O δρόμος της Αττικής που έχει 800.000 δέντρα

Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει μήκος 70 km. και αποτελεί τον περιφερειακό δακτύλιο της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας. Θεωρείται ο πιο «πράσινος» της Αττικής.

  • -
  • -

Η Αττική Οδός είναι ο βασικός αυτοκινητόδρομος της Αττικής. Αποτελεί τη «σπονδυλική στήλη» του οδικού δικτύου του Νομού, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α), ανά κατεύθυνση. Πρόκειται για κλειστού τύπου αυτοκινητόδρομο με διόδια, που διασχίζει μια μητροπολιτική πρωτεύουσα με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Με μήκος 70 km, δημιουργεί τον βασικό κορμό διασύνδεσης όλων των μεταφορικών μέσων και υποδομών της Αττικής και φυσικά είναι ο συνδετικός κρίκος του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας.

attiki odos

Από την Αττική Οδό περνούν χιλιάδες αυτοκίνητα καθημερινά. Πόσοι όμως γνωρίζουν, ότι αυτός ο δρόμος είναι ο πιο «πράσινος» εντός αστικού ιστού;

Πώς ποτίζουν τα δέντρα και φυτά στην Αττική Οδό

Κατά την κατασκευή της Αττικής Οδού βασική προτεραιότητα αποτέλεσε η ομαλή και αρμονική ένταξη του αστικού τύπου αυτοκινητόδρομου στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, στη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, το τοπίο αποκαταστάθηκε πλήρως με την τεχνική της εκσκαφής και κάλυψης - επίχωσης (cut & cover) για τη δημιουργία των σηράγγων και τη φύτευση του άνω μέρους αυτών, διευκολύνοντας παράλληλα και τις διελεύσεις της τοπικής πανίδας. Για τις διελεύσεις ζώων εκτροφής, αξιοποιήθηκαν οι υπάρχουσες υπόγειες διαβάσεις του αυτοκινητόδρομου.

attiki odos

Επίσης, η τοπική πανίδα προστατεύεται με τη χρήση υψηλής περίφραξης και υπάρχει ειδική πρόβλεψη για να μην προσκρούουν τα διερχόμενα πουλιά στα γυάλινα ηχοπετάσματα, με την τοποθέτηση ειδικών αυτοκόλλητων βάσει διεθνών προδιαγραφών.

Η εκτεταμένη φύτευση που πραγματοποιήθηκε κατά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, ανανεώνεται και συντηρείται σε τακτική βάση. Οι πράσινες ζώνες στον αυτοκινητόδρομο αποτελούν μια φυσική ζώνη για εμφύτευση και εμπλουτισμό της χλωρίδας, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, λειτουργούν ως φίλτρο απορρόφησης των εκπεμπόμενων καυσαερίων από την κυκλοφορία των οχημάτων.

attiki odos

Στην Αττική Οδό, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 800.000 δέντρα και θάμνοι, καθώς και 78.000 τ.μ. χλοοτάπητα. Τα φυτά είναι φυτεμένα τόσο στις νησίδες, όσο και στα πρανή. Για τη συντήρηση και επέκταση του πρασίνου στον αυτοκινητόδρομο απασχολείται σε μόνιμη βάση εξειδικευμένο προσωπικό. Οι εργασίες συντήρησης πρασίνου πραγματοποιούνται σε τακτική βάση και περιλαμβάνουν κλάδεμα, φυτεύσεις, καθαρισμό των χόρτων, περισυλλογή σκουπιδιών, παρακολούθηση ασθενειών, λίπανση, ψεκασμούς και άρδευση.

Δείτε ακόμη: Γιατί υπάρχουν ζωγραφισμένα πουλιά στα γυάλινα τοιχία της Αττικής Οδού

Η άρδευση γίνεται από νερό γεώτρησης και ρυθμίζεται από κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα, που προγραμματίζεται ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη νερού. Για την άρδευση ειδικά διαμορφωμένων περιοχών με γκαζόν χρησιμοποιείται το νερό από τους βιολογικούς καθαρισμούς (μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων) του έργου, ώστε να μην εξαντλούνται οι φυσικοί υδάτινοι πόροι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...