BMW: Νέοι 3κύλινδροι κινητήρες TwinPower

1.5 λίτρων βενζίνης & diesel

  • -
  • -

Φρέσκα νέα από το στρατόπεδο της BMW ετοιμάζει μια νέα γκάμα μικρών 3κύλινδρων κινητήρων. Ξεκινώντας με κυβισμό από 1,5 λίτρα οι νέοι κινητήρες βενζίνης (B38) και diesel (Β37) αναμένεται να είναι 5-15%  πιο οικονομικοί από τους σημερινού 4κύλινδρους κινητήρες άμεσου ψεκασμού. Η αρχιτεκτονική των νέων κινητήρων βασίζεται στη λογική 500 cc για κάθε κύλινδρο, δημιουργώντας TwinPower 3κύλινδρους κινητήρες στα 1,5 λίτρα, 4κύλινδρους στα 2,0 λίτρα και 6κύλινδρους στα 3,0 λίτρα.

Με αλουμινένιο μπλοκ, συμπίεση 11,0:1 άμεσο ψεκασμό σύστημα Valvetronic (μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων) και διπλό Vanos (εκκεντροφόρων εισαγωγής-εξαγωγής) διαθέτουν τα περισσότερα καλούδια της βαυαρικής εταιρείας. Ανάλογα με την εφαρμογή ο κινητήρας μπορεί να διαθέτει από έναν έως τρεις συμπιεστές εξάτμισης (turbo). Οι κινητήρες με το ίδιο καύσιμο διαθέτουν 60% κοινών μηχανικών μερών, με τους κινητήρες διαφορετικού καυσίμου να διαθέτουν 40% από τα εξαρτήματα τους κοινά. Παράλληλα μπορούν να τοποθετηθούν είτε εγκάρσια, είτε σε διαμήκη θέση, εξυπηρετώντας την  προσθιοκίνητη γκάμα του BMW Group, καθώς και τα πισωκίνητα μοντέλα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη φουρνιά των 3κύλινδρων μοντέλων με κυβισμό τα 1,5 λίτρα. Οι εκδόσεις βενζίνης αναμένεται να αποδίδουν 122-224 ίππους και 180-240 Nm ροπής και οι diesel εκδοχές υπόσχονται 82-184 ίππους και 225-330 Nm ροπής! Η BMW υπόσχεται η αρχιτεκτονική των τριών κυλίνδρων θα εξασφαλίζει στα νέα μοτέρ, πολύστροφη λειτουργία και σπορ 'κουλτούρα' λειτουργίας.

Υποψήφια μοντέλα για τα νέα TwinPower μοτέρ είναι η επόμενη γκάμα των καινούργιων MINI που θα φτάσει μέχρι το 2014 (ο 4κύλινδρος 2,0 λίτρων B48 εικάζεται για το νέο Cooper S), το υβριδικό BMW i8, τη νέα σειρά 1 GT με κίνηση εμπρός και σενάρια θέλουν και την 3άρα να γεύεται τις χαρές του απόλυτου downsizing.

Ταίρι για τους νέους κινητήρες αναμένεται να είναι και ένα νέο αυτόματο κιβώτιο που υπόσχεται να εξασφαλίσει 25% οικονομία καυσίμου. Ανάμεσα στα καινοτόμα χαρακτηριστικά του νέου κιβωτίου είναι και η συνεργασία του με το σύστημα πλοήγησης, με αποτέλεσμα να διαβάζει τη διαδρομή του αυτοκινήτου, προσαρμόζοντας κατάλληλα τη λειτουργία του και την συνεργασία του με τον κινητήρα στο δόγμα της οικονομίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...