Ελαστικά αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να γλυτώσεις λεφτά

Με την ακρίβεια να είναι δυσβάστακτη για κάθε νοικοκυριό, το να αλλάζεις συνέχεια ελαστικά δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Γι' αυτό προσέχουμε για να κερδίσουμε σε χρήμα.

  • -
  • -

Τα ελαστικά αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την ασφάλεια οδηγού και επιβατών. Είναι το μοναδικό τμήμα του οχήματος που έχει επαφή με την άσφαλτο, οπότε, πρέπει να το διατηρούμε πάντοτε σε άψογη κατάσταση και να προβαίνουμε στην έγκαιρη αντικατάστασή τους. Με βάση τον κανόνα που έχει επικρατήσει, η διάρκεια ζωής των ελαστικών είναι 4-5 χρόνια ή 40.000 χλμ. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τη χρήση αλλά και από τον κάθε οδηγό. H νομοθεσία από την άλλη, αναφέρει πως το βάθος του πέλματος του ελαστικού δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1,6 χιλιοστά. Καλό είναι όμως να αλλάξουμε τα ελαστικά όταν το βάθος μειωθεί κάτω από τα 3 χιλιοστά.

Παρακάτω, θα σας δώσουμε 5 συμβουλές για να παρατείνετε τον κύκλο ζωής των ελαστικών όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς φυσικά να επηρεαστεί η οδική ασφάλεια.

1) Τακτικός έλεγχος της πίεσης

Όταν το ελαστικό δεν έχει τη σωστή πίεση, φθείρεται πιο γρήγορα και σε βάθος χρόνου επηρεάζει την ασφάλεια. Γι' αυτό κάθε 10-15 μέρες είναι καλό να ελέγχετε τις πιέσεις σε κάθε λάστιχο. Η σωστή πίεση αναγράφεται είτε στο Εγχειρίδιο Κατόχου Οχήματος που συνήθως υπάρχει αποθηκευμένο στο ντουλαπάκι του συνοδηγού ή στα αυτοκόλλητα πινακίδια στην πόρτα. Εκεί, αναγράφονται με λεπτομέρεια οι σωστές πιέσεις τόσο για φορτίο με 1 άτομο όσο και για 5 άτομα με πλήρες φορτίο.

tires

Σχετικές μετρήσεις έχουν δείξει πως ένα ποσοστό 15% φουσκώματος ενός ελαστικού πάνω ή κάτω από την κανονική πίεση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του κατά 10%.

2) Τι να κάνετε αν σταθμεύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα

Σε περίπτωση που σταθμεύσετε το αυτοκίνητο για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες – για παράδειγμα λόγω παράδοσης των πινακίδων – πρέπει να φουσκώσετε λίγο παραπάνω τα ελαστικά. Στο εγχειρίδιο αναγράφεται η μέγιστη επιτρεπόμενη πίεση. Οπότε αν το παρκάρετε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα προσθέστε αέρα για να αποφύγετε τυχόν εμφάνιση επίπεδων κηλίδων στην επιφάνεια του πέλματος.

3) Κάντε ευθυγράμμιση τροχών αν τραβάει το τιμόνι

Αν το όχημα τραβά από τη μία πλευρά ενώ το τιμόνι δείχνει ευθεία, τότε υπάρχει λάθος ευθυγράμμιση των τροχών. Αυτό μπορεί να προκαλέσειανώμαλή φθορά των ελαστικών, εκτός από το ότι προφανώς επηρεάζει το κράτημα του αυτοκινήτου. Η σωστή ευθυγράμμιση περιορίζει τη φθορά των ελαστικών, αυξάνει τη διάρκεια ζωής τους, την απόδοση και προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.

tires

4) Μην οδηγείτε επιθετικά

Όταν οδηγείτε ομαλά, χωρίς να επιταχύνεται απότομα και να φρενάρετε βίαια, βοηθάτε στην αποφυγή πρόωρης φθοράς των ελαστικών. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Δείτε ακόμη: Γιατί τα καινούργια αυτοκίνητα δεν έχουν ρεζέρβα

5) Να έχετε λάστιχα κατάλληλα για την εποχή που τα χρησιμοποιείτε

Πολλοί οδηγοί, διαθέτουν δυο σετ ελαστικών, ένα θερινό κι ένα χειμερινό. Τα πρώτα χρησιμοποιούνται τους περισσότερους μήνες του χρόνου και τα δεύτερα από Νοέμβριο-Δεκέμβριο έως Μάρτιο. Τα χειμερινά ελαστικά λειτουργούν ιδανικά σε θερμοκρασίες κάτω από 7° C. Στις υψηλές θερμοκρασίες φθείρονται ταχύτατα και πρέπει να αντικαθίστανται απαραιτήτως από θερινά ή 4 εποχών. Όταν τα βγάζετε, αποθηκεύστε τα ελαστικά σε μια αποθήκη και μην τα αφήνετε ποτέ σε εξωτερικό χώρο. Στοιβάξτε τα με τέτοιο τρόπο ώστε οι ζάντες να ακουμπούν στο έδαφος.