Ποιο Toyota καταργείται για πάντα από την Ευρώπη;

Τον Δεκέμβρη του 2024, ένα από τα πιο ποθητά Toyota που φτιάχτηκαν ποτέ θα διακόψει την πορεία του στην ευρωπαϊκή αγορά, λόγω των αυστηρών κανονισμών ασφαλείας.

  • -
  • -

Το GSR II (General Safety Regulation 2) είναι ένας νέος κανονισμός που τίθεται σε ισχύ από τις 13 Δεκεμβρίου του 2024 και αφορά κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας που θα πρέπει να πληρούν τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι λοιπόν επηρεάζεται η πορεία κάποιων μοντέλων, όπως για παράδειγμα το Toyota GR86 και το Subaru BRZ, δύο σπορ κουπέ που έχουν αμιγώς οδηγοκεντρικό προσανατολισμό και αποτελούν από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει όποιος ψάχνει ένα αυτοκίνητο με ανόθευτα οδηγικά χαρακτηριστικά και… αναλογικό χαρακτήρα.

Γιατί θα σταματήσει η πώληση των δύο κουπέ;

Αν και πρόκειται για δύο σύγχρονα αυτοκίνητα που τα καταφέρνουν πολύ καλά στο κομμάτι της ασφάλειας, το Toyota GR86 και το Subaru BRZ δεν πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζονται από το GSR II. Ως αποτέλεσμα, στις 13 Δεκέμβρη του 2024 που θα εφαρμοστεί ο κανονισμός, θα σταματήσουν και οι πωλήσεις των μοντέλων. Να θυμίσουμε ότι η έναρξη διάθεσης των αυτοκινήτων έγινε το 2022, με το GR86 να διαδέχεται το GT86 και το Subaru BRZ να περνάει στη δεύτερη γενιά του, καθώς και το πρώτο μοντέλο είχε το ίδιο όνομα. Σε επίπεδο πωλήσεων μπορεί να μην… έσπασαν ταμεία, όμως αποτέλεσαν δύο εξαιρετικά δείγματα σύγχρονου σπορ αυτοκινήτου με κλασικές προδιαγραφές.

Δίθυρο αμάξωμα με κίνηση στους πίσω τροχούς, μπλοκέ διαφορικό, χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων (ή προαιρετικά, αυτόματο) και έναν αποδοτικό, πολύστροφο boxer κινητήρα. Στην πρώτη γενιά χρησιμοποιούσαν ένα ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο σύνολο 2.0 λίτρων με 200 ίππους και στην δεύτερη, έναν επίσης ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο, αλλά των 2.4 λίτρων με απόδοση αυξημένη στους 235 ίππους. Οι επιδόσεις στην ευθεία είναι τίμιες (0-100 km/h σε 6,3 sec, τελική ταχύτητα 225 km/h), ωστόσο ο τομέας που ξεχωρίζουν τα δύο αυτοκίνητα ήταν στην οδική συμπεριφορά και στον τρόπο που στρίβουν. Η Toyota πάντως, είχε ανακοινώσει με την παρουσίαση του GR86 ότι η παραγωγή θα διαρκέσει 24 μήνες και τα οχήματα που θα κατασκευαστούν είναι συγκεκριμένα, άρα οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να βιαστούν. 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...