόμη: Ποια γράμματα δεν θα δεις ποτέ στις ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας;

Ο ΚΟΚ λέει ότι οι αστυνομικοί ίσως δεν καταφέρουν να δουν τον αριθμό κυκλοφορίας αν χρειαστεί, ούτε οι μάρτυρες ενός περιστατικού θα μπορέσουν να την καταγράψουν, αν ο οδηγός του οχήματος με το κάλυμμα στην πινακίδα εξαφανιστεί. Το ίδιο και στις κλήσεις για παραβίαση του ορίου ταχύτητας από κάμερα. Είναι πολύ πιθανό να μην φαίνεται η πινακίδα στη σχετική φωτογραφία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...