Μπορούν τα τρακτέρ να βγουν στην εθνική οδό; Τι λέει ο νόμος

Με αφορμή την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, καλό είναι να ξέρει ο καθένας τι λέει ο νόμος για την κίνηση των τρακτέρ.

  • -
  • -

Η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα ξεκίνησε από την Καρδίτσα. Οι αγρότες σκοπεύουν να διαδηλώσουν στην πρωτεύουσα, με την Αστυνομία να προχωρά σε ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο για την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου. 

Η κίνηση των τρακτέρ στην εθνική οδό πραγματοποιείται συνοδεία περιπολικών, καθώς τα γεωργικά μηχανήματα προχωρούν με πολύ χαμηλές ταχύτητες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναλάβει να συνοδεύουν τα τρακτέρ και να διασφαλίσουν πως δεν θα συμβεί το παραμικρό. 

tracter

Με αφορμή τη διαδήλωση των αγροτών στο Σύνταγμα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, ας δούμε τι λέει η νομοθεσία για τα τρακτέρ και αν μπορούν να κινηθούν σε δημόσιο δρόμο

Μπορούν τα τρακτέρ να κινούνται νόμιμα στον δημόσιο δρόμο

Τα αγροτικά μηχανήματα, δηλαδή κάθε μηχανοκίνητο όχημα που προορίζεται κυρίως για την εκτέλεση γεωργικών εργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων ή τη μεταφορά ζώων, είτε αυτοτελώς είτε με τη βοήθεια φερόμενων ή ελκόμενων μηχανημάτων, εργαλείων και ρυμουλκών, έχουν το δικαίωμα να κινούνται στον δημόσιο δρόμο, αλλά μόνο στις επαρχιακές οδούς. Σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, η κίνησή τους απαγορεύεται

tracter

Φυσικά, για να κινηθεί ένας γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ) από το ένα μέρος στο άλλο – για παράδειγμα από το σπίτι στο χωράφι – μέσω του οδικού δικτύου της χώρας, πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη άδεια κυκλοφορίας και o οδηγός την άδεια οδήγησης που απαιτεί η νομοθεσία. Όπως όλοι οι οδηγοί οχημάτων, έτσι και αυτοί των τρακτέρ είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Επίσης, στο πλαίσιο της οδικής ασφάλειας, οι οδηγοί των γεωργικών μηχανημάτων καλούνται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, να κινούνται όσο το δυνατόν πλησιέστερα της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος και να μην πραγματοποιούν ελιγμούς.

Τι ισχύει με τα φώτα στα αγροτικά μηχανήματα

Σύμφωνα με το Άρθρο 78 του ΚΟΚ, οι διατάξεις για το σύστημα φωτισμού και οπτικής γενικά σήμανσης των οχημάτων έχουν ανάλογη εφαρμογή και στα αγροτικά μηχανήματα τα οποία κινούνται αυτοδύναμα, ως και επί των υπ’ αυτών ρυμουλκούμενων, αν αυτά καλύπτουν τα πίσω φώτα του έλκοντος οχήματος.

Τα αγροτικά μηχανήματα μπορούν να φέρουν ειδικό προβολέα, ο οποίος χρησιμοποιείται μόνο κατά την εκτέλεση μηχανοαγροτικών εργασιών, απαγορευμένης της χρήσης αυτού κατά την κίνηση τους στις οδούς.

tracter

Διαβάστε επίσης: Μπορώ να αγοράσω αγροτικό αυτοκίνητο ως ιδιώτης; Τι λέει ο νόμος

Αυτός που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτός που οδηγεί όχημα το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με το προβλεπόμενο σύστημα φωτισμού, που να λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού ή έχει ενεργοποιημένο τον προβολέα κατά την κίνηση στις οδούς, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.