Τιμές αυτοκινήτων: Φθηναίνουν τα ηλεκτρικά, ακριβαίνουν τα βενζίνης

Αντίστροφη τάση ακολουθούν οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και εκείνων που κινούνται με βενζίνη. Αυτά με την μπαταρία γίνονται κάθε χρόνο φθηνότερα, ενώ οι τιμές των θερμικών ανεβαίνουν.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεκίνησαν την εμπορική τους πορεία στην παγκόσμια αγορά, όντας πολύ ακριβά. Με το πέρας των ετών όμως, οι τιμές τους φαίνεται να ακολουθούν πτωτική τάση. Αυτό οφείλεται στον ανταγωνισμό, στις οικονομίες κλίμακας και στην ωρίμανση της τεχνολογίας, μεταξύ άλλων.

Αντίθετα, οι τιμές των θερμικών αυτοκινήτων δείχνουν να παίρνουν την ανηφόρα, με αποτέλεσμα η αγορά τους να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, τουλάχιστον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/22e24a06e1661870d304e7163af68349.jpg

Τι έδειξε η καταγραφή των τιμών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, για τον Απρίλιο του 2024, το "Kelley Blue Book" ανέφερε ότι η μέση τιμή των νέων ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ ήταν 55.252 δολάρια. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 8,5% σε σύγκριση με πέρυσι και παραμένει σχεδόν σταθερό σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024.

Δείτε ακόμα: Πωλήσεις ηλεκτρικών - Το μεγάλο ψέμα

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η μέση τιμή όλων των καινούργιων αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένων των βενζινοκίνητων, υβριδικών και άλλων) στην πραγματικότητα αυξήθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας μια πτωτική τάση τριών μηνών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e37a937e2de93a7e8249b9259b25e117.jpg

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την μεγαλύτερη μείωση τιμής τον Απρίλιο

Αρκετά δημοφιλή ηλεκτρικά μοντέλα είδαν σημαντικές μειώσεις τιμών. Το Ford F-150 Lightning έγινε 23% φθηνότερο, ενώ το Mustang Mach-E και το Tesla Model Y παρουσίασαν μέσες μειώσεις τιμών 15% και 12% αντίστοιχα. Το Hyundai Ioniq 6 μπήκε επίσης στο πάρτι των εκπτώσεων με μείωση τιμής 10%. Ουσιαστικά, τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλούνται αυτήν τη στιγμή 4-5% λιγότερο από πέρυσι.

Εκτός από τη μείωση των τιμών, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ωφελούνται συχνά από γενναιόδωρα πακέτα κινήτρων, που συνήθως κυμαίνονται από 15% έως 20%. Αυτά τα προνόμια περιλαμβάνουν από ομοσπονδιακές φορολογικές πιστώσεις, έως εκπτώσεις εμπόρων και περιφερειακά προγράμματα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4ae2546cf54ee008709283e356937874.jpg

Τι συμβαίνει με τις τιμές των θερμικών αυτοκινήτων;

Στον αντίποδα, η μέση τιμή των αυτοκινήτων που κινούνται με υγρά καύσιμα έχει ανέβει σε σχέση με έναν χρόνο πριν, φτάνοντας πλέον τα 48.510 δολάρια.

Βέβαια, εδώ, πρέπει να τονίσουμε ότι, παρά τη μείωση των τιμών, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν πιο ακριβά από τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Τα αμέσως επόμενα χρόνια ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρικά θα πωλούνται φθηνότερα από τα θερμικά. Επιπλέον, το αυξημένο κόστος που έχουν αυτήν τη στιγμή τα EV σε σχέση με τα βενζινοκίνητα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τα κρατικά κίνητρα. Αν συνυπολογίσουμε αυτά τα ποσά, σε πολλές περιπτώσεις η τιμή των ηλεκτρικών είναι χαμηλότερη των θερμικών, ίδια ή ελάχιστα υψηλότερη.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...