Γιατί έγινε καρούμπαλο στο λάστιχο; Τι πρέπει να κάνω;

Τα ελαστικά έχουν διάφορους τρόπους να μας δείξουν τη φθορά τους και το καρούμπαλο είναι ένας από αυτούς, αν είμαστε λίγο… απρόσεκτοι.

  • -
  • -

Η καλή κατάσταση των ελαστικών μας εγγυάται ασφάλεια στις μετακινήσεις μας. Κάθε οδηγός θα πρέπει να προσέχει πολύ τα λάστιχα, για να έχουν τη σωστή πίεση, φυσιολογική φθορά, αλλά και ομοιόμορφες επιφάνειες. Τι γίνεται όμως αν εντοπίσει… καρούμπαλο σε κάποιο σημείο του; Εκεί τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να δράσει άμεσα και να μην αδιαφορήσει!

Πώς προκαλείται το καρούμπαλο στα ελαστικά;

Σε ένα ελαστικό που έχει καρούμπαλο σημαίνει ότι υπάρχει εσωτερική διαρροή αέρα. Ο θάλαμος που συγκρατεί τον αέρα στο ελαστικό έχει τρύπα και αυτός βρήκε διέξοδο προς το πλάι συνήθως, δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα. Αν και τις περισσότερες φορές το μέγεθος του εξογκώματος είναι μικρό, το πρόβλημα είναι μεγάλο επειδή στην ουσία, έχει φθαρεί υπερβολικά η εσωτερική δομή του ελαστικού.

Το λάστιχο δεν είναι όλο… λαστιχένιο, όπως μπορεί να νομίζουν κάποιοι. Μέσα από το υλικό που βλέπουμε εμείς υπάρχει τοίχωμα που ενισχύει τη δομή του. Σε υπερβολικά φθαρμένα ελαστικά, έως… καμένα, μπορεί να έχετε δει τα λεγόμενα «λινά» τα οποία είναι ο σκελετός. Εκεί ακριβώς προκαλείται η φθορά και ο αέρας βγαίνει προς τα έξω στην περίπτωση του καρούμπαλου. Πώς γίνεται αυτό; Συνήθως από απρόσεκτη χρήση.

Το εσωτερικό τοίχωμα μπορεί να φθαρεί από τις λακκούβες, τα σαμαράκια, τους κακοτράχαλους δρόμους ή ανεβαίνοντας απρόσεκτα σε ένα εμπόδιο, πχ πεζοδρόμιο. Η στιγμιαία πίεση με μεγάλη δύναμη, σε μικρό κομμάτι του ελαστικού, το επιβαρύνει σημαντικά και τραυματίζει την εσωτερική δομή του. Έτσι ο σκελετός «ανοίγει» και ο αέρας βρίσκει διέξοδο. Μερικοί άλλοι τρόποι που φθείρουν σημαντικά τα τοιχώματα και μπορεί να προκληθούν «καρούμπαλα» είναι η οδήγηση με χαμηλή πίεση στα ελαστικά ή το υπερβολικό φορτίο.

Δείτε ακόμη: Ποια είναι η σωστή πίεση ελαστικών για το αυτοκίνητό μου;

Επισκευάζεται το καρούμπαλο στα ελαστικά;

Αν εντοπίσετε λοιπόν ένα καρούμπαλο, πρέπει να δράσετε άμεσα. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να επισκευαστεί. Η αντικατάσταση του ελαστικού είναι μονόδρομος και βέβαια, όπως ξέρουμε, δεν είναι σωστό να αλλάζουμε μόνο ένα, ειδικά αν έχουμε κάνει πολλά χιλιόμετρα με το συγκεκριμένο σετ. Πρέπει να αντικατασταθούν τουλάχιστον δύο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει έλεγχος μήπως υπάρχει αντίστοιχο καρούμπαλο και σε κάποιον από τους υπόλοιπους τρεις τροχούς, τόσο από την εξωτερική τους πλευρά, όσο και από την εσωτερική.

Σημειώστε πάντως ότι το καρούμπαλο είναι δύσκολο να εμφανιστεί σε καινούργια ελαστικά, οπότε ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να τα αντικαταστήσετε για τη δική σας ασφάλεια, των αγαπημένων σας προσώπων αλλά και των γύρω σας. Στη σπάνια περίπτωση που το εξόγκωμα εμφανιστεί σε καινούργια λάστιχα, πιθανότατα οφείλεται σε κατασκευαστικό πρόβλημα. Εκεί μπορείτε να μιλήσετε με τον έμπορο που σας τα προμήθευσε και να διεκδικήσετε αντικατάσταση μέσα στην εγγύηση.

Είναι ασφαλές να κυκλοφορώ με ελαστικό που έχει καρούμπαλο;

Κατηγορηματικά όχι. Το καρούμπαλο είναι μια από τις περιπτώσεις που κυριολεκτικά «κλειδώνουμε το αυτοκίνητο μέσα» και δεν σκεφτόμαστε να το μετακινήσουμε. Το ελαστικό μέρος που καταφέρνει με δυσκολία να συγκρατήσει τον αέρα στο εξόγκωμα μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή και το ελαστικό να σκάσει. Ίσως γίνει με μικρή ταχύτητα, ίσως και με μεγάλη, οπότε δεν πρέπει με τίποτα να πάρετε το ρίσκο. Η μόνη μετακίνηση θα πρέπει να είναι μέχρι το πλησιέστερο βουλκανιζατέρ για να γίνει αντικατάσταση και αυτή, με προσοχή και χαμηλές ταχύτητες. Στην περίπτωση που εντοπίσετε το καρούμπαλο σε ταξίδι, μη σκεφτείτε να επιστρέψετε οδηγώντας και χρησιμοποιήστε την οδική σας βοήθεια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...