Ο νέος αυτοκινητόδρομος των 49 χλμ – Αλλάζει τα 2 μαγικά τοπία της Ελλάδας

Όταν ολοκληρωθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος, οι κάτοικοι και τουρίστες των συγκεκριμένων περιοχών θα κινούνται πιο γρήγορα και, κυρίως με ασφάλεια.

  • -
  • -

Θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσουν τα έργα στον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει τη Νότια Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία. Αυτήν τη στιγμή, τα περισσότερα τμήματα του δρόμου είναι σε άσχημη κατάσταση, με υψηλή επικινδυνότητα.

messinia

Όταν ολοκληρωθεί ο άξονας, μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων, εκτός του ότι θα αναβαθμιστεί σημαντικά η οδική ασφάλεια, οι οδηγοί θα φθάνουν από τον έναν προορισμό στον άλλο ταχύτερα και πιο άνετα, χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς στροφές και το χάλι του τωρινού οδοστρώματος.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, συνδέοντας την Καλαμάτα με 2 δημοφιλείς και πανέμορφους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Πύλος και η Μεθώνη.

pilos

Περιλαμβάνει τα τρία ακόλουθα τμήματα:

  • Καλαμάτα–Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ.
  • Ριζόμυλος–Πύλος μήκους 24,4 χλμ.
  • Πύλος–Μεθώνη μήκους 7,9 χλμ.

Από τα 49 χιλιόμετρα, τα 20 χλμ. αφορούν ανακατασκευή του υφιστάμενου άξονα και τα υπόλοιπα 30 στη δημιουργία νέου δρόμου. Ο άξονας αποτελεί συνέχεια του αυτοκινητόδρομου Μορέα και θα είναι ταχείας κυκλοφορίας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Πόσο θα κοστίσει το έργο

Το νέο μεγάλο οδικό έργο που σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει αναλάβει το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – INTRAKAT. Η σύμβαση έχει υπογραφή από τον περασμένο Απρίλιο και η χρηματοδότηση εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025.

messinia

Δείτε ακόμη: ΒΟΑΚ: Πόσο θα κοστίσει ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας

Το κόστος ανέρχεται στα 311,23 εκατ. ευρώ και η σύμβαση σύμπραξης έχει διάρκεια 30 χρόνια. Ο χρόνος κατασκευής προβλέπεται στα 4 χρόνια από την έναρξη και η περίοδος συντήρησης 26 χρόνια. Στόχος είναι, οι μπουλντόζες και τα συνεργεία να πιάσουν δουλειά το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά μέχρι τότε, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές μελέτες και οι απαλλοτριώσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...