Μπορώ να αγοράσω αγροτικό αυτοκίνητο ως ιδιώτης; Τι λέει ο νόμος

Έχει ένας ιδιώτης τις προϋποθέσεις για αγροτικό αυτοκίνητο, αν δεν είναι αγρότης ή ελεύθερος επαγγελματίας; Τι ισχύει τελικά σήμερα με pick-up και διπλοκάμπινα;

  • -
  • -

Pick-up, αγροτικό, διπλοκάμπινο. Πολλές οι ονομασίες για μία ιδιαίτερα διαδεδομένη κατηγορία οχημάτων στην χώρα μας, η οποία δείχνει μάλιστα πως διευρύνει το κοινό της με τα χρόνια. Και αυτό συμβαίνει όχι επειδή ο κλάδος της γεωργίας βρίσκεται σε ανάπτυξη, αλλά επειδή είναι αρκετοί αυτοί που θέλουν να επωφεληθούν από τα προνόμια και την ευκολία που προσφέρει ένα όχημα με μεγάλες δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου, και καρότσα.

Δεν μπορούν όμως όλοι οι ιδιώτες να αποκτήσουν ένα τέτοιο φορτηγάκι. Υπάρχουν προϋποθέσεις, τις οποίες πρέπει να πληροί όποιος θέλει να κάνει δικό του ένα pick-up. Αυτές ορίζονται φυσικά από τον νόμο, ο οποίος μάλιστα τα τελευταία χρόνια έγινε λίγο πιο «ανεκτικός» και διεύρυνε το κοινό των πιθανών αγοραστών.

pick up

Ποιος μπορεί να αποκτήσει ένα αγροτικό;

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, δυνατότητα αγοράς επαγγελματικού αγροτικού οχήματος είχαν μόνο όσοι είχα εισόδημα εξ ολοκλήρου από αγροτική εργασία. Αυτό όμως από το 2020 κι έπειτα άλλαξε, δίνοντας έτσι την ευκαιρία απόκτησης του δικoύ τους αγροτικού και σε όσους ασχολούνται με άλλες μορφές αγροτικής εκμετάλλευσης, χωρίς να είναι αναγκαστικά επαγγελματίες αγρότες.

Κάτοχοι αγροτικής εκµετάλλευσης είναι οι καλλιεργητές γης οι οποίοι ασκούν και άλλη παράλληλη δραστηριότητα, είναι π.χ. ελεύθεροι επαγγελµατίες, έµποροι κ.λπ. Ο οποιοσδήποτε δηλαδή δηλώνει έστω και ένα μέρος του εισοδήματος του ως αγροτικό, έχει το δικαίωμα πλέον να αποκτήσει επαγγελματικό αγροτικό όχημα.

Δείτε ακόμη: Επιτρέπεται να μεταφέρεις ξύλα με το αυτοκίνητο;

Υπάρχει περιορισμός στην χρήση του αγροτικού;

Τα αντικείμενα που... αντέχει να μεταφέρει ένα pick-up είναι πολλά, αυτό δεν σημαίνει όμως πως κάτι τέτοιο είναι και νόμιμο. Σύμφωνα με το Υπουργείο ένα pick-up μπορεί να μεταφέρει μόνο αυτά που προβλέπει η άδειά του. Για παράδειγμα αν το pick-up ανήκει σε μια βιοτεχνία επίπλων και έχει την ανάλογη άδεια, μπορεί να μεταφέρει μόνο έπιπλα, αν ανήκει σε αγρότη προορίζεται αποκλειστικά για αγροτικά προϊόντα κ.ο.κ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

pick up

Ποιος μπορεί να οδηγήσει αγροτικό όχημα;

Μία ακόμη πιο πρόσφατη αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην νομοθεσία είναι η επέκταση της δυνατότητας οδήγησης φορτηγών ιδιωτικής χρήσης και στα αδέλφια αυτών που έχουν το όχημα υπό την κατοχή τους. Αυτό ισχύει για αυτούς που θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ανεξαρτήτως μεικτού βάρους του οχήματος.

Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη οδηγία επεκτάθηκε και στα αδέλφια το πλαίσιο που ίσχυε ήδη για τους γονείς, τα τέκνα και συζύγους των αγροτών, υπό τον όρο ότι έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις (αντίστοιχο δίπλωμα) για την οδήγηση των οχημάτων των συγκεκριμένων κατηγοριών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.