Lotus Eletre: Το ηλεκτρικό SUV που επιταχύνει σαν hypercar [video]

Η ιστορική βρετανική φίρμα παρουσίασε το πρώτο SUV της ιστορίας της, ένα πανίσχυρο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 600 km.

  • -
  • -

H νέα εποχή της Lotus μόλις ξεκίνησε. Η εταιρεία από τo Hethel της Αγγλίας παρουσίασε το πρώτο από τα τέσσερα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που έχει στα σκαριά, ένα εντυπωσιακό μοντέλο τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και τεχνολογιών.

Το Eletre (προφέρεται Ελέτρα) βασίζεται στην πλατφόρμα Electric Premium Architecture (EPA), έχει μήκος πάνω από 5,1 μέτρα, πλάτος 2,13μ., ύψος 1,63μ. και μεταξόνιο 3μ. Είναι το μοναδικό ηλεκτρικό SUV της κατηγορίας, με την βρετανική φίρμα να το κατατάσσει στα Hyper SUV.

Θα κατασκευάζεται μόνο στην Κίνα

Το μοντέλο σχεδιάστηκε στο Lotus Technology Creative Centre (LTCC) στο Κόβεντρι, αλλά η κατασκευή του θα γίνει αποκλειστικά στην Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Wuhan, καθώς η Lotus βρίσκεται υπό της σκέπη της Geely. Στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή 50.000 ετησίως, με την εμπορική δραστηριότητα να εστιάζεται κυρίως στις αγορές της Κίνας και των ΗΠΑ.

eletre1

Σχεδιαστικά, το Eletre εντυπωσιάζει με τις αεροδυναμικές γραμμές και τη δυναμική εμφάνιση. Πατάει σε ζάντες 22 και 23 ιντσών, φέρει carbon οροφή που αναπτύσσεται σε τρία στάδια, με το LED πίσω φως που καλύπτει όλη την πόρτα να αλλάζει από κόκκινο σε πορτοκαλί ή πράσινη απόχρωση όταν φορτίζει.

Το εσωτερικό είναι χάρμα ιδέσθαι, φιλοξενώντας ανάλογα την έκδοση 4 ή 5 επιβάτες. Ο χώρος αποσκευών ανέρχεται στα 400 lt., με τις επιφάνειες να καλύπτονται από πολύ υψηλής ποιότητας υλικά, όπως Alcantara και δέρμα.

eletre2

Στο κέντρο της κονσόλας δεσπόζει η τεράστια οθόνη αφής 15,1 ιντσών συμβατή με δίκτυο 5G, μπροστά από το τιμόνι υπάρχει μια στενόμακρη ψηφιακή οθόνη για τον πίνακα οργάνων, όπως και στη θέση του συνοδηγού.

Με 20 λεπτά φόρτισης δίνει ενέργεια για 400 km

Το αυτοκίνητο υποστηρίζει κύκλωμα 800V, δίνοντας τη δυνατότητα ταχείας φόρτισης των μπαταριών ενεργειακού περιεχομένου άνω των 100 kWh. Με μια πλήρη φόρτιση παρέχει αυτονομία 600 km, ωστόσο από ταχυφορτιστή DC με ισχύ έως 350 kW ανακτά ενέργεια για 400 km σε 20 λεπτά.

Διαβάστε επίσης: Πόσο κοστίζει η νέα Lotus Emira των 400 ίππων;

Όσο για το ηλεκτρικό σύνολο, αποτελείται από δύο ηλεκτρικά μοτέρ – ένα σε κάθε άξονα – ισχύος 600 ίππων. Οι επιδόσεις είναι συναρπαστικές, με τα πρώτα 100 km/h από στάση να έρχονται σε λιγότερο από 3 sec και την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 260 km/h.

eletre3

Οι Βρετανοί έχουν εξοπλίσει το Eletra με κάθε λογής σύστημα υποβόηθησης, οι αναρτήσεις είναι ενεργές, ενώ δεν λείπει η τετραδιεύθυνση, το ηλεκτρικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό και το σύστημα torque vectoring για τη βέλτιστη οδική συμπεριφορά. Επίσης, το αυτοκίνητο υποστηρίζει αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4, φέρει αισθητήρες Lidar και κάμερες στη θέση των καθρεπτών.

Οι παραδόσεις στους πελάτες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2023. Όσο για την τιμή, θα ανακοινωθεί λίγο πριν την έναρξη της εμπορικής πορείας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...