Βόμβα Καχριμάνη για μεγάλη σήραγγα της Ελλάδας – «Είναι έτοιμη να καταρρεύσει»!

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δήλωσε πως μία από τις σήραγγες στην Κατάρα, μήκους 2.100 μέτρων, είναι πολύ επικίνδυνη. Διέταξε έρευνα η εισαγγελέας.

  • -
  • -

Για έναν επικίνδυνο δρόμο, με μια σήραγγα που είναι έτοιμη να πέσει, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά την συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής. Ο κύριος Καχριμάνης χαρακτήρισε την Εγνατία Οδό έναν κακοφτιαγμένο δρόμο, υποστηρίζοντας ότι μία από τις σήραγγες στο τμήμα που παρακάμπτει την Κατάρα πρέπει να κλείσει, καθώς είναι έτοιμη να καταρρεύσει.

«Η Εγνατία Οδός είναι επικίνδυνη. Η συντήρηση ήταν επιφανειακή, μια πέτσα άσφαλτο. Η πρώτη σήραγγα στην Κατάρα πρέπει να κλείσει. Είναι έτοιμη να καταρρεύσει», ανέφερε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι η αναφορά του αφορά τη μεγάλη σήραγγα Ανηλίου. Όπως τόνισε, η σήραγγα πρέπει να κλείσει για πάρα πολύ καιρό και να γίνουν έργα αναβάθμισης. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει αρκετά χρήματα και πάρα πολύ δουλειά.

siragga

Με αφορμή τις αναφορές του Περιφερειάρχη Ηπείρου ότι η σήραγγα Ανήλιου είναι έτοιμη να καταρρεύσει, η Εισαγγελέας Ιωαννίνων διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

73 σήραγγες έχει η Εγνατία Οδός

Η σήραγγα Ανήλιου έχει μήκος 2.100 μέτρα σε κάθε κλάδο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Αποτελεί ένα από τα δύο τούνελ στην περιοχή της Κατάρας. Συνολικά στην Εγνατία Οδό υπάρχουν 73 δίδυμες οδικές σήραγγες, συνολικού μήκους 100 km.

Δείτε ακόμη: Στην Ελλάδα η πιο σύγχρονη σήραγγα της Ευρώπης – Έτοιμη το 2025 [video]

siragga

Αυτό σημαίνει ότι το 7% του μήκους του οδικού άξονα είναι σήραγγες, ενώ το κόστος κατασκευής τους είναι περίπου το 30% της συνολικής δαπάνης κατασκευής της Οδού. Οι περισσότερες σήραγγες έχουν κατασκευαστεί με τη μέθοδο της διάτρησης (bored tunnels), ενώ μικρός αριθμός κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της εκσκαφής και επανεπίχωσης (cut & cover).

Το κόστος των σηράγγων κυμάνθηκε από 8.000 ευρώ ανά μέτρο μήκους έως 30.000 ευρώ ανά μέτρο μήκους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...