Leasing ηλεκτρικού αυτοκινήτου - Τα υπέρ και τα κατά

Η αγορά δίνει πάρα πολλές επιλογές για leasing ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Συμφέρει τον υποψήφιο πελάτη να διαλέξει μίσθωση έναντι της αγοράς;

  • -
  • -

Στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις πωλήσεις καινούργιων αφορά οχήματα εταιρειών χρονομίσθωσης ή αλλιώς, leasing. Το ενδιαφέρον του κόσμου για το leasing γίνεται συνεχώς μεγαλύτερο, ενώ πλέον απευθύνεται και σε ιδιώτες, όχι μόνο σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και στελέχη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι επίσης πολύ δημοφιλή, με τη νέα τεχνολογία να έχει ήδη πολλούς εκπροσώπους από διαφορετικές εταιρείες. Όσοι λοιπόν σκέφτονται να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι λογικό να εξετάζουν και την περίπτωση του leasing, αντί της παραδοσιακής αγοράς του.

Τι κερδίζω αν κάνω leasing σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Αρχικά, να πούμε το προφανές. Η ηλεκτροκίνηση, αν και σημειώνει πολύ γρήγορα βήματα, δεν παύει να είναι μια νέα τεχνολογία που ακόμη δοκιμάζεται. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, ότι ο αγοραστής ανησυχεί αν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα καλύπτει τις δικές του, προσωπικές ανάγκες και δεύτερον, φοβάται μήπως το όχημα που θα αγοράσει, απαξιωθεί γρήγορα, σκεπτόμενος ότι τα ηλεκτρικά εξελίσσονται πολύ γρήγορα και ίσως σε τρία, τέσσερα χρόνια, το αυτοκίνητό του είναι αρκετά ξεπερασμένο. Για αυτούς τους δύο λόγους, η επιλογή ενός ηλεκτρικού με leasing είναι έξυπνη κίνηση.

Αυτό συμβαίνει γιατί η συγκεκριμένη κίνηση δεν εμπεριέχει ούτε το ρίσκο της απαξίωσης, αφού το όχημα θα επιστρέψει πίσω στην εταιρεία όταν λήξει το συμβόλαιο της μίσθωσης. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει για λίγο καιρό το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ύστερα να αποφασίσει αν του κάνει ή όχι. Ειδικά με τις νέες, ευέλικτες προτάσεις leasing που κυκλοφορούν πολύ πλέον στην αγορά και δίνουν τη δυνατότητα επιστροφής του οχήματος ανά πάσα στιγμή στην εταιρεία, δίχως δέσμευση από το συμβόλαιο για συγκεκριμένο χρόνο χρήσης. Άρα, οι… αναποφάσιστοι μπορούν να πάρουν ένα ηλεκτρικό για αρκετό καιρό και να κρίνουν αν τους αρέσει ή όχι!

Ποια είναι τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα σε leasing ηλεκτρικού;

Εκτός από αυτά που αναφέρουμε παραπάνω, το leasing σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει τα ίδια πλεονεκτήματα συγκριτικά με κάποιο κλασικό θερμικό ή υβριδικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν έχει να ανησυχεί αν του χτυπήσουν, κλέψουν, κάψουν το αυτοκίνητο, αφού το «πρόβλημα» πάει στην εταιρεία. Επίσης, αν χαλάσει, η ζημιά καλύπτεται πλήρως, ενώ θα έχει και αυτοκίνητο αντικατάστασης μέχρι να αποκατασταθεί. Το τελευταίο είναι σημαντικό σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς έχουμε δει αρκετές φορές τις ελληνικές αντιπροσωπείες να τα βρίσκουν κάπως… σκούρα με ένα πιθανό πρόβλημα ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Λογικό, αφού η συγκεκριμένη τεχνολογία τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα, ενώ στη χώρα μας οι γνώσεις των περισσότερων συνεργείων βρίσκεται σε… νηπιακό στάδιο. Επιπροσθέτως, οι εξειδικευμένοι τεχνικοί στα ηλεκτρικά είναι λίγοι και συνήθως βρίσκονται στην Αθήνα ή άλλες μεγάλες πόλεις. Άρα αν κάποιος κατοικεί σε νησί ή επαρχία, θα μπει σε μια χρονοβόρα διαδικασία μέχρι να λυθεί το πρόβλημά του. Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, είναι τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται για τη μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όπως η υπεραπόσβεση δαπάνης 150% για τις εταιρείες!

Δείτε ακόμη: Leasing αυτοκινήτου - Το κέρδος του ιδιώτη από την χρονομίσθωση

Φυσικά, η επιδότηση 8.000 € του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», ισχύει κανονικά και στο leasing. Εκτός από τα πλεονεκτήματα του leasing όμως, η μίσθωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου έχει και τα… μειονεκτήματα του leasing. Άρα, η επιλογή αυτή σαφώς προσφέρει ξεγνοιασιά και μηδενικό ρίσκο σε ό,τι αφορά τη μεταπωλητική αξία ή μια ενδεχόμενη ζημιά, όμως μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται ακριβότερη συγκριτικά με την αγορά του ίδιου αυτοκινήτου, ακόμη κι αν μιλάμε για ηλεκτρικό μοντέλο που συνοδεύεται από αρκετά φορολογικά πλεονεκτήματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...