Αττική: Αυτοί είναι οι φθηνότεροι φορτιστές – 6,5 ευρώ στα 100 km

Ο πιο οικονομικός τρόπος για να χρησιμοποιείς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι να το φορτίζεις στο σπίτι, όμως αυτό δεν είναι εύκολο στην Αθήνα. Γι’ αυτό ψάξαμε και βρήκαμε τον φθηνότερο φορτιστή.

  • -
  • -

Η χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πολύ φθηνή, ειδικά αν η φόρτιση γίνεται στο σπίτι. Σε αυτήν την περίπτωση το κόστος κινείται στα 3-4 € ανά 100 km, ενώ αν μπουν φωτοβολταϊκά μπορεί να γίνεται ακόμα και δωρεάν.

Φυσικά στην Αθήνα τα παραπάνω είναι πολύ δύσκολο να συμβούν, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων κατοικούν σε σπίτια που δεν έχουν δική τους θέση στάθμευσης, πόσο μάλλον πρόσβαση σε οικιακή φόρτιση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/df68822e8704b32693bdf44216c88b91.jpg

Είναι ακριβή η φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε δημόσιους φορτιστές;

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα πρέπει να φορτίζουν σε δημόσιους φορτιστές, προκειμένου να αναπληρώνουν το ρεύμα που χρησιμοποιούν σε όλες τις μετακινήσεις. Όσο μεγάλη αυτονομία κι αν έχει ένα αυτοκίνητο, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να φορτίσει.

Δείτε ακόμα: Αυτός είναι ο φθηνότερος δημόσιος φορτιστής στην Ελλάδα - 6 ευρώ στα 100 km

Η φήμη που επικρατεί θέλει την αναπλήρωση ενέργειας σε δημόσιο φορτιστή να είναι ακριβή υπόθεση, όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Σίγουρα είναι ακριβότερη από την οικιακή φόρτιση, όμως ακόμα κι έτσι παραμένει σημαντική πιο οικονομική από τη χρήση βενζίνης ή diesel.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3c751af56b74d0dc0fd8395a92ba6043.jpg

Φυσικά εκτός από το οικονομικό σκέλος υπάρχει και το περιβαλλοντικό κομμάτι της διαδικασίας. Εκεί το πλεονέκτημα της ηλεκτροκίνησης είναι ξεκάθαρο και δεν σηκώνει αμφισβήτηση, τόσο σε τοπικό και σε συνολικό επίπεδο.

Αυτός είναι ο φθηνότερος δημόσιος φορτιστής στην Αττική

Ψάχνοντας στην Αττική, ο φθηνότερος φορτιστής βρίσκεται στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο ιδιωτικό parking με την ονομασία Park – It. Εκεί υπάρχει ένα πλήθος σημείων φόρτισης, με τη χρέωση να είναι 0,40 € ανά kWh. Δεδομένου ότι η μέση κατανάλωση για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κινείται στην Αθήνα κυμαίνεται στις 16 kWh ανά 100 km, το κόστος διαμορφώνεται στα 6,4 € ανά 100 km. Για να πετύχει αυτό το νούμερο ένα βενζινοκίνητο, θα πρέπει να καταναλώνει κάτω από 3,2 lt/100 km.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2f57b80cc1b2d467c4bc02c2d046a6cc.jpg

Υπάρχουν άλλοι φθηνοί δημόσιοι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Αττική;

Η ευτυχής διαπίστωση είναι ότι εκτός από το συγκεκριμένο σημείο φόρτισης, είναι πολλά εκείνα που χρεώνουν από 0,40 μέχρι 0,50 € ανά kWh. Ακόμα και στο ακριβότερο σενάριο, το κόστος κίνησης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν ξεπερνά τα 8 € ανά 100 km, νούμερο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό, για να πετύχουμε το ίδιο κόστος με βενζίνη θα πρέπει η κατανάλωση να είναι κάτω από 4 lt/100 km.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η δημόσια φόρτιση δεν είναι τόσο ακριβή όσο θεωρεί η πλειοψηφία, ενώ ακόμα κι έτσι το οικονομικό όφελος από τη χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πολύ μεγάλο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...