ΒΟΑΚ: Πόσο θα κοστίσει ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας

Το μεγαλύτερο οδικό έργο της Ευρώπης μπαίνει στην τελική ευθεία, μετά την υπογραφή και του μεσαίου τμήματος από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη.

  • -
  • -

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράφηκε στο Ηράκλειο, η σύμβαση για την κατασκευή του τμήματος Χερσόνησος-Νεάπολη του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης που θα κατασκευαστεί από το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΚΤΩΡ, με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ που συμβασιοποιείται, που θα ενώνει το Ηράκλειο από τον κόμβο Χερσονήσου με το Λασίθι στη Νεάπολη. Το μήκος του αυτοκινητόδρομου ανέρχεται στα 22,4 χλμ, με παράπλευρο/κάθετο δίκτυο 9,65 χλμ. Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μ., με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ, ενώ θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, 12 γέφυρες μονού κλάδου, 5 σήραγγες μονού κλάδου και 5 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι.

Νέος αυτοκινητόδρομος Χανιά – Ηράκλειο

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, στις 8 Μαΐου θα έχουμε δεσμευτικές προσφορές και για το μεγάλο έργο της Παραχώρησης, Χανιά-Ηράκλειο, μήκους 157 χλμ. Στο έργο αυτό έχει ενταχθεί και το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά ως προαίρεση.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη έχει ξεκινήσει και το ανατολικό τμήμα Νεάπολη–Άγιος Νικόλαος, που δημοπρατήθηκε στα τέλη του 2021.

voak

Όσο για τον ΒΟΑΚ συνολικά, που εκτείνεται περίπου σε 300 χλμ., και αποτελεί τον τελευταίο και πλέον απαιτητικό μεγάλου μήκους αυτοκινητόδρομο που θα υλοποιηθεί στη χώρα, το κόστος ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2025; Αυτοί είναι οι νέοι δρόμοι

Τι θα κερδίσει η Κρήτη από το νέο ΒΟΑΚ

Εκτός από μία καλύτερη καθημερινότητα, καθώς παράλληλα με τη μείωση των ατυχημάτων, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των μετακινήσεων, μειώνοντας το χρόνο ταξιδιού μεταξύ των κύριων πόλων του βόρειου μετώπου της Κρήτης, προσφέροντας καλύτερο και ελκυστικότερο επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης, ο νέος αυτοκινητόδρομος κατά τον Υφυπουργό θα οδηγήσει στη:

voak

  • μείωση του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και των προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης,
  • μείωση των πιέσεων που προκαλούνται από τον υφιστάμενο οδικό άξονα στην ποιότητα του περιβάλλοντος στην βόρεια ακτή του νησιού η οποία είναι αναπτυγμένη τουριστικά,
  • διευκόλυνση της τουριστικής κίνησης της Κρήτης,
  • αύξηση της απασχόλησης
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...