Video-ντοκουμέντο: Tesla τσάκωσε πλήρωμα πλοίου - Δείτε τι απίστευτο έκανε

Παντελής απουσία εκπαίδευσης του προσωπικού στα καράβια φανερώνεται από video, στο οποίο βλέπουμε άνδρα από το προσωπικό του καραβιού να κάνει… άχρηστες μετρήσεις.

  • -
  • -

Παντελής απουσία εκπαίδευσης φαίνεται να χαρακτηρίζει μερίδα του προσωπικού των καραβιών στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο διαπιστώνεται εύκολα με μία απλή ματιά στο παρακάτω video.

Το video έχει καταγραφεί από ένα Tesla που είχε ενεργοποιημένη τη λειτουργία sentry. Η εν λόγω λειτουργία επιτρέπει στο αυτοκίνητο να καταγράφει τον περιβάλλοντα χώρο με όλες τις κάμερες που έχει, αν αντιληφθεί ότι κάποιος το έχει πλησιάσει. Οι κάμερες που διαθέτουν τα Tesla είναι τέσσερις σε αριθμό.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4a2e5c6a8e59b14ea8a4d11412b65efe.jpg

Ό,τι να ‘ναι έλεγχος στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο - καμία γνώση του αντικειμένου

Στο video βλέπουμε έναν άνδρα από το προσωπικό καραβιού στην γραμμή Πειραιάς–Ηράκλειο. Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου ο άνδρας πλησιάζει αρκετές φορές το αυτοκίνητο κρατώντας στο χέρι μία θερμοκάμερα, δηλαδή μία κάμερα η οποία μετράει τη θερμοκρασία ενός αντικειμένου.

Δείτε ακόμα: Τελικά μπαίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία;

Ο σκοπός που τα καράβια έχουν εξοπλιστεί με τέτοιες κάμερες είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας των μπαταριών που συναντάμε στα ηλεκτρικά και τα plug in hybrid αυτοκίνητα. Η σχετική προμήθεια των καραβιών έγινε μετά τις τελευταίες εγκυκλίους του Υπουργείου Ναυτιλίας, δηλαδή εκείνη που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και η νεότερη που βγήκε στις 16 Απριλίου του 2024.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3095b7b28c24238519c3535f58ea306f.jpg

Αν και τυπικά ο έλεγχος έχει γίνει, στην πραγματικότητα φαίνεται ότι ο άνδρας δεν έχει καμία γνώση τι πρέπει να κάνει. Σε όλες τις λήψεις βλέπουμε ότι αντί να μετρήσει την μπαταρία του Tesla, μετράει τη θερμοκρασία που έχει το αμάξωμα. Αυτό καθιστά τον έλεγχο πρακτικά άχρηστο.

Γιατί ο άνδρας προσπάθησε να ανοίξει τις πόρτες του Tesla;

Επιπλέον, στο video βλέπουμε τον άνδρα να προσπαθεί δύο φορές να ανοίξει τις πόρτες του Tesla. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον λόγο που ο άνδρας προχώρησε σε αυτήν την κίνηση (μπορεί να είδε κάτι που του δημιούργησε έστω και στιγμιαία ανησυχία), όμως σίγουρα είναι ένα θέαμα που προκαλεί εντύπωση. Φανταστείτε να ήταν το δικό σας αυτοκίνητο και να βλέπατε ότι κάποιος τραβάει τις χειρολαβές. Σίγουρα θα αναρωτιόσασταν γιατί το κάνει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/586e23a9d55b37f35e7bdea6c7295c4d.jpg

Φόβος, διακρίσεις και ελλιπής ενημέρωση - εκπαίδευση

Εκτός από τον ελλιπή έλεγχο, ο ιδιοκτήτης του Tesla καταγγέλλει διακρίσεις εις βάρος του και έλλειψη αντίληψης από το προσωπικό του καραβιού. Αφενός η επιβίβαση του αυτοκινήτου στο καράβι έγινε με τρόπο που μετέτρεψε την οικογένεια σε δημόσιο θέαμα (ξεχωριστά από το υπόλοιπα αυτοκίνητα, εκτός γραμμής και στάθμευση στις θέσεις των ΑμΕΑ). Αφετέρου ο έλεγχος έγινε μόνο στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο επειδή ξεχωρίζει εύκολα λόγω μάρκας, ενώ σε παρακείμενο ηλεκτρικό άλλου κατασκευαστή δεν έγινε ποτέ έλεγχος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/dce08f363a2371f0c1d386de7f6fb091.jpg

Ηλεκτρικά στα καράβια - Θα γίνουμε ρεζίλι διεθνώς αν συνεχίσουμε έτσι

Δεν αρκεί μία εγκύκλιος για να βάλει σε τάξη το χάος που επικρατεί φέτος, στο θέμα της μεταφοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από και προς τα νησιά μας. Θα πρέπει οι ναυτιλιακές να δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον και να συνταχθούν με το κράτος το οποίο στηρίζει έντονα την ηλεκτροκίνηση, με κινήσεις όπως οι επιδοτήσεις όλων των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και των φορτιστών. Αν δεν έχουν την πρόθεση, τότε θα πρέπει να αναγκαστούν με κάποια διάταξη η οποία δεν θα είναι προαιρετική όπως οι μέχρι τώρα εγκύκλιοι, αλλά θα έχει υποχρεωτική εφαρμογή και πολύ βαριά πρόστιμα.

Η τουριστική σεζόν είναι μπροστά μας και αν βαδίσουμε στους επόμενους μήνες με αυτήν τη νοοτροπία, δεν αποκλείεται να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι. Ως μία από τις πιο ναυτικές χώρες του κόσμου, δεν έχουμε την πολυτέλεια να δείχνουμε τέτοια αδιαφορία απέναντι στα πιο φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στους δρόμους, αλλά και στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν.

Το video ανέβηκε στο fb group «Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...