Καταργείται οριστικά το ροζ δίπλωμα οδήγησης – Πώς θα βγάλεις το πλαστικό

Όσοι οδηγοί έχουν ακόμη στην κατοχή τους το παλαιού τύπου δίπλωμα σε χάρτινη μορφή, πρέπει να το αντικαταστήσουν. Το έγγραφο έχει οριστική ημερομηνία λήξης.

  • -
  • -

Χιλιάδες οδηγοί στην Ελλάδα, παρότι η διαδικασία αντικατάστασης είναι σχετικά εύκολη, επιμένουν να κυκλοφορούν στους δρόμους με το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης. Η παλαιού τύπου άδεια οδήγησης όμως, πλέον έχει και επίσημα ημερομηνία λήξης, αν και δεν αναγράφεται πάνω στο έντυπο. Συγκεκριμένα, το χάρτινο δίπλωμα θα πάψει να βρίσκεται σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

Μετά την πάροδο αυτής της ημερομηνίας θα πρέπει να αντικατασταθεί υποχρεωτικά. Φυσικά, ο χρόνος λήξης είναι αρκετά μεγάλος, καθώς αγγίζει τα 9 χρόνια, ωστόσο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν, πως μπορεί να λήξει νωρίτερα και ειδικότερα μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Γιατί πρέπει να βγάλω το πλαστικό δίπλωμα

Το κλασικό ροζ έγγραφο έχει ισχύ μόνο στην Ελλάδα. Οπότε, αν θες να ταξιδέψεις σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης με το αυτοκίνητό σου ή να νοικιάσεις εκεί όχημα, δεν μπορείς να το πράξεις, καθώς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ δεν το δέχονται.

Αντίθετα, το πλαστικό δίπλωμα τύπου κάρτας αναγράφει όλα τα στοιχεία του κατόχου με λατινικούς χαρακτήρες και ενσωματώνει όλες τις δικλείδες ασφαλείας που ζητεί η νομοθεσία ώστε να προφυλάσσεται από πιθανή πλαστογραφία.

diploma

Για να αντικαταστήσεις το παλιό δίπλωμα με το καινούριο, μπορείς να το πράξεις μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας gov.gr. Βέβαια, για όσους που δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή ή δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα, υπάρχει και δυνατότητα αντικατάστασης της άδειας οδήγησης σε ΚΕΠ ή στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.

Πώς θα αντικαταστήσω το δίπλωμα μέσω του gov.gr

Αφού εισέλθεις στο gov.gr, στη ενότητα Υπηρεσίες/Άδειες Οδήγησης και συνδεθείς μέσω TaxisNet επιλέγεις το πεδίο Αντικατάσταση Άδειας Οδήγησης. Εκεί, δίνεται μια συνοπτική παρουσίαση των απαιτούμενων βημάτων για την ολοκλήρωση της επιλεγμένης ψηφιακής διαδικασίας.

Στη συνέχεια επιλέγεις Έναρξη Διαδικασίας και το σύστημα σε κατευθύνει βήμα προς βήμα. Αφού συμπληρώσεις την Υπεύθυνη Δήλωση και κάνεις Αποδοχή, σου ζητάει να προσθέσεις μια φωτογραφία σας με συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς και την υπογραφή σου.

Δες εδώ τα πάντα για την ανανέωση του διπλώματος

Το επόμενο βήμα είναι να εκδώσεις το παράβολο ηλεκτρονικά και να επιλέξεις τον τρόπο παραλαβής του νέου διπλώματος. Κατά το τέλος της διαδικασίας, θα σου ζητηθεί να κάνεις μια σύνοψη των βημάτων που πραγματοποίησες ώστε να ελέγξεις ξανά ότι όλα είναι σωστά.

Πόσο κοστίζει το παράβολο για αντικατάσταση του διπλώματος

Το παράβολο το πληρώνεις ηλεκτρονικά και το κόστος ανέρχεται στα 30 ευρώ. Στα στοιχεία που αποστέλλονται φαίνονται ο κωδικός πληρωμής, το ΑΦΜ, ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου, η διεύθυνσης κατοικίας, το ΙΒΑΝ της τράπεζας, η κατηγορία παραβόλου και φυσικά το ονοματεπώνυμό σου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...