Αντίο ταλαιπωρία – Ελαστικά που φουσκώνουν μόνα τους!

Κάθε χρήστης αυτοκινήτου, μοτοσυκλέτας και κάθε άλλου οχήματος, πρέπει να φροντίζει ώστε τα ελαστικά να έχουν την κατάλληλη πίεση, όμως στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να το κάνει.

  • -
  • -

Κάποτε τα ελαστικά ήταν κάτι που απασχολούσε τους οδηγούς μόνο όταν ερχόταν η ώρα της αλλαγής ή αν συνέβαινε κάποιο κλατάρισμα. Κατά τα άλλα ήταν ένα κομμάτι του αυτοκινήτου που δεν είχε κάποια εξελιγμένη λειτουργία, τουλάχιστον για τον απλό παρατηρητή καθώς στην πραγματικότητα τα ελαστικά είναι από τα πιο σημαντικά και πιο πολύπλοκα τμήματα κάθε οχήματος.

Ωστόσο, τα ελαστικά εξελίσσονται πολύ όσο περνάνε τα χρόνια. Πλέον ετοιμάζονται να περάσουν σε μία εποχή όπου τα καθήκοντά τους δεν θα αφορούν μόνο την επαφή με το οδόστρωμα, αλλά θα κάνουν πολύ περισσότερα. Ταυτόχρονα, θα απαιτούν λιγότερη ενασχόληση από τον χρήστη, καθώς δεν θα χρειάζονται ούτε καν φούσκωμα.

elastiko-elastika-fouskoma-manometro

«Έξυπνα» ελαστικά

Η Continental πρωτοστατεί σε αυτό το κίνημα, σχεδιάζοντας την ενσωμάτωση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (chip) στα σχέδια των ελαστικών τους. Το ελαστικό "Care" της Continental (από τις λέξεις connected, autonomous, reliable και electrified που σημαίνουν συνδεδεμένο, αυτόνομο, αξιόπιστο και εξηλεκτρισμένο), αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτά τα έξυπνα ελαστικά δεν παρακολουθούν απλώς παθητικά την πίεση στο εσωτερικό τους όπως συμβαίνει με τα συστήματα TPMS που συναντάμε σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, αλλά τη διατηρούν ενεργά μέσω ενσωματωμένων αισθητήρων και της τεχνολογίας Pressure Proof της Continental.

Δείτε ακόμα: Ποια αυτοκίνητα είχαν δύο λάστιχα σε μια ζάντα; - Δες το video

Ελαστικά που δεν θέλουν φούσκωμα, μειώνουν την κατανάλωση και αντέχουν περισσότερο

Η καινοτομία του συστήματος επεκτείνεται περαιτέρω με το Pressure Boost, μια αντλία αέρα που τροφοδοτείται από τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται μέσα στον ίδιο τον τροχό. Πρόκειται για μια αντλία που αποθηκεύει αέρα και αναλαμβάνει να συμπληρώνει αμέσως την πίεση όταν χρειάζεται. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να φαίνεται πολύπλοκη όμως είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας καυσίμου και της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Η Continental προβλέπει έως και 3% μείωση της κατανάλωσης και αξιοσημείωτη παράταση της διάρκειας ζωής των ελαστικών κατά περίπου 7400 χιλιόμετρα.

continental-elastiko-fouskoma-aftomato-care

Συλλογή δεδομένων και για την αυτόνομη οδήγηση

Πέρα από τις παραπάνω βελτιώσεις, αυτά τα έξυπνα ελαστικά μελλοντικά θα είναι όλο και πιο χρήσιμα, όσο θα εξελίσσεται η αυτόνομη κίνηση, αλλά και η κοινή χρήση οχημάτων, ειδικά σε στόλους οχημάτων. Οι αισθητήρες ελαστικών θα συλλέγουν δεδομένα θερμοκρασίας και πίεσης, με βάση τα οποία θα προβλέπουν τους κινδύνους με βάση τις καιρικές συνθήκες. Κοιτάζοντας πιο μπροστά, σε έναν κόσμο προηγμένης αυτονομίας, τα συνδεδεμένα ελαστικά θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Θα παρακολουθούν συνεχώς τις οδικές συνθήκες, τη φθορά και τις ζημιές, κάτι που είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των αυτόνομων ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και των ρομποταξί χωρίς οδηγό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...