Νέα έρευνα: Το Tesla Autopilot σχετίζεται με 13 θανάτους;

Διάφορα τροχαία ατυχήματα μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών στις ΗΠΑ, με πολλές συζητήσεις να γίνονται γύρω από το εξελιγμένο σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης της Tesla.

  • -
  • -

Η Tesla ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που εξόπλισαν τα μοντέλα τους με εξελιγμένα συστήματα ημιαυτόνομης οδήγησης. Το γνωστό πλέον Autopilot προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, όπως κάθε μεγάλη τεχνολογική καινοτομία. Ωστόσο, δεν έλειψαν και εκείνοι που χρησιμοποίησαν… λάθος το Autopilot, με μερικές από αυτές τις περιπτώσεις να καταλήγουν σε συγκρούσεις. Οι αρχές στις ΗΠΑ εξέτασαν πάρα πολλά τροχαία ατυχήματα, 956 για την ακρίβεια, που κατέγραψε η αστυνομία από το 2018 έως και τον Αύγουστο του 2023. Ποια ήταν τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με επίσημο πόρισμα από τον NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration);

13 θάνατοι και πολλοί σοβαροί τραυματισμοί

Όπως διαπιστώθηκε ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, από τα 956 τροχαία ατυχήματα που εξετάστηκαν, προκύπτουν 13 θάνατοι και πολλοί σοβαροί τραυματισμοί με την ευθύνη να αποδίδεται στο Autopilot, βάσει της επίσημης ανακοίνωσης του ODI (Office of Defective Investigations). Ωστόσο, εδώ έρχεται μια πολύ σημαντική διευκρίνιση: η πραγματική ευθύνη βαραίνει τους οδηγούς, για κακή χρήση του συστήματος. Τόσο η Tesla, όσο και η νομοθεσία, είναι πολύ συγκεκριμένοι με το πλαίσιο γύρω από τη χρήση ανάλογων τεχνολογιών. Ορίζονται ως βοηθήματα του οδηγού και η επίσημη ονομασία είναι «ημιαυτόνομη οδήγηση», κάτι που ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για κάποιο σύστημα αυτόνομης οδήγησης που μπορεί να αναλάβει τη διεύθυνση του οχήματος.

Δείτε ακόμη: Μεγάλη ανάκληση της Tesla λόγω Autopilot

Ο οδηγός θα πρέπει πάντα να επιβλέπει τη λειτουργία και να βρίσκεται «εκεί» δίχως να αφήνει την κίνηση του αυτοκινήτου στο Autopilot. Μάλιστα η τεχνολογία διαθέτει και διάφορες δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να αναστέλλεται η λειτουργία της αν διαπιστωθεί ότι ο οδηγός δεν έχει την προσοχή του. Παρόλα αυτά η Tesla κατηγορείται ότι οι «μηχανισμοί ελέγχου» του οδηγού δεν είναι αρκετά αυστηροί. Στα πρώτα μοντέλα της αμερικάνικης φίρμας, ένα… φρούτο ή ένα μπαλάκι στο τιμόνι ήταν αρκετά για να ξεγελαστεί το σύστημα και να θεωρήσει ότι η πίεση που ασκείται προέρχεται από ανθρώπινο χέρι. Βέβαια, ο οδηγός που χρησιμοποιεί τέτοια τεχνάσματα για να χαζέψει στο κινητό του, ακόμη και να… κοιμηθεί, αφήνοντας τη διεύθυνση του οχήματος στο Autopilot, είναι ο ίδιος επικίνδυνος και όχι η τεχνολογία.   

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...