Διόδια: Οι 3 τρόποι που μπορείς να πληρώσεις

Τα διόδια, αποτελούν ένα… αναπόσπαστο -και όχι τόσο ευχάριστο- κομμάτι των ταξιδιών μας. Ας δούμε πως μπορούμε να τα πληρώσουμε, αλλά και να γλιτώσουμε χρόνο και χρήμα!

  • -
  • -

Με το κόστος τους πλέον να ανεβάζουν αρκετά τον προϋπολογισμό ενός ταξιδιού, τα διόδια δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία για κανέναν. Ωστόσο, αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της χώρας, δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Οπότε, το μόνο που μας μένει, είναι να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Γνωρίζετε ποιοι είναι οι τρεις τρόποι που μπορούμε να τα πληρώσουμε;

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε πολύ μεγάλες ουρές για την πληρωμή μέσω ταμία, ενώ ακριβώς δίπλα, η λωρίδα με το αυτόματο μηχάνημα είναι άδεια. Όχι, δεν χρειάζεσαι πομποδέκτη εκεί, ούτε απαιτείται να έχεις το αντίτιμο «ακριβώς». Δίνει και ρέστα! Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Δείτε ακόμη: Τα 5 πιο ακριβά διόδια στην Ελλάδα

Ταμίας

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μέθοδο πληρωμής. Φτάνεις στον σταθμό, δίνεις τα χρήματα ή την χρεωστική κάρτα στον άνθρωπο που βρίσκεται στο παράθυρο και η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Ωστόσο, πρόκειται για τις λωρίδες με τη μεγαλύτερη κίνηση, άρα και αναμονή. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι διέλευσης και ακολουθούν παρακάτω, για να κάνουν τα ταξίδια σας πιο εύκολα και με λιγότερο… εκνευρισμό!

Αυτόματο ταμείο

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή που περιγράφουμε παραπάνω, αλλά στη θέση του ταμία, βρίσκεται ένα αυτόματο μηχάνημα. Δέχεται κέρματα, αλλά και χαρτονομίσματα, ενώ δίνει γρήγορα και τα ρέστα. Επίσης, σε όλους τους σταθμούς υπάρχει και δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική/χρεωστική κάρτα. Ακουμπάς την κάρτα στο σημείο που υποδεικνύεται από τη σήμανση και μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η μπάρα ανοίγει. Πολύ γρήγορα, εύκολα και απλά.

Ηλεκτρονικός πομποδέκτης

Το e-Pass απλουστεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαδικασία πληρωμής των διοδίων. Πλέον, όλοι οι πομποδέκτες περνάνε από όλους τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους (χωρίς καμία εξαίρεση) ενώ ο χρόνος αναμονής στις ουρές για τα ταμεία περιορίζεται στο ελάχιστο. Στα bonus, κρατήστε ότι ισχύουν μικρές εκπτώσεις στις διελεύσεις από τον αυτοκινητόδρομο που ανήκει η συσκευή. Για παράδειγμα, το e-Pass που ανήκει στην Αττική Οδό, έχει μικρότερο κόστος ανά διέλευση συγκριτικά με το ποσό που πληρώνουμε στο ταμείο.